Thursday, October 31, 2013

DIY- Cara Membuat Guest Frame

As-salam,

Dah lama rasanya tak buat tutorial DIY ni..Ok kali ni Masha nak ajar cara membuat Guest Frame. Amende la Guest Frame tu kan..Guest Frame ni pengganti Guest Book la..ala-ala buku untuk tetamu yang menghadiri majlis perkahwinan kita bagi ucapan dan tanda tangan. Masha ni nk buka album gambo pon malas, inikan pula book2 ni kan. so, Masha ubahsuai Guest Book menjadi Guest Frame, inspirasi dari blogger Puan Sue..Apa kelebihan Guest Frame ni, kita boleh baca ucapan orang hari2..Masha letak frame ni betul2 lepas masuk pintu rumah akan nampak..kadang2 Masha senyum sorang2, masuk2 je rumah baca ucapan diorg ni..nk keluar rumah pon terbaca lagi..best kan..

Bahan-bahan nya.
  1. NYTTJA Frame - 50x70cm - From IKEA : RM 16.90
  2. Gam dan Gunting : pre-own
  3. Aksesori Tambahan : printed wording 
  4. Mounting board (black/white) : RM3.50
Dan Cara membuatnya seperti dalam gambar di bawah.


Dan ni kegunaan Guest Frame tu time wedding Masha dlu

Dan, tempatnya Guest Frame itu di rumah


Selamat Mencuba Jaya..(",)

20 Perkara Yang Berubah Selepas Anda Mempunyai Anak..

As-salam

Sering kali rakan-rakan kita memberi peringatan kepada kita ketika kita sedang mengandungkan anak pertama. “Kau tidurlah puas-puas, nanti dah ada anak mesti tak cukup tidur”...Betul kan?
Dan yang pasti, selepas mempunyai anak, banyak yang akan berubah dalam hidup kita. Kita akan mempunyai kekangan wang, tidak cukup tidur dan tanggungjawab yang lebih besar perlu digalas. Tetapi apabila seluruh kehidupan kita bertumpu kepada anak kesayangan kita, sebenarnya, banyak perkara yang menarik akan berlaku.

1- Kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedar.
2- Kita akan merindui saat 9 bulan kehamilan kita walaupun terpaksa mengendong perut yang boyot!
3- Kita tidak lagi memerlukan jam. Sebaliknya, bayi kita yang menetapkan jadual harian kita. Adakalanya bayi kita bangun seawal jam 4 pagi!!
4- Kita akan menghormati dan mengasihi ibu bapa kita sendiri dengan cara yang baru.
5- Jika anak kita sakit, kita yang akan mengalami rasa lebih teruk berbanding kita yang sakit..
6- Kita tidak keberatan tidur pada pukul 9 malam pada malam Jumaat...
7- Perasaan kita akan lebih mudah tersentuh atau berkecil hati apabila berlaku hal-hal berkaitan dengan anak.
8- Kita akan lebih kerap melihat anak kita di dalam cermin berbanding melihat diri kita sendiri.
9- Kita tidak lagi jijik dengan najis bayi, sebaliknya kita akan Happy bila anak kita poo-poo!
10- Kita akan lebih menghargai diri kita.
11- Kita lebih rela meluangkan masa untuk peluk dan cium anak kita, walaupun kita tahu kita akan sampai lewat ke tempat kerja.
12- Kita mula menyedari, yang kita punyai kuasa yang hebat bila dapat menenangkan anak kita yang sedang menangis.
13- Kita akan sentiasa mengira gigi anak yang baru tumbuh.
14- Kita akan rasakan yang mempunyai anak lagi bukanlah satu masalah yang besar, malah kita amat sukakannya.
15- Apabila kita melihat ada ibu bapa lain yang sedang memegang anak mereka yang sedang menangis, kita akan faham situasi mereka.
16- Kita akan menghargai masa mandi kita walaupun ianya dalam masa yang singkat!
17- Akhirnya, kita akan mula bertegur sapa dengan jiran sebelah selepas mempunyai anak!
18- Kita akan dapati, perkara-perkara yang dulunya kita anggap penting kini tidak lagi selepas adanya anak.
19- Kita sedar yang sebenarnya tidak sukar untuk menyayangi anak kita yang pada mulanya kita anggap dia adalah orang asing.
20- Setiap hari kita adalah sesuatu yang penuh dengan kejutan!
Babah n ummi love u, my beautiful princess Annur Marissa..

Tuesday, October 29, 2013

Hi..shaye dh 3 bulan tua..

As-salam

Last Wednesday, 23 Okt..Masha bawak baby Annur pergi cucuk 3 bulan..sebenarnya risau jugak nk bawak pegi cucuk kn sebab baby Annur kn baru je baik dr demam..tinggal batok n selsema je lagi..tapi, sesampai je Klinik Kesihatan Seri Kembangan, nurse cakap xpe cucuk kalo de batok ke, at least jgn demam..kalo demam diorang xkan cucuk..

Alhamdulillah, sehingga ke hari ini dr lepas cucuk aritu, baby Annur xdemam..good girl. .nanges pon beberapa saat je..pastu sengih2..ape je..xsaket kot..baby Annur kan kuat macam ummi nye..hehe..berat baby naik: 6.10 kg, n panjang sangat obvious naik till : 68cm..bior bonar..sebulan bleh panjang 10cm..cepat btol tinggi nye pon..ikot babah nye la ni..xpe la sayang ummi ni semoga cepat sehat dan membesar dengan jaya nya..ummi n babah sayang kamoo..

Thursday, October 24, 2013

Raya Aidiladha 1434H - Musim demam 1 family

As-salam,
Waa..busy le plak sejak masuk kije ni..quickly update pasal story cuti raya haji lepas. This year buat pertama kali beraya haji di kampung hubby belah FIL di Kulim, Kedah. Masha start cuti raya pada 12 Oct, Sabtu till  16 Oct, Rabu..mula2 gerak blik mlm Jumaat, singgah Ipoh dulu..punya la jem malam jumaat tu, last2 1 family tdo dlm keter kat RnR Bidor jap..last2 terjaga jem dh abes, bru sambung gerak blik ipoh..Sampai Ipoh pkul 6pg Sabtu.. 

Sampai2 je baby di Ipoh, sume kerumun..lepas srg srg nk amik gambo..sonok plak, tp xdpt spent time lelame..after lunch tros gerak pegi Penang, sebab mlm tu kami bermalam di Penang pule... check in hotel Tabung Haji di Bayan Lepas, Penang..tejuk gile..cuaca di Utara hujan je hari2..dalam hotel lagi la sejuk..huhu..

Then, hari ahad pagi kami gerak ke Kulim, Kedah... preparation ala kadar je.. tapi puas hati sebab dapat balas dendam makan ketupat n lontong byk2..hehe..best2..last time raya kan Masha tengah berpantang..stay kt kulim till hari selasa, dan ptg raya selasa tu jugak blik KL sebab hubby kne kje ari rabu..Tapi, sampai je KL,  mula2 hubby demam, diarrhea, then esoknya masha n baby demam batok flu skali..so, Masha pon dpt mc dari hari Khamis till Jumaat... complete la cuti seminggu..
Tetapi, sangat kesian kt baby Annur. .dia dah la 1st time saket..dan dia sangat merap..24jam nk tido kt lengan Masha, nak Masha peluk n dodoi dia je..kesian dengan batuk kuat n idong meleleh2..huhu..n asyik nanges je.. minom susu pon xlalu sangat..tp hari ahad betul2 baru baby sembuh dari demam..dan till now batok dia xsembuh lg..kesian, malam2 tengah tdo batok2..kita yg tua ni pon xtahan, inikan baby umo 3 bulan..

Dah jumpa Dr.Hani khamis lepas, dan doc ckp pon baby umur bawah 2 tahun xelok bagi ubat..sebab boleh bagi dia mengantuk n kalo dia terlebih tidur, O2 akan kurang kt otak n kadang2 bleh menyebabkan kematian..so, Masha pon google n study cket..so, Masha de jumpa beberapa petua nature..bagi baby Annur minyak bawang putih (ketuk bawang putih 3-4 ulas + minyak masak yg baru), sapu kt tapak kaki, dada n blkg badan baby b4 tdo..ok cket la..n de sapu kunyit hidup punya air (ambil kunyit hidup 1 inch, gosokkan kt tmpt kasar till kuar air) kt batang idong dia..tapi xbpe jadi sangat...xpe la..at least mencuba..tengok la 2 3 hari ni camne... hopefully baby Annur cepat sembuh..masha pon tinggal batok je ni, xsembuh2..ubat batok dh 2 botol abes..last2 semalam try minom air suam + madu 1 tsp + limau kasturi 2-3biji... hopefully sembuh la gamaknyee ..

Thursday, October 3, 2013

Weekend with baby Annur

As-salam,

Last weekend keluar bershopping with baby Annur..nak beli sikit barang-barang keperluan dia, sementara baru dapat gaji ni kan..So, kitaorang pon pergi la Mid Valley, sebab dah lama tak jalan sana kan..Sampai2 je, of coz la pergi kedai jual barang baby kan..pastu dah rambang mata..haha..mula2 masuk kedai MotherCare, terus terbeli Rompers Carter's 3 pasang (yang ni takde dalam senarai barang nak beli), dan Bumble Bee- 2 in 1 Head Support, seperti dalam gambo kat bawah ni. Rasa perlu beli mende alah ni, sebab baby Annur kepala xsteady lagi dan kalo baring tu kepala suke toleh ke kiri or ke kanan, so for the solution, beli la head support ni, boleh guna kt bouncer, kt stroller or car seat pon boleh.
Next terus cari Toy'R Us, ni kedai peveret babahnya la..dulu selalu masuk sini sebab nak beli Hot Wheels n Figurine. Sekarang ada sebab lagi padu la kalo nak pergi lagi pasni, sebab dah de baby..hehe..kat cni plak, planning nak beli bag pack yang banyak space boleh letak barang2 baby kalo travel. So, beli la Simple Dimple : Shield Diaper Bag yang comei dan banyak guna ni..satu lagi nak cari baby soother..Cari punya cari, berkenan dengan brand NUK- Printed Latex Soother S1 (0-6m) ni, sebab teat dia leper dan lembut..baby Annur terpaksa juga menggunakan soother disebabkan dia kalo nak tido memang kena menyusu badan kalo x, xbleh tido..so, untuk memudahkan baby sitter jaga dia, terpaksa la bagi soother gak..huhu..sebab before this, babah dia ada beli juga pacifier lain, dia taknak maybe sebab keras kot..then, beli toys & Fan Clip untuk gantung kt stroller. Then, masuk Metrojaya, ada sale la plak..terus terbeli baju baby Pigeon 2 pasang lagi (yang ni takde dalam senarai barang nak beli)..haha..murah kot, 1 pieces -rm4.
                                                                                                                                      

Adoiyaii..first time la pengalaman shopping dengan baby Annur yang berat dah 5 kilo lebih ni..sangat la penat..walaupun ada stroller, kalo time baby Annur nak tdo, dia xmo duduk dalam stroller..selesa kena peluk je..lagi2 time menyusu, memang kena riba dia..ni baru 2 bulan setengah, kalo dah 3-6 bulan lagi camno eh..mau naik muscle ummi nye ni..hehe..pa pe pun, sangat happy dapat shopping barang baby yang cute2 ni..dan bawak baby jalan2..suke2..babah pon dah seram tengok ummi nye shopping xhengat..kalau ummi kaya..macam2 ummi dah beli..haha..sabo2..


bubyee...

Jenis-jenis Tangisan Bayi

As-salam,

Sejak menjadi ummi ni, rasa nya penting juga untuk membaca sebab apa baby Annur nanges, tapi kadang2 susah hati juga kalo tak tau punca dia nanges kan..pernah sekali, time baby Annur kena cucuk, nanges dia lain macam, almost menjerit nyaring..sedih pula tengok baby kena cucuk, sampai kita sendiri la nangis sekali..huhu..ni la feeling jadi ummi..sebak lain macam..tak bleh tengok anak disakiti.
1. Tangisan bayi lapar dan ingin menyusu
Bayi akan menangis jika ia lapar. Tangisan haus terdengar dalam nada berulang-ulang. Pertama, ia menangis lalu berhenti untuk mengambil nafas, kemudian menangis lagi, aktiviti ini terjadi berulang-ulang.

2. Tangisan bayi membuang air besar
Lampin yang basah membuatkan bayi merasa tidak selesa sehingga ia akan menangis. Suara bayi pada awalnya terdengar perlahan, kemudian makin keras. Bayi terlihat menggeliat di tempat tidurnya.

3. Tangisan bayi sakit
Keadaan ini akan membuat bayi terus menangis. Tangisan sakit diawali dengan nada tinggi, hampir seperti jeritan, kemudian bayi termengah-mengah pada saat menarik nafas, lalu menjerit lagi. Segera cari punca sakitnya. Periksa perutnya takut-takut kembung, periksa seluruh badannya untuk mengetahui punca bayi menangis. Mungkin juga ada serangga kecil yang menggigitnya atau macam-macam kemungkinan yang lain.

4. Tangisan bayi bosan
Bayi cenderung bosan jika ia terlalu lama berbaring. Tangisan yang menandakan anak bosan terdengar mirip teriakan. Bayi tak akan berhenti menangis selama ia merasa bosan.

5. Tangisan bayi minta didukung
Kepalanya mungkin terangguk-angguk untuk beberapa detik, dan mungkin Anda melihat bahwa ia menggosok-gosokkan tangannya pada mata serta wajahnya. Cara mengatasinya, ayunlah ia perlahan-lahan sampai ia tertidur.

6. Tangisan bayi Kesepian
Bayi senang jika ibu bapanya berada dekat dengannya. Jika ia merasa kesepian, tangisannya akan terdengar bernada sedih, bukan marah.

Wednesday, October 2, 2013

Wordless Wednesday ver 4.0

As-salam


p/s: She loves to sleep, eat n kentot2..haha..miss u my little princess..at 2 months 12days old..
There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus