Tuesday, September 21, 2010

Meludah

Selamat hari Selasa semua..(^_^)..Semalam tak de mood lagi nak berblog setelah hampir seminggu cuti beraya. So, harini sambung berblog dan berblogwalking kembali. Harini memang agak hangin je 1 badan, Masha ni cukup pantang la kalau orang pengotor ni. Pengotor ni banyak kategori, tapi harini pengotor yang Masha nak ceritakan lah orang yang suka meludah/spitting merata-rata ni. 
Kes 1 (harini)
Rumah Masha ni bertingkat-tingkat la kan..Selalunya memang akan parking kt level paling bawah. Disebabkan semalam takde parking, so terpaksa lah parking betul bertentangan dengan blok. Then pagi tadi, rutin harian seperti biasalahkan, selalu kereta kena block dari belakang. Orang yang duduk kat flat ni, semua pakat dok pakai kereta, so, parking pon selalu penuh. Kalau lambat tu, kena la parking block kereta orang. Tapi dengan syarat jangan angkat hand break la, so senang la untuk Masha menolak kereta korang2 semua..hehe..setiap pagi exercise Masha macamni la - tolak kereta orang.

Dah settle tu, baru masuk je kereta. Geli sih tengok ludah dah kering melekat kat cermin driver plak tu kan..memang menganggu pemandangan pagi yang indah ni je la.Tension btol..Nasib le de wiper and air dari kereta ni..pancut air and wipe dekat 10 kali gak lah..baru la betul2 clear.huhu..mambazir 5 minit kat situ dah. 


Kes 2 ( last year kot)
Abang ngah Masha ni kerja dia memungut/mengambil spesimen2 dari klinik2 dan menghantarnya ke makmal untuk diuji ( macam despatch) juga la kan. Ada satu hari yang malang ni, abang biasa la memecut dengan honda EX5 dia tu,untuk ke makmal pathology.Sampai di traffic light, dengan tidak semena-mena ada uncle india yang membawa teksi membuka pintu kereta nya hanya untuk meludah. Abang Masha yang tak sempat nak break, terlanggar pintu teksi tu dan terpelanting jugak la. Yang sangat benggang tu, teksi tu boleh plak lari kan, buat muka tak bersalah tinggalkan abang Masha yang badannya tertindih dengan motor. Nasiblah abang sempat catat no plate teksi tu.

Finally kes settle, polis dapat cari driver teksi kurang ajar tu. Naik turun mahkamah juga la. Kesian kat abang dekat 2 bulan juga la dia tak boleh kerja, kaki kiri abang patah. 

Kesimpulan disini, setelah terjadi 2 kes macam di atas, sungguh menunjukkan orang di Malaysia (bukan semua la) ni no manners dan agak pengotor. Tengok aja la tandas2 awam di mana-mana pun. Kena fikir 2 3 kali juga la kalau nak membuang..huhu..Apa2 pun Masha nak tekankan disini, kalau nak buat apa2 pun fikir dulu orang lain dan akibatnya dan amalkan lah kebersihan di mana-mana pun kerana kotor ni amalan syaitan.

Tuesday, September 7, 2010

Selamat Hari Raya


To all my fellow Muslim bloggers and Friends,
I would like to take this opportunity to wish you “SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN”.  May this RAYA bring our hearts closer together. Sekiranya ada salah dan silap atau tutur kata yang menyinggung perasaan, ampun dan maaf dipinta. For those who are travelling, have a safe journey home.

Enjoy this e-card

Best regards, 
Nor Maisharah Suhaimi @ Masha

Thursday, September 2, 2010

Kuku dan Cincin

Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi ikut suka dia je..sunnah nabi jarang... nak ikut ..

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppss khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau elaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Pakai cincin
 

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari
1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)


dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

DAH HABIS BACA TU SHARE LAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHU...INSYA'ALLAH BITAUFIQ MAANNAJAH....

((Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."))

wallahu a'lam.(retrieved from :
Yus Fairus)
There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus