Wednesday, March 27, 2013

Wordless Wednesday ver 3.1


source: www.facebook.com/kasihibu2u

Tuesday, March 26, 2013

Bayi Menguap Dalam Kandungan

As-salam, 

Semalam, excited nye nak jumpa my little caliph..ahad ni masuk 24 weeks: 6 months..dah beso dah dia..cepatnya masa berlalu..tapi time scanned smlm masih 23 weeks..kali ni Masha juz scan 2D je dlu, sebab still muda lg..bulan depan plan nk scan 3D/4D..tengok la nanti camne..baby dah almost 600 gram, dan alhamdulillah sehat dan sempurna ciptaanNya ini..syukur sangat..time scanned smlm, dalm 11 minit jugak la, baby bergerak sangat active terguling-guling dia..suke nye..nampak dah kaki, badan, tangan n kepala, tapi tak berapa clear la kan sebab 2D je..hehe..takpe la..tapi puas dapat tengok dia..dah la active bergerak, dan subhanaAllah, siap 4 kali menguap lagi..hehe..kelako la anak ummi ni..kuat tido ye cam babah nye..Masha tergelak2 tengok dia. Dr. Hana siap bagi softcopy video baby lagi. Best2, nanti boleh tunjuk kt baby time beso nanti..



Lagipun, plan pegi klinik ni sebab nak scan n amik surat pengesahan doc sebab nak naik flight this coming friday. Nak sorok perot tak dapat dah, perot dah beso..takot jadi pa pe, better prepared. Kalo ikotkan, lepas je nk naek flight, sebab still early weeks. Takpe la, next entry nanti Masha story pasal procedure naik flight untuk ibu hamil.

Last Friday, Masha ade attended  Breast Feeding Talk kat Poliklinik Shah Alam, banyak information la yang Masha dapat antaranya mengajar cara yang betul untuk menyusu, cara menyimpan susu dengan betul dan khasiat susu ibu ni dan insyaAllah, akan implement soon after birth. Impian Masha nak menyusukan baby Masha till 2 tahun kalo dapat, insyaAllah. Doakan Masha ye..semoga semuanya dapat dilakukan dengan izinNya. Aminn..

Monday, March 18, 2013

Cara Kenal Pasti Jantina Bayi

As-salam,

Monday blues arini nampak gaya nya..so, kne start tulis blog jap..masuk minggu ni baby dah 22weeks = 5 bulan 2 minggu. Dan baby bump nmpk sangat ketara dah..xleh nk sorok..baju kurung, semua dah simpan dalam wardrobe. So, start dari last week dah pergi office pkai maternity dress je..huhu..naseb ade banyak juga beli jubah online dari last year lagi. Selesa sikit pkai baju longgar2 sekarang.
 1st baby gift from Acu

Ramai orang tanya baby ape, n Masha pon tak tau nk jawab ape sebab Masha n hubby tak kesah jantina baby ni sebenarnya, asalkan anak ummi ni lahir dengan sempurna, sehat, soleh/solehah, cerdik, bijak dan cergas..hehe..tapi, lately ni Masha banyak received hadiah baby, dari akak n acu..semuanya bayi baby gurl stuff. Camno eh..kalo yang keluarnya gurl..takkan nak pakai color pink kot..hehe..tak kesah la..Masha terima dengan hati yang terbuka n excited plak dapat gift tu..Masha plak, masok kali ni dah 3 kali kot bermimpikan lahirnya cute little baby girl..comel sangat..taktau la ape petanda nya..Nak scan, tapi macam awal lagi, tapi excited nak tau..ape aje..hehe..takpe, ujung bulan ni Masha bertekad nak scan jugak. So, Masha ade jugak buat research jantina baby ni based on experience dan tanda-tanda dari Masha sendiri. 

Tapi kat sini Masha nak list down beberapa tanda yang telah Masha alami sepanjang 5 bulan preggy ni selain dari tanda yang seperti biasa:
  • Tak boleh bau orang mengoreng, bau asap orang goreng..boleh pening kot..lagi2 rumah Masha ni apartment, kalo orang atas/bawah masak boleh masok dalam rumah Masha n Masha memang takkan bergerak kemana2 selagi bau tu tak ilang..Tapi kalo Masha sendiri masak, ok je..hehe.
  • Tak boleh bau perfume rumah n perfume hubby yang bau kuat sangat. Dan sejak preggy Masha tak pakai perfume dah pergi kerja, just pkai body lotion je..tu pon bau jugak..tahan je la, kang busuk plak pergi kije kan.
  • Malas sikit nak buat kerja rumah ye..tapi so far, rumah still in appropriate dan kemas sentiasa. (tak suke tengok rumah selerak)
  • Linear Nigra - line hitam sepanjang dari atas perut ke bawah sangat jelas dan tak putus walaupun ade pusat..hehe..(hubby tengok pon seram).
  • Kulit muka selalu kering dan mengelupas, lagi2 kat area bawah idung n bawah mulut..n time 1st trimester dlu , muka slalu de jerawat..huhu..tak cantek dah..dulu sebelum kawen, jerawat susah nak lekat pun, muke licin je..la ni..sabo je la..Masok 2nd trimester, muka dah ok..licin balik..just ade bekas jerawat yang dlu2 je..
  • Selalu heart burn- sakit ulu hati..tahan je la..tak tau nak buat ape dah..
  • Selalu rasa panas dan berpeluh-peluh sakan.
Yang font color merah tu, tanda yang Masha alami.

                                                                      Bayi Lelaki
  • Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali seminit
  • Anda rasakan beban berat pada bahagian hadapan tubuh
  • Perut anda kelihatan bulat sempurna
  • Bahagian aerola (daerah hitam disekitar puting) akan menjadi lebih gelap
  • Bentuk perut condong ke arah bawah
  • Sukakan makanan yang masam dan masin
  • Suka makan daging dan keju
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk
  • Tangan selalu kekeringan
  • Suka menghadapkan wajah kearah utara semasa tidur
  • Bukan hanya anda, tetapi suami juga mengalami pertambahan berat badan
  • Anda akan kelihatan lebih berseri semasa hamil
  • Hidung tampak lebih mekar
  • Selalu sakit kepala
Bayi Perempuan
  • Mengalami Morning sickness di awal kehamilan
  • Merasakan beban berat pada bahagian punggung dan pinggul
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan
  • Rambut anda berwarna agak kemerahan berbanding sebelumnya
  • Bentuk perut condong ke arah atas
  • Perut tampak agak lonjong
  • Mengidam makanan manis
  • Sukakan buah-buahan
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam
  • Anda jadi lebih cerewet semasa hamil
  • Mudah moody berbanding sebelumnya
  • Kulit wajah mudah bermasalah berbanding sebelum hamil
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnya
  • Payudara kelihatan mengembang
  • Suka menghadap muka kearah selatan semasa tidur
     
    Walaupun banyak kaedah perubatan dan ujian ultrasound dijalankan, kadang-kadang naluri seorang ibu serta cara-cara tradisional ni boleh dikatakan tepat la jugak walaupun tak dijamin 100%..hehe.. So, Masha nye tanda-tanda ni macam banyak ke baby boy je kan..hehe..tak kesah la..girl ke boy, tapi Masha tak sabar2 gak nak tengok anak ummi ni lahir..huhu..Semoga Allah pelihara bayiku selalu..aminn..

Tuesday, March 5, 2013

1st Anniversary in Penang

As-salam,

Dah sebulan lebih dah la terperap entri ni dalam draft..huhu..xpela..masih tidak terlewat untuk publish ye..hehe..actually our official anniversary ialah pada 27 January lepas..dan Masha memang dah planning dari tahun lepas lagi, ingat nk celebrate kt Penang, sebabnya Masha n hubby dah lama sangat tak pergi Penang..last pegi dlu time skolah kot..Naseb baek dengan bantuan SIL Masha yang memang sudah menetap di Penang, senang la sikit urusan perjalanan kitaorang. Pada mulanya, nak book hotel je..then cari punya cari..dah dapat la hotel berdekatan dengan rumah SIL, dan last minit punya plan..tiba2 PIL pon mau join sama..hehe..bertambah meriah la nanti gamaknya..dan Masha pon jadi kelam kabut jap nak cari hotel/apartment yg betul2 affordable..

Alhamdulillah, dengan bantuan internet je..jumpa la Apartment kt area Georgetown. Homestay ni kt Prsn.Gurney n price dia RM150 per day..dan masha rase homestay ni memang mengikut bajet dan selesa lagi bersih. Owner Palm Court Apartment ni Pn. Normah dan ni no dia kalo ada sesiapa yang ingin bercuti di Penang, apartment ini sangat recommended-019-4118412. Apartment ni ada terletak di tingkat 4, dan ada lift dan parking pon takde masalah, sebab banyak parking..Mempunyai 3 bilik - master bedroom ade aircond, dan 2 lagi bilik yang lain ada kipas. Boleh dikatakan rumah ni memang complete la, ada fridge, meja makan, pinggan mangkuk, water heater, peralatan nak memasak, sofa, tv, bantal extra, tilam extra n kalo bleh bwk tila toto sendiri la kalo ramai orang..hehe..

Dari atas kiri: Bilik yang ke2, Pintu hadapan tandas dan shower, Pandangan hadapan Apartment, Master bedroom

Banyak tempat yang dirancang untuk melawat semuanya tak sempat nak pergi n ada yang dah tutup. Agak frust sebab tak dapat pergi Toy Museum dan naik Bukit Bendera sebabnya Toy Museum yang dekat depan Hotel Copthorne tu dah berpindah tempat dan time tu tak tau dia pindah kt mana, n Bukit Bendera plak nak pergi ke area tu sangat la jem disebabkan kami bercuti pada perayaan Thaipusam. Confirm la jem sebab berdekatan dengan kuil kan..huhu..tapi takpe la, at least dapat berjalan2 di Penang..

 Sesampai je Penang pada petang 26 January, kami terus menjamu selera..Kalo datang Penang tak makan pasembur dan char kue tiaw peveret Masha ni memang tak sah..sebab kedua2 makanan ini memang berasal dari Penang. then apabila penat makan macam2, kitaorang pon berehat di apartment yang disewa. Esoknya, 27 January- Our Anniversary..Kami celebrate kt Pantai Batu Feringghi..Best2 sebab dapat bermandi manda dan berkelah..bersama2 family angkat SIL dan PIL..suke eh baby dalam pewot ni dapat main air laut..then setelah hampir ke petang, kami pun pulang berehat di apartment. Sebab malamnya mahu jalan sekitar Penang di Padang Kota dan lain-lain lagi.


Pada 28 January, hari kami berangkat pulang. Tetapi sebelum pulang kami sempat lagi melawat rumah Allahyarham Tan Sri P.Ramlee yang terletak di Jalan P.Ramlee..Dan kami juge sempat shopping souvenir n jeruk berbagai jenis di Kedai Aishah Jeruk Buah- kedai ni best sebab kita boleh test every jeruk kt ctu..xbeli pon xpe..hehe..Masha shopping, jeruk-jeruk, minyak gamat (utk preparation time berpantang nanti), kuah rojak dan fridge magnet..Kesimpulan nya, memang best la jalan2 kt Penang ni..tapi masha tersalah pilih date plak, clash dengan Thaipusam..huhu..xpe la..janji dapat spentime bersama family terchenta dan orang tersayang..Tq to my SIL, PIL, and Family Bu yang banyak bersusah payah meraikan kitaorang ni..hehe..

Dear My B, Syahrul Azmeer,

To the man I have chosen to love and be with me for a lifetime, 
I want you to know that words are not enough to say that I love you.
You're the reason why I wake up every morning with a smile.
 For that, I thank you for everything and love you more.
 Happy 1st Anniversary, My Love!



There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus