Thursday, September 27, 2012

Alegik (Allergic)..

As-salam,

Sepanjang hidup Masha, Masha tidak pernah berhadapan dengan sesiapa yang ada alahan/allergic mahupun ahli keluarga sendiri. Tetapi semalam merupakan pengalaman yang pertama dimana hubby Masha sendiri yang allergik. Kesian dia. Sepanjang Masha kenal incik Hubby ni, tak pernah pula dia alegik apa2, tapi semalam ktorang beli breakfast, incik Hubby beli nasik lemak sambal sotong, Masha plak bihun goreng sambal sotong. Lepas dia makan nasik tu habis, badan dah start gatal2 dan naik ruam merah ala2 melepuh gitu, sebijik macam dalam gambar di bawah:
source: Google image

Masha ape lagi, cuak la jugak kan. Tak pernah facing situation like this. Macam2 assumption Masha buat, macam kena ulat bulu ke?, or baju cuci tak betul ke?, or allegik ke?..Last2, Masha paksa juga incik Hubby pergi klinik kerana dia degil taknak pergi katanya, dia nak pkai bedak je..Kalau dah naik dekat satu badan tangan n kaki, siap garu2 sampai berdarah lagi, achannerr tu...? Lepas pergi jumpe doc, memang dia cakap allegik baru nak start, sebab before this tak pernah kena. Dapat 1 injection, ubat sapu and beberapa lagi ubat yang lain & doc pesan no direct contact sebab berjangkit..huhu..kesian incik Hubby. Semoga b cepat sembuh ye, sabar ye. Masha ada study sedikit sebanyak mengenai alegik ini. Sumber: http://www.biovco.com

Apa itu alergi? 
Sebenarnya, alergi atau alahan adalah reaksi keimunan terhadap bahan yang disedut, dimakan atau yang hanya disentuh. Sistem keimunan badan bertindak balas terhadap alergen – bahan yang membangkitkan reaksi – dengan mengeluarkan histamin dan kimia-kimia lain yang menyebabkan simptom seperti kongesi hidung serta sistem respiratori, gatal hidung atau hidung meleleh, pedih tekak, diarhea atau cirit-birit, mata berair dan gatal, dan ruam gatal.

Apa yang menyebabkan tindak balas alergik
Sistem imun mengandungi dua jenis sel darah putih iaitu sel T dan sel B. Sel-sel ini membantu sistem imun mempertahankan tubuh dengan mengenal pasti bahan-bahan asing dan berpotensi membahayakan, dan kemudiannya melepaskan bahan kimia seperti histamin untuk memeranginya.Tindak balas alergik berlaku apabila sistem imun tersilap mengenal pasti bahan-bahan berbahaya seperti debunga mengakibatkannya menjadi sensitif terhadap bahan itu. Pendedahan yang berulang-ulang, boleh mencetuskan tindak balas alergik.

Siapa yang alah 
Alahan mungkin diwarisi memandangkan rata-rata yang mengalaminya mempunyai sejarah keluarga yang sama. Bagaimanapun, semua orang tidak terkecuali daripada mengalaminya pada mana-mana peringkat umur. Faktor-faktor persekitaran boleh menjadikan sistem imun seseorang terlebih sensitif. Ini seterusnya mencetuskan alahan di kalangan individu tanpa sejarah keluarga, mahupun mendorong permulaannya (alahan) pada mereka yang sedia mempunyai `genetik' itu.

Apa pula kejutan anafilaksis/anafilaktik 
Ia merupakan satu tindak balas yang membahayakan nyawa yang boleh bermula dalam masa beberapa saat ke minit selepas pendedahan. Gejala termasuklah tompokan merah yang timbul di hampir keseluruhan badan, kulit agak hangat apabila disentuh, kesukaran bernafas dan tekanan darah yang menjunam. Pernafasan boleh terhenti manakala tubuh mengalami serangan anafilaktik. Tanpa rawatan segera, kegagalan jantung malah kematian bakal menyusul tidak lama. Alergen daripada racun mahupun suntikan ubat-ubatan cenderung menyebabkan anafilaksis berbanding lain-lain alergen. Bagaimanapun, kejutan seumpama ini bukanlah suatu keadaan yang biasa berlaku. Ia boleh dikawal dengan ubat-ubatan tertentu serta bantuan doktor.

Merawat dan menguruskan alahan Langkah pertama adalah dengan mengenal pasti jenis tindak balas alahan yang anda alami, sama ada mata berair, bersin atau kesukaran bernafas.
Keduanya, cuba kenal pasti pencetus atau situasi yang menjurus kepada gejala-gejala.

Tanya diri anda beberapa soalan seperti di bawah:
Di manakah tindak balas berlaku?
Di dalam atau di luar rumah?
Apakah yang anda lakukan dalam masa yang sama? Adakah anda makan atau minum?
Ingat persekitaran anda - adakah terdapat sebarang serangga atau binatang berhampiran anda?
Cuba jejak kembali tindakan anda di dalam kepala - adakah anda memakai sesuatu yang baru?
Adakah anda menggunakan sabun atau bahan pencuci baru?

Doktor akan melakukan ujian alahan dengan pelbagai alergen biasa bagi mengesahkan alahan anda. Sebaik dikenal pasti, uruskan alahan anda dengan beberapa tip mudah berikut:

Hindari alergen yang diketahui
Elakkan asap rokok atau lain-lain bahan yang merengsakan/miang
Selalulah berjumpa doktor
Jaga kesihatan anda

p/s: Semoga ianya berguna untuk rujukan semua..jangan ingat anda tidak akan kena..jaga2..

Monday, September 24, 2012

Rasa ini...

As-salam,

Rasa ini datang kembali seperti terjadi pada bulan lepas..Vomit
& Mulut Pahit mcm makan peria..
sangat tidak selesa dengan keadaan ini, dan cuba berbuat seperti biasa..
Jangan pikir macam2..

Wednesday, September 19, 2012

No WordlessWed..

As-salam, 

Selalunya hari Rabu merupakan entri yang tiada ayat, hanya gambar yang berkata2, tetapi harini Masha nak tulis sesuatu. Apa2 pun nak bagitau hari ini buat pertama kali hidup sebagai wife kepada en.Hubby,dan buat kali pertama malam ni akan balik kje dan tidur sorang2..disebabkan en.Hubby terpaksa kena pergi outstation..huhu..hampeh..nak ikut tak dapat..Masha rasa harini sangat lemau, badan terasa seram sejuk (ala2, diluar rasa sejuk, di dalam rasa panas) cam gitu la..malasss sangat..n rindu..nampak macam mengada2 kan.hakikatnya Masha terasa sangat rindu time ni..huhu..rasa memang tak bley nak separate jauh2 dengan en.Hubby..huhu..padahal bukan pergi jauh mana pon, outstation ke kg halaman en.Hubby je, tapi tetap rasa macam kena tinggal..huhu..takpe la..dari dok meronta-ronta dan meroyan2 ntah macam hape,baik dengan ini Masha doakan semoga suamiku-En Syahrul Azmeer selamat pergi dan selamat pulang dan jaga diri b untuk syg k..kita jumpa esok n take care luv..mish u..
This is myDimple..(",)
tengah drive macam skema nye..kerusi rapat giler..lenguh katanya..

Thursday, September 13, 2012

Cara Membuat Chocolate Cornflakes- Biskut Raya Paling Mudah-

As-salam,

Setelah hampir sebulan gambar bertafakur di dalam Ace ni, so Masha di sini nak ajar cara-cara hendak membuat kuih paling senang untuk juadah hari raya ataupun buat makan2 sendiri di rumah. Masha buat kuih ni time Aidilfitri 1433H yang lepas.. esoknya nak raya, sempat lagi kan..Budak2 paling suka kuih ni..sekejap je habis 1 balang..hehe..check it out dear...

Chocolate Cornflakes

Bahan-bahan yang diperlukan 
1) 1/2 kotak Nestle Cornflakes (bergantung nak banyak mana)
2) 1 bar Coklat Masakan (tak kesah brand apa pon, Masha guna brand Nona je)
3) Coklat rice (Apa2 saja untuk hiasan, Masha guna yang warna warni)


Cara-caranya
1) Mula2, patah-patahkan coklat masakan dan letakkan ke dalam mangkuk Pyrex (mangkuk yang boleh masuk microwave tu, yang tahan haba)
2) Di sini, Masha guna kaedah Double Boiling iaitu salah satu caranya ialah dengan meletakkan mangkuk di atas rice cooker yang mengandungi air yang mendidih. Make sure air tu separuh periuk sahaja dan pyrex tu perlu menutupi ke seluruh rice cooker tu, supaya tiada wap air yang keluar. Dan pastikan rice cooker anda mula2 tekan Cook, kemudian biarkan ia Warm sepanjang proses membuat kuih ini.

 Kaedah Double Boiling ini senang kerana ia tidak akan membiarkan coklat itu cepat keras dan akan senantiasa cair dan proses untuk membuat cookies ini berjalan lancar. Ada beberapa cara juga ialah dengan menggunakan dapur- iaitu masukkan air ke dalam kuali dan panaskan, dan masukkan periuk yang kecil yang mengandungi coklat di dalam nya dan agak2 muat masuk ke dalam kuali itu..


3)Apabila coklat sudah cair, masukkan lah cornflakes tadi dan kacau-kacau coklat supaya menyelaputi ke seluruh cornflakes itu.

4) Setelah selesai, sudukan bahan2 tadi ke dalam paper cup kecik yang biasa orang bubuh kuih tu, dan taburkan rainbow rice.
5) Susun banyak2 atas talam dan sejukkan dalam 15 minit. Boleh susun dalam bekas kuih.
TADAAA...
Sudah boleh dimakan..Selamat mencuba..as easy as 1 2 3..:-)

Thursday, September 6, 2012

Tanda Kehamilan Palsu or False Pregnancy Sign

As-salam, 

Di sini Masha nak story experience sendiri tentang false pregnancy sign..Alkisah nya, bulan lepas sepatutnya best friend (bf) Masha datang 25hb kalau ikot kiraan 30 days cycle length. Tapi almost a week (7days) bf Masha ni tak datang. Masha pon pelik la sebab nya sejak dari before kawen lagi tak penah delay lama sampai macam ni and selalu datang on time je..huhh..Dalam hati dah berangan macam2, sebabnya bukan delay period je tapi sign2 nak preggy macam banyak Masha dah rasa, antaranya:
  1. Delay period (dah 7 hari delay nye pong..huhu)
  2. Mulut pahit (siap makan asam bagai la, mencari benda2 masam..ni dari hari raya dah start smpai la sekarang..almost 2 weeks jugak la)
  3. Loya dan muntah2 (rasa loya sangat selalu lagi2 time pagi2 lepas brush teeth..tapi baru2 ni muntah teros..dah 3x pagi muntah)
  4. Teringin and mengidam makan macam2..
  5. Makan kuat tak hengat dunia (Masha ni bukan la jenis makan banyak kerana masha sangat takutkan gemuks ok..alasan takut nanti tak boleh nak pakai baju cantik2..hehe..psycho diri sendiri..tapi lately ni sejak dari bulan puasa lagi, Masha makan nasik dah sama level dengan en.Hubby...achaneer ni)
  6. Berat badan naik (yang ni pelik jugak..berat badan naek almost 2 kg dan taknak turun ok)
  7. Pening kepala (yang ni selalu juga..tak tau nape)
  8. Angin satu badan (yang ni paling tak suke..kalau bangun pagi terasa perot kembung angin je..tp angin ni degil tetap tak mau keluar..achaneer tu..)
Dah bagitu en.Hubby..dan en.Hubby suruh tunggu lagi seminggu katanya baru nak check, sebab takut false sign je..sendiri yang frust.. dah call akak la tanya macam2, almaklum la takde experience kan..akak suh check..then en.Hubby pon suh la beli UPT nak test..then pada hari ke 7 tak datang juga bf Masha ni, Masha pon buat la test sendiri..tengok2 -ve..dengs!!..Then Masha pon buat2 la bodo, tak bagitau en.Hubby lagi nie, dan jalankan kehidupan seperti biasa (padahal dalam hati tak senang duduk, menunggu dan berdoa keajaiban akan muncul)..

Pada cuti hari Merdeka lepas (30 Aug-2 Sept)..family en.Hubby datang, Pil from Jb, dan Sil from Penang datang nak celebrate Merdeka kat KL dengan kitaorang..Best2 dan happening..Dengan my Sil datang with Bu (family angkat akak di penang), macam2 la plan diorang ni..Jumaat (30hb) kitaorang semua lepak rumah Along kat Pandan Perdana, kumpul ramai2, masak2, and sembang2 together2..story macam2 la planning family en.Hubby ni..Then esoknya pula kami semua berjimba di Desa Water Park (DWP)..Kak arin prepared a lot of foods, and kitaorang siap2 ape yang patut. Tapi pada hari kejadian mood Masha amatla spoiled..Time2 nak happy2 tu, sampai2 je  DWP dah start perning kepala yang amat..and sakit macam sengugut pon ada..pagi tu before bertolak ke DWP dah start muntah2..sampai2 je, family Along, akak semua dah start nak mandi2..Masha, abah n mama je duduk bawah khemah termasuklak en.Hubby sekali menemani..Kesian en.Hubby, nak main2 air, wife nya tak sehat plak kn..Tiba2 Masha terasa ada benda keluar..huhu..rasa macam bf dah mai..dah le pad tak bawak, de dalam keter..kan dah kena keluar balik..then masuk keter..check memang betul..huhu..sangat keciwawawa...>_<...siap nanges2 kat bahu en.Hubby..nanges sebab saket..pening n sengugut..n frust sikit...

Dan setelah dipujuk dengan kata2 semangat beberapa minit oleh en.Hubby..dah ok..(syg tau b pun frust gak tapi tak nak tunjuk kan sebab tak nak syg psycho sangat..sorry b, bf syg datang gak bulan ni..huhu..)..makan ubat n lepak dalam kereta ambil air-cond sejuk sikit, then masuk balik kt DWP..then pening kepala dah ok sikit..ajak en.Hubby main air..Itu je la yang Masha nak story kat sini..setelah buat research sikit, rupa2 nya memang ada False Pregnancy Sign cenggini..Source dari Wikipedia: Kehamilan Palsu  seperti berikut:

Pseudocyesis

Kes pseudocyesis telah direkod dejak zaman purba. Hippocrates memberikan rekod bertulispertama sekitar 300 B.C. apabila dia merekodkan 12 kes wanita dengan masaalah tersebut. Ratu England, Mary I (1516-1558), kemungkinannya contoh watak sejarah barat paling terkenal, yang beberapa kali percaya bahawa dia mengandung, sungguhpun sebenarnya tidak. Sesetengah menyandarkan keganasan yang memberikan gelarannya "Mary Berdarah" sebagai reaksi pada kekecewaan apabila menyedari dia tidak mengandung. Sejarahwan perubatan lain mempercayai bahawa doktor Ratu tersilap mengenal pasti ketumbuhan fibroid dalam uterusnya sebagai kehamilan. John Mason Good mencipta istilah pseudocyesis dari bahasa Greek pseudes (palsu) dan kyesis (hamil) pada 1923.

Tanda dan gejala

Gejala pseudocyesis menyerupai gejala kehamilan sebenar dan sering kali sukar dibezakan antara keduanya. Tanda-tanda semulajadi seperti amenorrhoea, mabuk pagi, puting sensitif, dan kenaikan berat badan mungkin hadir. Ramai pengamal perubatan profesional terkeliru oleh gejala yang dikaitkan dengan pseudocyesis. Penyelidik menunjukkan bahawa 18% wanita yang mengalami pseudocyesis pernah pada satu masa didiagnosis sebagai mengandung oleh pengamal perubatan profesional.
Ciri-ciri yang melambangkan pseudocyesis yaitu yang berlaku pada semua kes adalah kesemua pesakit yang mengidapnya yakin bahawa dirinya mengandung. Perut buncit adalah gejala fizikal biasa bagi pseudocyesis (60–90%). Perut membuncit dalam cara yang sama seperti kehamilan, dengan itu wanita yang mengidapnya kelihatan mengandung. Gejala ini sering kali pulis di bawah bius umum dan perut wanita kembali susut kepada saiz normal.
Tanda fizikal kedua paling biasa bagi pseudocyesis adalah haid tidak menentu (50–90%). Wanita turut melaporkan mengalami perasaan pergerakan fetus yang dikenali sebagai menendang, sungguhpun tidak ada kehadiran fetus (50%–75%). Tanda dan gejala biasa yang lain termasuk sindrom berkaitan dengan perut ("gastrointestinal", perubahan payu dara atau rembesan, sakil bersalin, bengkak uterin, dan pangkal rahim menjadi lembut. Satu peratus wanita akhirnya mengalami sakit bersalin palsu.
Untuk di diagnosis sebagai pseudocyesis sebenar, wanita tersebut mesti yakin bahawa dirinya sebenarnya mengandung. Apabila seseorang wanita dengan sengaja dan secara sedar memalsukan kehamilan, ia diistilah kehamilan tiruan (“simulated pregnancy”).

Punca

Terdapat pelbagai penjelasan, tidak satupun diterima secara menyeluruh. Teori psikodinamik menyandarkan kehamilan tiruan kepada konflik emosi. Ia dipercayai bahawa keinginan kuat bagi menjadi hamil, atau kebimbangan amat untuk mengandung mampu mencipta konflik dalaman dan perubahan pada system endokrin, yang mungkin menjelaskan sebahagian dari gejala pseudocyesis. Teori lain menyentuh mengenai memenuhi keinginan. Ia menyatakan bahawa jika wanita tersangat ingin hamil wanita tersebut mungkin menafsir perubahan kecil pada tubuhnya sebagai tanda kehamilan. Cadangan mekanisma biologi termasuk kesan tekanan pada paksi hipotalamik-pituitari-adrenal, sembelit, peningkatan berat badan, dan pergerakan gas dalam usus kecil.

So, Masha rasa dah kuat sikit sekarang walaupun lately moody semacam..sebabnya Isnin lepas Masha mc sebab sengugut sikit2 lagi..dan terasa lemau sangat la nak pergi ke office..then check dengan Dr.Hanie (doc cantik yang kat klinik yang Masha selalu pergi kalau mc)..story semua kat doc dan doc pon nak scan la sebabnya takut miscarriage kan..sebab turun darah, kalau ye, kena cuci..for the first time Masha experience kena scanned (selalu tengok dalam tv kan)..doc sapu cream color blue ala2 jelly..n sejuk je rasa nya..then guna satu alat untuk tekan ke area yang disapu oleh jelly tu..Then I saw my own womb..doc cakap empty..takde pape..huhu..frust sikit..tapi alhamdulillah takde sakit teruk2 sangat..insyaAllah..

Sekarang Masha dah kuat sikit terima kenyataan..n sekarang en.Hubby tiap2 petang after masha fetch dia dari tempat kerja otw balik ke rumah, en.Hubby selalu story kisah2 nabi..kisah2 suami isteri yang lambat dapat rezeki baby..finally dengan izin Allah dapat juga..dan kata2 semangat..Kesimpulannya disini, almost 50% sign tu rupa2 nya sign nak period dan ketidak seimbangan hormon dalam badan kita..Al-maklum la kan dah berkahwin, so hormon husband n wife pon dah bertukar2..tu yang jadi cenggini..After this kalau betul2 dah keluar dua line (Upt) tu baru betul..Hopefully, dengan berkat doa family, kawan2 dan semua orang dan usaha kami berdua..doakan kami dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah dalam masa terdekat ini..InsyaAllah..

"Ya Tuhan kami, anugerahlah kepada kami, isteri dan zuriat yang menyejukkan mata, dan jadikanlah kami, imam bagi orang yang bertakwa". (Al-Furqan ayat 74).


Ketika itu Nabi Zakariya berdo'a kepada TuhanNya, katanya: "Wahai Tuhanku Kurnialah kepadaku dari sisiMu keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) do'a permohonan." 


Aminnn..

Wednesday, September 5, 2012

Wordless Wednesday ver 2.4

P/s: dh seminggu lebih mulot pait..mknn di opis..huhu


Published with Blogger-droid v2.0.4
There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus