Saturday, July 23, 2011

Penipuan Kad ATM/ Kad Kredit

Cerita ni dah lama berlaku 2 bulan lepas kot, tapi sekarang baru teringat nak tulis. Tapi takpe la, at least dapat menjadi panduan kepada sesiapa yang membaca blog picisan ini. Pada suatu petang, lokasi di office. Tengah Masha buat2 sebok tapi sememangnya sebok buat test script, tiba2 ada 1 call from unknown number. Yang call tu suara macam makcik / akak2 la, mula2 dia ckp dgn lemah lembut dan sopan santun gtu. Tanya Masha ni pemegang kad ATM Debit Maybank ke?..
credit from: Google

Masha ckp la ye..then dia tnya ada pkai credit card x..Masha cakap la x..Masha ni kdg2 lurus bendul jugak kan, jujur la sesgt dgn org x dikenali..Then dia mintak Masha bacakan no 12 digit kat depan kad tu yg dimulai dgn no 4283 xxx xxx xxx tu..,then 3 no kad belakang kad tu..Masha pun menurut perintah dah mcm kena pukau je..pon bace la..naseb xbagi no pin je..hehe..then dia sambung ckp lg, yg dia dr Takaful, de provide insurance utk semua pemegang kad akan dikena insurance terhadap kad masing2, dan buat masa pertama ni akan ditolak RM 199 dari account automatically..Start situ Masha dah rasa pelik sikit, then Masha cakap la Masha tak nak kan insurance tu sbb dah de insurance sindri..dia cakap tak boleh..then suara dia macam sedikit marah la kan..Masha apa lagi, argue la dengan dia, mana boleh tolak duit orang tanpa permission owner card sendiri, then dia cakap tak kesah la, dia nak minus juga. Then Masha bengang, tros letak phone..

Tengahari time lunch, Masha cepat2 lari g bank. Dah cuak dah, sebab esok nya gaji masuk kan, kang sesuka hati plak org amik duit kita..Then dah sampai bank, request nak apply kad baru., then cerita la kat orang bank tu kenapa kan, then diorg ckp ini sindiket penipuan macam phishing, but actually bak kata org bank tu,diorg ni sebenarnya nak beli barang online guna maklumat dari kad yang kita bagi tadi (3 no di belakang kad) , so that diorg dapat duit senang2 je...Bukan nya masha xtau, padahal time study dulu semua belajar mende ni, tapi kenapa la jujur sangat kan sampai tak boleh fikir. Nasib dapat replace kad baru, no baru..Legaa...So, kesimpulan di sini, jika ada mana2 orang call, or send sms or email berkenaan dengan kad bank/acc bank anda, jangan percaya dan kalau boleh elakkan menjawab panggilan diorg, bagi la alasan apa2 pon, so diorg xcall lagi. Dan jangan bagi kat sesiapa pon mana2 nombor pada kad anda. Sekian..(",)..

Weeding Kavitha

Korang pernah pergi kenduri kahwin bangsa lain la?..Masha pernah le jugak de experience, masuk ni dah 2 kali dah la..First time dulu, ikot abah pergi kenduri kawan dia kt kuil lagi..makan tosei + kuah ape ntah..makan atas daun pisang ok..mmg best..lepas mkn buang..snng..kali ni Masha attend kenduri kawen ex-officemate Masha time kerja kt Mimos dulu..dulu time kt Mimos xde plak dia ade bf ke, tgk2 dah nak kawen..

Happy to hear about that. Then Masha, with other ex-mimosian pergi ke kenduri Kavitha kat dewan MPSJ. Dah macam kenduri kawen orang melayu pula. Masha tgk dari cara diorg susun pelamin, pintu gerbang, meja tetamu dan makanan , seriously dah design macam kenduri orang melayu yg dibuat kt dewan..Ok, tanpa berceloteh panjang, just enjoy the pic:

Beras yg ditabur dan disusun berwarna warni di hadapan pintu gerbang masuk

Me with Fazlie & Izan

View Stage Dais almost same with Malay wedding right?

Kavitha berarak masuk ke dewan, pengantin lelaki sudah tunggu di atas stage.

Melalui upacara round around the fire with her mother, brother and hubby (biase tgk dalam citer hindustan je, la ni tgk real punya)

Yeay..dah settle, kavitha tgh bersanding..

Bergambar time with the bride. From left: Fazlie, Mr.Ranjit, Kavitha, Izan, Me, and Alena.

Me, wearing Punjabi suit. 

Thursday, July 7, 2011

SubhanAllah..

Sorry, lama sikit tak update. Busy dengan test case yang banyak kena settle kat office ni. Di sini Masha nak share 1 gambar. Gambar ni classmate master  Masha, Addib punya. Gambar ini diambil di kampung Addib.


Kelihatan kalimah Allah pada daun pokok manggis di kampung Addib. Menurut Addib, daun ni tak gugur macam daun yang lain. Sampai la ada budak-budak nakal yang mencabutnya dari pokok manggis. Nasib sempat ambil gambar. Tengok dari kalimah Allah ini, mungkin dibuat oleh semut ataupun anai-anai, untuk buat sarang, mungkin. SubhanAllah.
There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus