Sunday, June 19, 2011

Happy Fathers Day

Selamat Hari Abah kepada abahku, Suhaimi bin Ja'afar. Walaupun abah xde fb and xtau nk online internet, Sara (my nickname at home) tetap nak buat entri khas untuk abah. Sara doakan semoga abah dikurniakan kesihatan yang baik selalu, dimurahkan rezeki dan happy bersama kami sefamily. Terima kasih banyak2 kat abah sebab telah berjaya menjaga dan memberikan pendidikan kepada Sara, sehingga Sara berjaya hingga ke hari ini. Jasa dan kenangan abah tetap akan Sara ingat sampai bila2..Banyak kenangan /memory indah semasa kecil yang masih segar dalam ingatan Masha. Antaranya :

1. Abah selalu suapkan buah betik ke mulut semua anak2 nya, everytime after lunch. Sebabnya Masha le,xberapa suke sangat makan betik ni. Masha sangat pelik dalam family ni, sebab byk mende org lain suke makan Masha xkn mkn.
2. Abah selalu tolong korekkn telinga kami adik beradik. Sebab kami xtau nk korek telinga sendiri time tu. Memang layan kot abah korek, xsaket pon walaupun guna besi korek telinga tu. Till now, Masha masih guna besi untuk korek telinga, xsuka guna cotton buds.
3. Pernah ada 1 malam Masha saket perut, muntah2, makan je muntah, makan muntah sebabnya perut masok angin. Then abah bagi ubat dan teman Masha 1 malam xtdo sebab Masha xbleh nk tido, sebab asyik je muntah. Siap tido dekat sebelah sinki dengan abah. Tapi abah tetap tunggu, dan cuba untuk menyuap Masha biskot pat segi cicah air teh, sebab xnak bg perut Masha kosong lagi.
4. Kat rumah Masha yang lama dulu byk pokok biji saga, ala yg color2 merah tu. Masha suke collect then masukkan ke dlm botol kaca, simpan buat collection/ hiasan. Cantik sebab color merah saga tu. And ade 1 hari, sambil2 tengok tv, Masha main la biji saga tu. Main2 dekat lubang telinga, tengok2 biji saga tu masok dlm lubang telinga. Cuak gile, sbb takot kena gegendang telinga kan, then xberani la nk bagi kepala ni tegak cam biase, so sengetkan la kat belah kanan, sebab xnk biji saga tu mengelongsor masok lg dalam kn. Abah juga la yg tolong korekkan, korek punya korek, alhamdulillah keluar jugak. Till now, dh takot dah nk main biji saga dekat telinga.
5. Abah Masha sangat pembersih. Abah Masha la yang telah mengajar Masha untuk menjadi rajin sejak kecil lagi. Kalau Masha kena cuci pinggan, abah akan standby sebelah, lepas cuci pinggan abah akan check tgk bersih ke x, kalo x, abah akan suruh cuci balik. Abah ajar Masha cuci pinggan, kemas dapur, siang ikan, sidai kain, lipat kain, iron baju and semua household punye kerja la. Semua Masha belajar sejak dari tadika lagi. Till now, semua tu dah melekat dalam jiwa Masha. Dan Masha skrg pun sgt cerewet bab2 kebersihan ni, ikot abah la..:-)
6. Masha sejak kecil, abah dah ajar supaya jadi independent. Kurang dimanjai sangat. Selalu kalau nak pergi mana, nk buat apa, abah hanya akan hantar je. Dan biarkan Masha sendiri, explore sendiri. Contohnya, time sakit nak kena pergi hospital. Dulu Masha xpernah pergi klinik bayar, selalu kalau sakit pergi poliklinik kerajaan je, abah selalu hantar je  Masha kat poliklinik, then kena tinggal srg2, pergi la Q amik nombor sendiri, jumpa doktor sendiri, amik ubat sendiri. Then dah siap, kol abah suh dtg amik. Takde sape teman, time tu kecik lagi kot, darjah 3-4 kot. Smpai dah biase. Masha paham, sebab abah kerja xbley spentime dgn ktorg sgt. So, till now, Masha jadi berani nak pergi mana sendiri. Janji pandai jage diri.
7. Abah Masha kerja driver Puan Sri je. Dan selalu sangat outstation, kena bawak Puan Sri tu jln2, pergi KL, Singapore, Cameron. Dan kadang2 pergi sampai seminggu baru balik, so kami adik beradik selalu la kena tinggal. Tapi kami semua paham, Abah pergi kerja. Selalu nya, time abah balik je, ktorg akan berkejar2 nak amik bag abah, sebabnya.. Kalo p Cameron, abah slalu bawak balik bunga rose byk2, sayur2 and teh. Kalo p Singapore, abah akan bwk balik mainan, n baju2. Sebabnya, abah ckp baju/mainan tu mostly org Jepun punya, diorg tinggalkan sebab diorg nk blik Jepun xnk angkot sume brg2. Best tau, walaupun 2nd hand, sebab semua baju2 branded and mainan2 baru2 lagi dan masih elok. And kalo g Kl,  abah mesti akan bli Coklat, cam cadbury Zip, Cadbury, roti. Till now, Masha suke makan Zip ni, semua sebab abah ajar..:-) 

From left, my 2nd sis Shila, my mom, my dad, my 1st sis Tira  and Me in blue..:-)

Banyak lagi la kenangan2 bersama abah. Kalo nak cerita, xtdo kot 1 mlm..hehe.. To my abah, Sara sayang abah tau and Happy Fathers Day to u.. :-)

Alhamdulillah

Pada 17 June, hari Jumaat aritu, result Semester 1, kelas Master in Computer Science, telah diumumkan. Dr.Rose (KP cs777) telah hantar email pada setiap student master.  Ya Allah, perasaan time tu memang sangat cuak ok, malam Khamis tu xbuleh tido lena huhu.. yela, sebab nya mostly orang takut nak further master in Computer Science kt UiTM ni, sebab ada senior yang ckp course ni boleh tahan tough juga la. Lagi2 untuk budak2 post graduated in Part Time. Recommend if still nak further master in CS ni, better amik full time, sebab boleh focus and concentrate more to every subject yang diambil every semester. Memang pun, mengikut pengalaman Masha yang kerja sambil belajar ni, untuk 4 bulan pertama = 1 sem sangat suffered. Selalu la, berlari2 dan terkejar2 masa, lagi2 ulang alik dari Cyberjaya ke Shah Alam seminggu 3x.. rase 1 hari 24 jam pun xckup..huhu..selalu je pujuk hati dan diri sendiri, "Masha susah sekarang, senang kemudian..biarlah susah time ni je, nanti dah xde dah". Lagipun, masih dalam proses nak adaptasikan and synchronize kn masa belajar, dan kerja. Nasib ramai yang menyokong Masha, lagi2 family, friends, officemates, family Mr.EverDale dan Mr.EverDale. Terus menambahkan keyakinan untuk teruskan perjuangan ini. Masha menyahut cabaran. 


Dan Alhamdulillah, Masha lulus dalam kesemua subject. Lain macam tau rasa compare to zaman belajar degree dulu. Rasa heaven and happy sangat. Fyi, untuk kelas master ni xde final exam, marks bergantung pada assignment, quizzers, and tests. Untuk 1 subject pon dah rase macam dah buat 5 x FYP sekali lagi, sedangkan time degree dlu amik FYP sekali je..tambah lagi every week je kls mesti de quiz..huhu..mmg suffer time tu,.sabar je la. Dan lagi, pointer untuk lulus master ni every sem ialah 3.00, if you get less than 3.00, dismiss..dan xbuleh dah la nak amik sem depan course tu lagi, kena amik course lain pulak kalo nk continue balik..Takut kan, sape tak takot..Tu sebab Masha rasa sangat bersyukur sebab lepas dari target pointer Masha. Tak sia-sia effort Masha selama ni. Thank you Allah, so sekarang Masha bertambah yakin lagi untuk berjuang untuk Semester 2 , bulan 9 ni. Doakan Masha berjaya ye kawan. Love you all. Tq..

Friday, June 17, 2011

Header and Template in Progress

Morning all, mesti semua perasan kan, template blog Masha dah bertukar..Bertemakan Purple Romantic,..hehe..sebenarnya dah boring plak tgk pink gurlish nye template tu..tp still keep the old one,takut berubah fikiran plak nanti kn. Header kat atas ni sume buat sendiri guna brush je..smlm dh start edit, sampai xleh nak tidur, padahal arini kerja lagi. Dalam pukul 3 am jugak la baru nak tidur, tapi rasa macam xpuas hati lagi la dengan header ni..macam nak edit lagi part header,and  background template. Ape pendapat korang?..


Sunday, June 5, 2011

AKU, KAU BERBEZA...AKU, KAU ISTIMEWA.

LELAKI 

Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya. 


Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin (yg ada anak pompuan ramai kena ingat ni....pastikan anak solat, tutup aurat, etc) dan dosa anak lelaki yang belum baligh. 

BERATKAN?

Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggung jawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN?? 

Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin. 

Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung (ikut kajian laa...jangan percaya sangat) 

Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya. 

WANITA 

Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya. Saksinya kurang berbanding lelaki. Menerima pusaka kurang dari lelaki. 

Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak. Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya. Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri. Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki. 

Pernahkah kita lihat sebaliknya?? 

Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita. 

Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita ? 

Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan 
anak-anak. 

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil). 


Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita:

1. ibunya , 
2. isterinya , 
3. anak perempuannya , dan 
4. saudara perempuannya. 

Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini:

1. suaminya, 
2. ayahnya, 
3. anak lelakinya dan 
4. saudara lelakinya . 


Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja:

1. sembahyang 5 waktu 
2. puasa di bulan Ramadhan 
3. taat suaminya dan 
4. menjaga kehormatannya . 

Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata. 

MasyaALLAH.. .sayangnya ALLAH pada wanita .... 

Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang lelaki , tetapi ingatlah wahai lelaki...kamu sebenarnya adalah istimewa disisi Allah, maka dengan sebab itu DIA mengangkat kamu menjadi pemimpin...maka dengan keistimewaan itu, JAGALAH dan HARGAILAH wanita sebaik-baiknya...supaya kelak masing2 lelaki dan wanita dapat pulang mengadap Allah dalam keadaan istimewa disisiNYA.. 
"Berpeganglah kamu sekelian dengan tali Allah dan janganlah kamu berpecah-belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu, seketika kamu bermusuh-musuhan telah dipersatukanNya hati kamu semuanya, sehingga dengan segera kamu telah menjadi bersaudara dengan sebab nikmatNya.(Ali- Imran:103) 

Pada hari itu (hari qiamat) manusia diberitahu akan segala yang telah dikerjakannya dan yang telah ditinggalkan. Bahkan manusia itu, anggotanya menjadi saksi terhadap dirinya sendiri, walaupun dia berperi-peri memberikan alasan untuk membela diri " 


(Retrived from -Tok Wan)

Friday, June 3, 2011

Simple dinner for home alone..

Weekend ni Masha keseorangan di rumah, disebab kan house mate semua balik kampung. Masha pun plan ingat nak balik Ipoh this weekend, tapi disebabkan kesempitan kewangan sebab Wully sakit (accident sikit) xoxo, so tak jadi la balik. So, aktiviti weekend berseorangan ini ape lagi. Main masak2, makan sorang2, layan mubie, buat bunga telur..hehe..dok rumah..jimat..hehe..So, malam ni Masha masak Macaroni Goreng Sea food. Malas cerita banyak. Enjoy the picture.

Brand San Remo favourite. Sebab kalau rebus, xlembik sangat, kenyal2 je...

Hidangan untuk 5 orang, tapi makan sorang2. Boleh panaskan untuk makan esok..:-)

Zoom in. Takde la sea food sangat sebenarnye, just yang seafood nya ialah udang dan crab ball je..:-)
There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus