Friday, January 18, 2013

Maternity Bottom/Jeans

As-salam,

Lately berat badan dah bertambah, macam terkujat jugak la last time check kt klinik berat naek mendadak..mula2 check 62kg..mak aiii..xpenah berat exceed 60kg sepanjang hidup..then check 2nd time di tempat yg same 60 kg..tapi seingat Masha last check xde la smpai 60kg pon..kat rumah check 59kg..huhu..so kesimpulan nya, berat Masha 59kg (3 bulan++)..berat apa ntah..baby pon kecik 7.4cm je..hurmmm..xpe la..kalo orang tanya ada excuse la..sbb dah preggy kn..dlu berat before kawen 49kg, last berat before preggy 54kg..haha..9 bulan kawen naek badan banyak kn..5kg naek..ni dah preggy bru 3 bulan naik 5 kg lagi..haha..effect minom susu enfamama ke?..sebabnye Masha ni makan sama je cam dlu..xde la selera lebih2..huhu..camno ni..

Dah kne start diet blik ke..hurmm..xpe2..pasni Masha ingat nk tukar minom susu lain la..susu biasa..takut gak berat naik mendadak ni..seluar jeans skinny, slim fit la, ape la..memang xbleh nak pakai dah la kn..Hubby ade jugak la belikan Masha kain yang lembut2 n seluar palazo yang semuanya pkai getah je..memang selesa jugak la pkai kn..tapi naik boring plak pkai kain n seluar palazo tu je..so, Masha last week time jalan2 kat Alamanda and Paradigm Mall, pon survey2 jugak la kt kedai ModernMum, 9months, Mother Club..ape ntah lagi..lupe nama..misi utama nak cari Maternity Jeans..senang pak pakai time jalan2..tengok2 harga..mak aii..seluar je RM179..hurmm..

Masha ni dah le cheapskate..kalo boleh nak murah2 je..kalo dapat diskaun lagi bagus..bkan apa, kita kena berjimat cermat dari sekarang..hehe..ada jugak jumpa price <RM100, tapi cam Legging Jeans plak..malu la nak pkai..kalo kat rumah xpe la..hubby je tengok..kalo nak jalan, tak selesa la teman..last2 Masha decide nak beli online je la..lagi murah dan berbaloi..Masha survey punya survey terjumpa lag satu kedai ni..nama dia SummerGlitz ..Dan Masha request kat hubby nak seluar dalam tu..price dia sangat affordable la..dalam range RM49 - RM60 je la..suke2..finally Masha pon beli setelah mendapat kelulusan hubby. Then seluar pon sudah selamat sampai ke office Masha..tengok2, sekali sempit gila kt lutut..silap Masha jugak, sebab seluar tu skinny slim fit..padan muka..lepas tu Masha pon call la kedai dia..rupa-rupanya, kedai dia depan rumah Masha kt Taman Pinggiran Putra tu je..hampeh..kan dah membazir duit postage..sekarang dah tau..xpe, boleh jalan kaki je pegi kedai dia..punya la dekat..then Masha pon pegi tuka size yang beso sikit..dapat..yeay..puas hati..hubby cakap seluar tu pon smart..Kedai ni jual semua maternity n baby punya stuff la..

ni la lebih kurang rupa seluar tu..from SummerGlitz

Masha pakai selesa je, sebab dia bawah jeans, start dari pinggang kain cotton yang bergetah..n yang best dia, dia punya pinggang boleh adjust ikot keselesaan..Masha punya baby bump pon xde la beso mne pon..so, kt area perut put still longgar la..tp takpe, boleh adjust punya la..

So, baju maternity plak kebanyakkannya Masha beli yang jenis peplum je..selesa, boleh pkai pergi office, pegi jalan2 pon bleh..sebab kat perot kn longgar..mostly baju semua beli online..nak jalan2 survey malas dah..beli online je senang..hehe..Tu je la bebelan saya hari ni..Sekian..

Wednesday, January 16, 2013

Happy Birthday To Me..26th..

As-salam,

Semalam, bersamaan 15 January 2013/ 3 Rabiul Awwal 1434 H merupakan hari lahir masha yang ke 26..huhu..cepat nye masa berlalu..Alhamdulillah. dan syukur sangat ke hadrat Illahi kerana masih diberi peluang untuk menikmati kehidupan di bumi Allah tercinta ini..Masha rasa happy sangat semalam kerana buat 1st time nye dapat celebrate berdua je dengan suami tercinta Mr. Syahrul Azmeer..before ni celebrate, tp sebagai bf/tunang ..hehe..tahun ni celebrate berdua sebagai suami isteri, insyaAllah next year bertiga pulak with baby..

Kelmarin n semalam hampir setiap minit, hubby Masha akan cakap.."Happy Birthday, Sayang",.walaupun belum birthday lagi, asyik la ulang wish tu..masha pon senyum n tq + kiss..suke..:-)..semalam tepat lepas Maghrib, MIL Masha pertama sekali wish..then diikuti hubby Masha..time drive kt Elite tu jugak dia wish n doakan Masha..sangat terharu..TQ sangat bb..time tu ktorang otw nak pergi Johnny, Alamanda nak celebrate birthday katanya..ikot timing Islam, lepas Maghrib dah masok hari esok nya..



So, here..I just wanna wish thank so mucchhhh  for all the warm and sweet wishes and doa on my birthday..Semoga segala doa dan ucapan kalian dimakbulkan dan semoga kalian dirahmati Allah selalu..Total Masha calculate..haha..tetiap tahun mesti kira, ada la dalam 110 wishes + kt fb, email, sms, call..VC UiTM pon wish jugak tau..hehe..antara yang terawal gak la..12.04 am..hehe..check2 email esok nya ada orang wish..

Lagi satu good news, 2 orang kawan Masha time sekolah dlu, Faezah my best friend bersalin semalam juga..alhamdulillah..dapat baby gurl pukul 12.07am..n orang lagi Nurul Amalina  pon bersalin semalam jugak..baby gurl jugak..alhamdulillah..semoga baby mereka menjadi muslimah yang solehah..aminn...
Azam tahun 2012 sudah termakbul dan DOA dan HARAPAN Masha tahun 2013 ni, SEMOGA Masha dapat melahirkan zuriat yang sehat, sempurna, pintar, cergas, soleh/solehah serta SEMOGA Allah permudahkan urusan bersalin nanti..SEMOGA Masha dapat menjadi seorang isteri n ummi yang taat, baik, rajin, sehat dan SEMOGA impian Masha nak bukak bisness buat bunga telur n hantaran kecil-kecilan berjalan lancar, SEMOGA kehidupan family IL n Masha, bahagia n happy selalu dan dimurahkan rezeki selalu hendakNya..dan SEMOGA Family Masha - Mama, Abah, Mak, Abah, Hubby, Makteh, Maklang, Opah, dan semua ahli keluarga IL n Masha dikurniakan kesihatan yang baik, sehat dan terhindar dari penyakit kritikal mahupun yang ringan, SEMOGA kawan2 Masha yang masih ttc berjaya beroleh rezeki zuriat yang soleh dan solehah..dan SEMOGA seluruh umat Islam di bumi Palestin dan di seluruh dunia ini, beroleh keberkatan dan rahmat di dunia dan di akhirat serta dapat hidup bahagia aman dan makmur serta dimurahkan rezeki selalu..

Monday, January 14, 2013

My Adorable Little Niece

As-salam,

Kalau tak silap, dlu Masha ada buat 1 entri pasal kelahiran seorang lagi anak buah Masha..sekarang ni Nur Annis Aira dah 9 bulan..cepat je masa berlalu..n she become very the cute..hehe..geram plak tgk muke dia ni..rase nk cubit2..enjoy da pic..

 Masa ni baru lahir kot..kan dah pandai smile

Pic yang bawah ni time sekarang, dah 9 bulan..:-)



p/s: Masha doa semoga baby Masha nnti pon cute juge mcm ummi n babah dia..hehe..(",)..tak sabar plak nk tgk muke baby..

Monday, January 7, 2013

Honeymoon ver.2.0 - Fraser's Hill Pahang..

As-salam...

Dah tersimpan lama dlm draft rupanya..bulan 10/2012 lepas, masha n hubby buat kali ke2 berhoneymoon..kali ni kami pergi ke tempat tinggi n sejuk...best2..+ with good news yg itu..sgt happy..di sini masha compile semua pic kat atas Fraser Hill..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, January 4, 2013

First checkup di Klinik Kesihatan Sect 7, Shah Alam

As-salam,

Harini masha nk story pengalaman first time bukak buku pink a.k.a buku pemeriksaan ibu mengandung..atas nasihat my sis Shila, dia pesan jangan pergi klinik awai sgt, sbb takot nnti diorg cucuk mcm2..asyik amik darah je..so, masha decide if baby dh dekat nk 3 bulan bru bukak buku..kalo ikot calculation, ari ahad ni bru genap 12 weeks: 3 months..tu yg masha tros nk g klinik arini..

Disebabkan rumah masha jauh kt Seri Kembangan (SK), but actly de klinik kt SK, tp cam susah nk g sebabnya masha n hubby ari2 carpool g kije..so kalo masha nk g klinik kt SK, cam kesian kang hubby lmbt g kije...so masha decide nk checkup kt SAlam (SA) je la..dekat dgn opis masha kt UiTM nun..tetapi..ade lg satu prob..masha dgr citer, slalunya klinik kesihatan(KK), akan accept patients yg stay area kawasan klinik je..contoh, kalo nk checkup kt KKSA, kne menetap di SA la..tp masha ni stay kt SK..achaneer tu..so, hasil dr survey n tnye kawan2, diorg recommend nnti address tulis rumah kwn yg stay SA..so time bg detail sume kt KK guna address rmh kwn la..selamat..ade jugak yg pesan b4 g checkup tu kne bwk skali copy ic kte n hubby, bil letrik/air yg latest, copy n original surat nikah n prove copy of confirm baby scanned..so masha pon prepare la sume..tp..smpai je KKSA ni, diorg x mintak pon mende2 tu..juz kne ade -ic ori kte n copy scanned baby je..hehe..selamat..so selebihnya masha citer kt bwh yea..
8.15am
Sampai KKSA srg2, hubby xdpt ikot sbb kije..sedey jugak tgk ramai couple 1st bukak buku bwk hubby skali..tp xpe...bertabah la..jgn manja sgt yea masha..sbb masha tgk kesian hubby diorg melangut tgu cam bosan je..hehe..smpai2, cri area ibu mengandung n bayi..then amik no..xtau la org ke brape..sbb dh ramai gak la org time tu..then nurse mintak tuliskan address n no phone n tinggalkan ic kt raga no..

8.45am-10.15am
No dah dipanggil, then mula2 skalu kne g amik berat n tinggi..dh settle masha tgk pelik cket sbb tinggi n berat masha xsame..tp xpe..diam je..then duduk blik..then no dipanggil lg, utk je bilik lain plak..kt sini kne check darah tinggi n kne interview cket..masha jawab je ape nurse tnye n kne ec details kt buku pink..then dh settle, bwk buku pink tdi then pegi ke bilik tgh..

No kne pggil then nurse lain check n interview lg..then mintak kte baring nk check breast cancer ade ke x..adeh..segan sih..nurse sentuh2 n tekan2 breast kte..then tekan2 womb cket..then dia ckp ok..settle, pastu g bilik ujung utk amik darah utk check ape ntah lupe name n hiv..then amik darah dekat half tabung uji tu..huhu..byk..then dh settle, g makmal nk g bg air kencing n kne cucuk lg kt ujung jari..hehe..dh settle g kaunter blik, letak buku..then tgu no pggil..then bru dpt jumpa doc..msuk2 bilik..doc interview cket..tnye itu ini..then suh kte baring lg..kli ni nk scan baby..yg ni masha suke sbb dpt tgk butterfly ummi..

Alhamdulillah, baby sehat membesar dlm diri ini..rse nk nanges n tak sangka plak yg masha skrg ni tgh bwk baby skali kemana2..dlu 1st scan nk confirm preggy xpulak rase sebak cam gini..maybe sebab time tu xnmpk pa pe lg kn..skrg baby dh nmpk kpale, badan, kaki n tgn..perfect..subhanAllah..indah sungguh ciptaan Allah..kn best kalo hubby masha nmpk skali..time scan tu tros masha request nk copy scanned tu, nk tunjuk kt hubby..lepas settle sume,.g farmasi amik acid folic mcm biase..bru bleh blik..

 
So, xde la lme sgt pon..dlm sejam stgah ke dua jam kot dh settle sume..walaupun org ramai..nurse n doc sume baik2..xde garang2 la..ok..next checkup will be on 4 Feb plak..jumpe lg my little caliph..xsabar plak nk jumpa dia lg...
Published with Blogger-droid v2.0.9
There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus