Thursday, April 21, 2011

My Chantique sangat busuk!!

Rasa macam dah lama tak main application Pet Society (PS) yang menjadi kegilaan diwaktu kelas 3P dulu, melarat sampai ke kerja kat Mimos..tapi sejak this year and dah masuk HTP ni, plus dah sambung belajar balik,  dah lama rasa tak main Pet Society ni..huhu..mesti dah busuk giler My Chantique (nama pet saya ye), siap dengan lalat lagi.. 


Last week teringat plak la kan main balik..Masuk2 je, tengok dah banyak sangat improvement and add on yang admin PS dah tambah, and dah banyak kena guna Cash je nampak.. Rasa dah kekok plak nak main, dah xreti nak main dah..Bagi My Chantique makan, mandi, main2, melawat rakan2, then save..tengok la nanti lagi berapa bulan la nk sambung main blik..Sabor ye My Chantique..(",)

Sunday, April 17, 2011

Pemuda yang Cantik?


Well, frankly, dia ni semestinya lebih cantik dari Masha kan. hehe. untuk pengetahuan semua nama model ni Andrej-Pejic dan berasal dari Bosnia-Herzegovina. Pemuda yang cantik ini masih muda berumur 19 tahun. Andrej telah menyertai pelbagai pertunjukan model di Paris. Sepanjang penyertaan nya, seorang pereka fesyen Jean Paul Gaultier telah terpesona dengannya dan mengambil Andrej untuk pertunjukan fesyen Paris 2011. Andrej juga telah dipilih untuk menjadi model untuk Marc oleh Marc Jacobs pada tahun ini.  Andrej memulakan langkahnya dalam bidang modelling ini bermula dengan kehadirannya dalam beberapa majalah fesyen: Vogue Italia and Turkey, Candy magazine, dan Tush magazine. Dengan muka yang semulajadi jelita ini, tanpa plastic surgery pun, telah menyebabkan photographer susah untuk mengambil gambarnya supaya kelihatan lebih masculin berbanding feminin sehingga ada sesetengah orang mengelar dirinya "Femimen".


Sumber photo : Google Image

ps: Indah sungguh ciptaan Illahi ni kan, hopefully dia tak mendorong ke arah perempuan, biar la macamni pun dah ok.

Thursday, April 14, 2011

Senarai checklist untuk Pertunangan


  1. Pilih tarikh/waktu/tempat -  Rumah (hall) or dalam bilik atas katil pengantin.
  2. Tentukan jumlah hantaran L/P - eg: 7 dulang (P) balas 5 dulang(L) (Pastikan pihak perempuan bagi lebih dari lelaki. Selalunya dalam bilangan no ganjil)
  3. Pilihan Tema hantaran - Biasa nya pemilihan color yang lembut. eg. soft pink, soft yellow, white
  4. Pilihan Gubahan sendiri / tempah -Buat sendiri (lagi jimat)
  5. Pilihan Warna pakaian L/P - Bergantung pada tema
  6. Tentukan jenis barang hantaran - eg : Perempuan = 7 (listkan barang2 yang hendak diberi)
  7.  Tentukan jenis barang hantaran - eg : Lelaki = 5 (listkan barang2 yang hendak diberi) 
  8. Jumlah wang hantaran & mas kahwin – Hantaran : ? , Mas Kawin : (ikut negeri)
  9. Cincin tuning & risik – 2 cincin ( ikut pilihan sendiri either nak bagi 2 sekali or nak bagi cincin tunang je pun boleh) 
  10. Pilihan Dais / Pelamin : Bergantung. Setengah orang mahukan mini pelamin, setengah orang hanya gunakan katil yg dihias cantik . Nak jimat DIY (Do it yourself)
  11. Makeup - Makeup soft kalau boleh.
  12. Jurugambar  
  13. Sediakan bajet jamuan makan lunch / ptg/ mlm - Katering atau pun masak sendiri
  14. Tentukan wakil pihak L/P sbg juruckp - Biasanya orang tua yang berpengalaman
  15. Tentukan jumlah keluarga dari pihak L yg akan ikut serta – eg :(L ) -7 orang, (P)- 10 orang
    Perkara2 yang akan dibincang kedua keluarga pd hari pertunangan 
    Tarikh nikah/ langsung kt mana?
    Tarikh kenduri ?
    Jumlah wang hantaran? 
    Jumlah wang mas kahwin ?
    Jumlah barang hantaran semasa kahwin?

    Sunday, April 10, 2011

    2 Better Than 1

    Starting from today, Masha nak tulis pasal preparation ke 2 Better Than 1, walaupun sebenarnya dah terselit2 sikit kat 2 entry lepas kalau korang perasan..cari la labels 2 Better Than 1.. Hehe, tiba-tiba je nak bersanding kan, tunang, risik pun belum lagi. Bukan nya apa, 1st part (tunang + risik) tu dah 3/4 settle dah, ni nak prepare for the 2nd part (nikah+sanding). Sebenarnya Masha dah start prepare sikit2 starting from awal January lagi, dah booking kain untuk nikah, tiba-tiba cancel pula sebab Mama Mr.EverDale cakap nak Masha concentrate further Masters . Tiba-tiba bulan February lepas, Mama Mr.EverDale ajak dinner dating, mula-mula risau juga la kenapa kan tiba-tiba nak ajak keluar makan. Selalu kalau dinner, mesti Mr.EverDale ada sama. Rupa-rupanya Mama Mr.EverDale nak bincang pasal ingat nak proceed dan discuss pasal kahwin. Dalam hati excited sungguh la, yela dah lama Masha plan nak menamatkan sesi 'Single' ni setelah umur masuk 25 tahun, lagipun dah almost 3 years kitorang couple. Tu yang gatal pergi booking baju nikah siap2 awal tahun hari tu without hesitate. Bincang punya bincang, Mama Mr.EverDale plan nak tunang + risik this year 2011, then next year 2012 nikah. Just mention macam tu jela. Tengok kalendar, memang lama, tapi sekejap je dah bulan April, 11 ok! 

    Back to the story, baru je kejap tadi pergi dinner dengan Mama Mr.EverDale and Mr.EverDale. Kitaorang discuss pasal preparation list and budget. Masha pun ada bawa example design kad kahwin yang Masha nak. Aiyok..pening-pening nak decide color apa nak pilih untuk baju sanding nanti. Belah family Mr.EverDale dah siap ada theme, wedding planner siap dah. Diorang senang sebab dah ada experience dari Along Mr.EverDale kahwin dulu lagi. Tinggal belah Masha je ni nak still tak tahu nak pilih color apa. Bukan nya apa, kalau dah ada theme nanti senang nak proceed to the next stage. So, Masha nak tanya la pendapat korang semua color apa yang sesuai. And kalau boleh nak avoid color seperti berikut : Red, Gold, Silver, and Turquoise. Tolong2 ye..tq..:-)

    Tuesday, April 5, 2011

    Bubble Ice Blended


    Sangat teruja kalau nampak perkataan 'Bubble' je, bukannya apa sebab Masha sangat suka minuman ini. Boleh dikatakan seminggu 2-3 kali  mesti minum air ni, kalau tak jumpa, selagi tu la asyik mencari je. Nasib la dekat Dataran Cendekia UiTM ada benda alah ni. Kebetulan setiap minggu ulang alik ke UiTM, habis kelas je mesti pergi beli. Memang best. Nak tau apa yang men'best'kan air tu, mesti lah sebab 'Bubble' dia. Bubble ini sebenarnya ialah sejenis sagu berwarna hitam, dan perlu dimasak. Selepas dimasak ia akan kelihatan seperti butir mutiara (pearl) yang ala-ala jeli gitu. 

    Memang layan la kalau dapat kunyah. Masha sebenarnya ingat nk buat kat rumah je, tapi memandangkan susah nak jumpa bubble tu dijual dikedai, so terpaksa beli lah. Selalu juga la tanya kat orang yang jual air tu, tapi mostly diorang takkan bagi tau diorang beli kat mana. Saje je tau. Perisa kegemaran Masha semestinya combination Chocolate dan Coffee iaitu Mocha. Dah jadi habit plak nak kena minum benda ni. Range harga dalam RM3-RM4.50 macam tu je. Btw, Masha rasa korang pun patut try juge, dalam paper Kosmo harini pun dah keluar berita pasal Bubble Tea ni..(",)

    Friday, April 1, 2011

    Birthday Ekin

    Minggu lepas balik Ipoh setelah hampir 2 bulan tak balik. Banyak plan nak buat sepanjang balik Ipoh ni, sebab nya dah siap-siap ambil cuti hari isnin lagi. habis je kelas hari Sabtu, terus pick-up adik kat Shah Alam, then terus balik Ipoh. Hari Ahad plan nak celebrate birthday anak buah Masha yg ke 5 tahun, sebenarnya birthday dia 30/3, tapi celebrate awal sikit sebab 30/3 kan hari Rabu, Masha dah kerja kan, so disebab kan sekali-sekala balik, Masha pun nak celebrate best sikit la kan. Si Ekin ni request cupcakes nak ada gambar barbie. Jenuh juga la nak cari kedai cupcakes kat Ipoh yang dapat buat edible image with low price n cantek. Dok berBW, terjumpa 1 kedai ni dari hari Rabu lepas lagi, tapi tengah survey2 dulu. Dah la last minutes order, naseb akak tu dapat buat. Huh, lega. So kat bawah ni ada sikit gambar time celebrate. Ekin suke la sangat. Happy sebab dapat fulfilled apa yang dia nak, next time birthday Leya pula. Ni link belog kak Diba, nk promote cket >> DMuffinsart




    Nak dijadikan cerita, time sampai Ipoh hari Sabtu tu, really spoil my mood. Wully buat hal plak, dia mengeluarkan bunyi yang tak best dari enjin, buka enjin dan tekan minyak keluar macam percikan api..huhu..cuak gak la..tapi gagah juga pergi rumah Tasek dan rumah akak malam itu, sampai rumah kereta dah bau hangit dah. Huhu..tak dapat nak bawak mak & akak jalan2..huhu..(>_<)..Abah terus tak bagi drive kereta hari Ahad tu. Nak repair bengkel tak buka pula, last2 naik kereta Saga Abah nak pergi jejalan. Kereta saga tu pula air cond rosak dengan cuaca di Ipoh sangat panas . Macam2 hal la plak. Gagah juga la keluar, sebab nak bawa mak n akak jalan2, dan nak pergi cari kain lining dalam untuk baju tunang. Dah beli kain, hari Isnin tu pergi tempah.:-)..Sangat tak sabar nak tengok hasil nya nanti. Harap kedai tu dapat jahit ikut design Masha. Cerita pasal baju tunang nanti Masha tulis lain. Pergi proton hari Isnin tu, sangat geram tapi sabar lagi, Wully rosak kat bahagian Altenator kat sebelah enjin, diorg cakap bahagian ni tak expect nak rosak, so diorang takde la spare-part. So, kena tunggu 1 or 2 hari baru dapat barang, dan baru leh repair. Yang Masha bengang nya, Proton service centre punya la besar macam kat hospital pun ada, sebab nya kena ambil nombor bagai time nak jumpa. Tapi takde spare-part.Pastu, diorg kena request dan tunggu barang sampai dari Shah Alam. Yang tak logic nya, ada ke kena tggu 1-2 hari baru sampai?..Macam la Ipoh-S.Alam jauh sangat.Tension btul, dah la malam Selasa ada test. Last2 Masha balik KL naik bus.huhu..adik tunggu kereta siap, dia bawa balik KL nanti. Finally, hari Khamis semalam baru dapat balik Wully ku. Nasib tak kena bayar apa2, sebab kereta still in warranty.
    There was an error in this gadget

    ~ You Might Also Like~

    Related Posts with Thumbnails

    Disqus for Story of MyChantique

    blog comments powered by Disqus