Wednesday, April 25, 2012

Wordless Wednesday Ver 1.9

Next DIY will be:

Tunggguuu...

Tuesday, April 24, 2012

Angin Dalam Badan

Story ni terjadi bulan February lepas kalau tak silap, sehari selepas majlis pertunangan abang Masha di kedah. Setelah selesai majlis, so Masha n hubby pon pulang la ke KL hari ahad nya sebab hubby nak kerja ari isnin. Nak dijadikan cerita, seperti biasa tiap2 pagi bangun pukul 5.00 am sebab nak masak makanan untuk hubby tapau pergi kerja..selesai masak dalam pukul 5.45am, kejut la hubby bangun pergi kerja dan siap2..Time ni Masha tak start kerja lagi. Tapi pagi tu rase badan lain macam sikit..berangin sangat. Nak kata tidur menghadap kipas, pun tidak. Pasang air-cond kuat pon idak..ni maybe sebab letih badan tak habis lagi, lagipun Masha ni memang ade masalah badan berangin. Pagi tu, rasa sakit perut nak membuang + angin.. Tapi tahan tak nak pergi toilet lagi sebab nak settle masak cepat2..then time hubby dah siap2 nak pergi kerja, Masha terus masuk toilet. Hubby tak keluar rumah lagi, then Masha pon tak tau, tak sempat duduk kt toilet duduk tu lagi dah gelap dunia ini..Masha pitam, dalam toilet. Nasib toilet tak kunci, hubby tros masok toilet, risau..Then Masha sedar balik..dan rasa sakit perut tu datang balik, tros halau hubby kuar toilet, sebab nak membuang kan..segan la hubby tengok..Then buat kali kedua, Masha pitam lagi..kali ni lagi sadis, kepala terhantuk kt sinki..berdarah..luka sikit..hubby tros masok toilet balik..Risau sangat...then panggil nama Masha banyak kali, sebab nak bagi Masha sedar. Time ni memang tak sedar n tak leh pikir lain dah (sorry ye en.hubby, sebab marah2 time tu..tgh saket perot..:-(..Sedar2 je, rase sakit kt kepala..Luka..First time la mende ni berlaku dalam diri Masha..Time Masha nak pitam tu, dapat rasa angin dah naik sampai kepala..gelap tros..Memang rasa macam kelakar kan story pengsan dalam toilet time saket perot ni, tapi tak tau plak sampai boleh jadi camni disebabkan oleh Angin je..Start dari story ni la, Masha ade buat research sikit sebab musabab punca angin dalam badan ni.
 Apakah sebenarnya gas atau angin dalam badan?
  • Gas yang terdapat dalam sistem penghadaman atau sistem gastrointestinal selalunya mengandungi gas yang tidak berbau seperti oksigen, nitrogen, karbon dioksida, hidrogen dan metana. Ia mengandungi 99% gas buangan dalam usus. Komponen kecil “flatus” atau gas yang keluar melalui dubur, boleh dikaitkan dengan bau yang tidak menyenangkan mungkin disebabkan gas yang mengandungi sulfur. Ia biasanya dilepaskan oleh bakteria yang sememangnya ada dalam usus besar.
  • Gas atau angin di dalam sistem penghadaman ( tenggorok, perut, usus kecil dan usus besar) datangnya dari 2 sumber iaitu, udara yang disedut dan bakteria yang terdapat di dalam usus besar akibat gangguan daripada sesetengah bahan makanan yang tidak dapat di hadam dengan baik dalam badan kita.
Apa yang boleh dilakukan jika badan banyak angin?
  1. Ubahlah apa yang anda makan dan minum. Ini adalah kerana ia boleh membantu mencegah atau membuang angin dalam badan. Jika anda merasakan dalam badan anda banyak angin di dalam badan, anda mungkin mahu melakukan perkara berikut sebelum mengambil keputusan untuk berjumpa doktor.
  • Kurangkan pengambilan makanan yang menyebabkan angin. Jumlah gas yang disebabkan oleh sesetangah makanan berbeza setiap orang. Cara yang terbaik untuk mengetahui batasan anda ialah melalui ujian yang boleh dilakukan sendiri. Berikut adalah makanan yang menyebabkan angin dalam badan.
  • ·         kacang
  • ·         sayuran seperti brokoli,
  • ·         kubis
  • ·         tauge
  • ·         bawang
  • ·         asparagus
  • ·         buah-buahan seperti pir, epal. dan pic
  • ·         bijirin seperti roti gandum
  • ·         minuman ringan dan jus buah
  • ·         susu dan produk daripada susu dan keju
  • ·         makanan dalam paket yang mempunyai laktus di dalamnya seperti roti, bijirin dan sos salad.
2. Banyakkan minum air kosong.
3. Kurangkan udara yang anda sedut.
  • ·         makanlah perlahan-lahan dan kuyah lebih.
  • ·         elakkan makan gula-gula keras dan mengunyah gula-gula getah
  • ·         Jika anda merokok, berhentilah!
4. Sediakan jadual. Tuliskan jenis2 makanan yang menyebabkan masalah angin

Petua Tradisional Untuk Buang Angin Dalam Badan
  • Ambil beberapa biji bawang putih dan buang kulitnya.
  • Hiris bawang putih nipis-nipis.
  • Rebuskan bersama 2 gelas air putih sehingga tinggal satu gelas.
  • Minum ramuan ini sebulan sekali.

Source: epetua.com & nikabdrahman72.wordpress.com

p/s: paling xsuke garlic ni, slali kalo masak musti kne potong kecik2, kalo tak pun blander je..camno eh nk rebus minom air dia..huhu...any other choice to solve this problem?..

Friday, April 20, 2012

Surprise!!

Lately busy sangat..dari last week lg, ade Test Image Processing, then kt office ade meeting perbentangan prototaip sistem plak, weekend enjoy celebrating mama birthday..This week plak sambung meeting kat office ni plak, dengan quiz Algo, Assignment Algo cam pengsan nak buat. Condition badan pun tak berapa ok-demam, batok, flu, sore throat..siap 4 in 1 package..Ni sume pasal Algo..hehe salahkan algo plak kn, study punya pasal la. Tak cukup tido, tak cukup rehat. Then semalam, lepas habis je kelas Algo -quiz, balik2 je Mr.Hubby bagi surprise...Ape dia..?..It is Balloons...Masha sangat suka dan teruja kalau dapat tengok belon ni, mengalahkan budak kecik la..kalo compare Roses, Chocolate and Balloons, Masha preferred pilih ballons..suke sangat2..suke tengok dia floating2..:-) Walaupun badan n otak penat dengan kerja siang, malam plak quiz/test, teros happy + excited tgk balloons..TQ sangat Mr.Hubby, yang telah menceriakan diri ini..Love u very2 da lorry la...(^_^)




Malam semalam juga after kelas Algo, 1st time memberikan perkhidmatan memakai inai kat orang. Sebenarnya memang dah lama nak ambil upah pakaikan inai ni, just busy je. Ni pun menjadi bahan experiment pertama Masha. Walaupun badan penat, hasilnya boleh tahan jugak la. Thanks to adik2 ni sebab mempercayai Masha untuk pakaikan inai dijari. Adik Wa ni roomate anak buah Masha kt opis ni, Cik Ina, nak bernikah sabtu ni. Untuk khidmat orang pertama ni, Masha tak ambil upah lagi, sebab tak tau nak ambil berapa. Adik Wa ni belanja makan kfc, jadi la. Adik Wa ni request inai taknak crowded sangat, nak simple2 n kalau bley kat kuku dia taknak Masha bubuh inai lagi sebab katanya dia nak pakai kat kampung dia nanti. cukup la sekadar corak bunga2 an je..Next time insyaAllah kalau ada rezeki dan kesempatan, nak continue buat khidmat pakaikan inai ni. Dan ini hasil nya.




                                                                       Tangan before
                                                                         Tangan After

So, the conclusion..all you can Do It Yourself - DIY..(",)..tq..siapa yang memerlukan khidmat inai ni boleh lah contact masha di fb..:-)

Wednesday, April 18, 2012

Wordless Wednesday Ver 1.8


Tempat hang tooth brush kt rmh..sweet kn..suke2..

Monday, April 9, 2012

My new niece..



Very adorable this little girl.. tgh tdo pon bleh smile.. tak sabar nk blik ipoh jumpe Nur Annis Aira was born on 24 March 2012, 11.42 am,3.10 kg..

P/s: hopefully bley dpt baby cute cmni..pray for me ya..

Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, April 4, 2012

Wordless wednesday 1.7

Besaq nya pikachu..


Published with Blogger-droid v2.0.4
There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus