Friday, April 19, 2013

Petua Untuk Memudahkan Bersalin


 Source : Google Image

Petua Wanita Untuk Memudahkan Bersalin

a. Amalkan baca Surah Yassin disertai niat dan doa sepanjang tempuh kehamilan.

b. Hampir bersalin amalkan zikrullah Tasbih Nabi Yunus.

c. Amalkan minum air lebihan suami.

d. Amalkan makan buah kurma sepanjang tempoh kehamilan. Ia membantu memberi tenaga, sumber kalsium dan melembutkan otot rahim dan memudahkan laluan bayi.

e. Minum air kelapa di hujung kehamilan membantu membersihkan bayi.

f. Amalkan makan telur mentah di hujung kehamilan.

g. Kerap makan sayur bendi bagi memudahkan laluan bayi.

h. Minum sesudu camca teh minyak kelapa buatan sendiri sejak usia kandungan 6 bulan. Amalkan seminggu 3 kali dan apabila sudah berumur 9 bulan, amalkan ia setiap hari.

i. Untuk mendapatkan kulit bayi yang putih/ bersih, amalkan memakan buah epal dan minum susu, selain meminum air soya.



p/s: Masha berdoa semoga kita semua dipermudahkan bersalin secara normal..Aminn...

Friday, April 12, 2013

Pesanan Buat Suami



                                                                  ::Pesanan Buat Suami::
Oleh Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah-
1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4. Jangan demand jimak sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

Allah s.w.t. berfirman, “Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan

Wednesday, April 10, 2013

Wordless Wednessday ver 3.2



p/s: double click for large view. tq.

Monday, April 8, 2013

Mengambil Tempahan Membuat Ribbon Rose dan Gubah Duit Mas Kahwin

As-salam, 

Setelah banyak permintaan dari orang ramai, dan ditambah tolak dengan kerja harian Masha. Dengan ini Masha secara sukenya sudi untuk mengambil tempahan untuk membuat ribbon rose dan mengubah duit mas kahwin. Actually, kalau ikutkan hati nak je amik tempahan buat bunga telur crepe paper tu..boleh memang boleh, tapi mengambil masa yang lama..contoh, Masha ada amik tempahan buat bunga telur tu utk best friend Masha, tapi dia dah order lama la..and Masha akan amik masa dalam 5-7 bulan untuk siapkan..lama kan..tu la limited order je untuk bunga telur. Kalau hantaran plak, so far, takde sape lagi amik tempahan. Masha just buat untuk saudara -mara n adik beradik je..

Tapi, kalau ribbon rose & duet mas kahwin ni Masha boleh siapkan cepat..sebabnya simple je..Lagi pun, Masha ada buat tutorial dalam blog Masha ni..So, kepada sesiapa yang ingin mengambil tempahan, boleh la pm Masha kt fb Maisharah Suhaimi ye..TQ very much.

 Gubahan duit Mas Kahwin

Ribbon Rose

Friday, April 5, 2013

Hamil naik kapal terbang..

As-salam, 

Al-kisahnya, last week Masha n hubby telah pulang ke JB, n we decided to take a flight sebabnya dah lama tak naik flight..last tahun 2008 dulu kot time pergi Sarawak. Coincidence, last month Air Asia ada buat promotion n ticket ke Senai sangat murah dari harga bus..So, ape lagi, Masha pun setuju la nak naik flight, dengan bantu SIL yang tolong belikan dulu ticket tu. Tujuan pulang ke JB ini adalah kerana my PIL n SIL akan berangkat menunaikan umrah pada 1 April 2013, dan mama de buat kenduri doa selamat sikit semperna menunaikan umrah. Masha jadi tak sabar nak balik JB ni, lg pun sebab nak jumpa PIL, aunty2 n kazen2 hubby sebab dah lama tak jumpa diorang..rindu n nak makan-makan..best2..

Then berbalik pada tajuk entry diatas, a week before departure, Masha dah pergi scanned baby..alhamdulillah..my little caliph active berguling2 dalam womb ni, n siap yawning lagi..kelako la anak ummi ni, takpe la asalkan anak ummi sehat. Disamping scanned n tengok perkembangan baby, Masha telah request kt doc nak surat pengesahan hamil, sebab takut la kan, tak lepas nak naik flight sebab nye baby bump Masha ni beso la plak..dah macam preggy 7-8 bulan..huhu..pada baru nak masuk 6 month last week = 23week, tapi time Masha tulis entry ni dah masuk 25 weeks. So, Masha ada la google2 dan jumpa beberapa blog yang ada share pengalaman diorang menaiki flight dan lebih kurang je dengan procedure yang Masha faced. Surat Pengesahan hamil tu lebih kurang macam ni la.

Zoom in cket

Ok, dalam confirmation letter ni just mention yang Masha preggy brape weeks je, sebab syarat2 nak naik flight ni berlainan bergantung pada flight mana yang korang naik. Antaranya adalah seperti berikut: 

Air Asia
*Perempuan hamil dari awal kehamilan sehingga 27minggu (termasuk 27minggu) kena sign liability statement yang mana ada 3 copy, satu masa nak boarding, satu bagi dekat flight attendant & satu lagi copy kita pegang. Bila masa nak sign? Masa tengah check in @ masa tunggu nak boarding. Tapi kalau perut kecik, pakai plak seluar jeans, boleh la terlepas tanpa disoal atau kena sign apa-apa. hahaha.
--> Experience Masha sendiri, liability statement ni Masha dapat, & sign 1 copy je tu pun time tunggu nak boarding dan Masha xde copy dia pon, semua kasi kt stewardess tu. Tu pun, selepas dia check surat confirmation dari doc ni.

*Perempuan hamil dari 28 minggu sehingga 34 minggu (termasuk 34minggu) kena bawak surat dari doktor yang menyatakan anda hamil berapa minggu & anda tiada complication serta boleh dibawa terbang ke mana-mana. Yang ni pun kena sign liability statement seperti di atas.

*Perempuan hamil dari 35minggu ke atas tidak dibenarkan menaiki flight.

Malaysia Airlines
Tidak dibenarkan/tidak digalakkan untuk menaiki flight. 

*Selepas 32 minggu bagi multiple pregnancy (kembar) 
*Selepas 35 minggu bagi penerbangan international. 
*Selepas 36 minggu bagi penerbangan domestik (dalam Malaysia). 
*7 hari selepas bersalin
source:  shakinafarhan.blogspot.com

Source Air Asia:

Adalah menjadi   tanggungjawab penumpang untuk memberitahu pihak kami tentang progress kehamilan mereka ketika menempah tempat duduk dan ketika berada di kaunter "check-in". Penerbangan kami hanya akan membenarkan penumpang yang hamil bergantung kepada faktor-faktor di bawah:
1. Kehamilan sehingga 27 minggu: kami akan membenarkannya tanpa surat keterangan doktor dengan syarat penumpang menandatangani surat "Limited Liability Statement".
2. Kehamilan antara 28 hingga 34 minggu: penumpang harus menunjukkan surat keterangan doktor untuk mengesahkan usia kehamilan dan dalam surat itu harus menyatakan bahawa penumpang fit untuk penerbangan. Surat itu harus dikeluarkan tujuh hari sebelum tarikh penerbangan. Penumpang juga harus menandatangani surat "Limited Liability Statement".
3. Kehamilan 35 minggu ke atas: kami tidak membenarkan.

Source dari MAS:

1. Penumpang yang hamil normal(tanpa komplikasi boleh menaiki pesawat sehingga umur kehamilan 35 minggu).
2. Surat keterangan doktor harus dibawa untuk mengesahkan bahawa penumpang fit untuk berada dalam pesawat bergantung pada tarikh kelahiran yang dijangkakan ( expected due date-EDD)
3. MAS tidak membenarkan penerbangan bagi penumpang yang hamil pada bulan terakhir kehamilan sehingga tujuh hari sebelum tarikh melahirkan yang dijangkakan.

Untuk lebih detail explanation lagi, boleh la rujuk blog Dr. Zubaidi  yang ada menerangkan tips-tips dan beberapa kes wanita hamil naik kapal terbang. 

Kesimpulannya disini, adalah selamat untuk wanita hamil yang sihat dan tidak mempunyai apa-apa komplikasi untuk menaiki flight dan tidak digalakkan untuk menaiki pesawat selepas mencapai umur kehamilan mencecah 36 minggu kalo rujuk American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), lagipun Masha pun baru nak masuk 25 weeks. TETAPI perlulah discuss dulu dengan doctor before nak naik flight tu untuk mengetahui condition korang n baby ok ke x, sebab lain orang, lain conditionnya. Lagipun, before kita beli ticket flight tu kan ada cover insurancen tax bagai, n Masha rasa airlines ni sebenarnya risau je kot2 terberanak dalam flight tu, tak pasal2 je kena bagi free kan..
Wallahualam..Alhamdulillah, Masha akhirnya selamat pergi dan pulang, walaupun time dalam flight tu baby sangat lah active bergerak2, excited kot nak naik flight ye anak ummi ni..hehe..

There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus