Thursday, August 21, 2014

Cara untuk membantu saudara kita di Palestin..

As-salam..

Update from Aqsa Syariff Official fb: 20 Aug 2014 - Jumlah syahid : 2039 orang..angka ini sangat la meruntun hati Masha semenjak 8 Julai 2014 serangan dari Israel ke atas Gaza..Hari-hari Masha menyaksikan kematian umat Islam walaupun hanya di mukabuku, paling sedih bayi2 dan kanak2 yang tidak berdosa..setiap kali itu juga la..Masha sedekahkan Al-Fatihah dan mendoakan agar mereka yang syahid dan syahidah ditempatkan di syurga dan semoga roh dicucuri rahmat..Sepanjang tempoh itu juga lah Masha ada juga membaca beberapa artikel dan blog serta membuat beberapa research untuk menambahkan information mengenai isu ini..Justeru, Masha mengambil inisiatif yang mampu Masha lakukan iaitu:

1)Doa

Ye..berdoa..Doa ialah senjata orang Muslim..so, mari la kita sama-sama berdoa setiap hari dalam solat kita dan setiap masa. 

2) Memboikot secara Istiqamah

Memboikot sebagai salah satu cara dalam membantu meruntuhkan ekonomi Zionis Laknatullah secara lebih istiqamah..Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit..Memang nampak macam tiada effect, tapi kalau rujuk perumpamaan Masha tadi akan berkesan di kemudian hari dan sehingga sekarang sudah terbukti..Alhamdulillah, berkat usaha semua orang di muka bumi ini yang membencikan keganasan untuk memboikot semua product yang berkaitan atau menyalurkan ke ekonomi negara bernama Israel itu, supaya mereka susah / tidak dapat membeli kelengkapan senjata atau bom untuk menghapuskan Umat Islam di bumi Palestin..Really..this is heartbreaking..

Seperti yang sedia maklum, Masha memang pengguna tegar Loreal Products-  Garnier, Maybelline, Unilever Products- Sunsilk, Lifebouy,  Nestle Products - Milo, Nescafe (my fav drink all time..dulu), Maggie, KitKat, my Baby's milk- Nan Pro 1, Lactogen, McDonalds, Starbucks, Colgate, Tesco, Carrefour,  Kimberly-Clark Products - Kotex, Huggies, dan lain-lain..Alhamdulillah, sehingga hari ini Masha berjaya memboikot kesemua product2 ini dan bertukar kepada inisiatif lain.. dan ada sesetengah barang tu dah terbeli lama, so, terpaksa la habiskan stok dulu..so inisiatif lain antaranya yang ganti Loreal- bleh guna porduct Safi n Silky Girl,  ubat gigi tukar Safi or Halagel, susu tukar Dumex n Susu Kambing, Nescafe tukar Power Root Cafe Pearl Xlim n Kopi Al-Jannah Mahkota Dewa n Kopi CNI, Milo tukar Power Root Oligo Coco or Vico, shopping barang2 rumah pon memang slalunya kt Giant n Kedai AAA (24jam buka kat area rumah dah tu murah plak,,hehe), Kotex tuka Libresse, Huggies tukar Whoopie n Drypers..Banyak lagi pilihan lain..so kalo time shopping tu memang akan lama sebab nak kena check Brand dulu, pastu halal ke x..Semua pilihan di tangan anda..Saya sudah..Anda bila lagi?..







Jangan makan/minum/guna Brand-brand ini telah terbukti menyokong Israel dan membantu mereka dalam membangunkan tanah-tanah Israel, dan askar-askar mereka yang menindas dan menzalimi penduduk-penduduk di Palestin..Mereka dapat sumber kewangan mostly daripada product-product ini..Tolong la..Masha menyeru kepada semua pembaca blog ni..sama-sama lah kita istiqamah dalam memboikot ye..Boikot ini bukan untuk kita, Boikot ini untuk agama kita..Boikot kita adalah untuk orang-orang di Palestin..Boikot ini adalah Jihad Kecil kita..InsyaAllah..

3) Menderma

Ye, menderma..walaupun sedikit ianya mampu membantu penduduk Islam di Palestin...dengan cara paling simple. Kalo yang berkemampuan boleh la menderma di no akaun yang tertera seperti berikut:





Diharap, kesemua usaha-usaha kita ini membuahkan hasil dengan izin Allah, InsyaAllah..ini adalah jihad kita, walaupun jihad sekecil ini bermula dari seorang, menjadi 10 orang, menjadi 100 orang, menjadi 1000 orang, menjadi 100 000 orang, menjadi 1000 000 orang dan ini akan membuatkan suara dan semangat kita sangat kuat dan ini akan menjadikan wang/duit kita menjadi undi kita kepada sesuatu perkara yang betul dalam membantu orang-orang di Palestin. InsyaAllah..

(All Images Source from : Google Image)

Wednesday, August 13, 2014

Persediaan Sambutan Hari Lahir My Baby Princess Annur Marissa Yang Pertama

As-salam

Salam 16 Syawal 1435H/2014..Semua rasanya masih dalam mood raya kan?. Jemputan ke open House boleh dikatakan every weekend musti ada la..hehe..sama la macam Masha pon..kadang2 penuh schedule, sampai tak sempat nak pergi..

Ok, berbalik kepada tajuk di atas, pada 26 Julai 2014 / Sabtu / 28 Ramadhan (Lagi sehari nak raya..huhu) yang lepas Masha telah planning untuk menyambut birthday baby princess Masha yang pertama di Ipoh..Mula-mula pening jugak memikirkan majlis ni, sebab ye la jatuhnya pada bulan puasa. Birthday BAM pada 20 Julai 2014, hari Ahad minggu sebelumnya. So, bincang punya bincang dengan Mr. Hubby, so kitaorang decide nak buat kt rumah mak kat Ipoh jela, sebab nanti akan ada banyak budak2 dengan cousin2 BAM lagi..mesti meriah kan..sebab focus utama adalah hendak meraikan BAM dan budak2 je..tetapi, family in law pon nk celebrate di JB juge..so, ktorang buat la di kedua-dua belah (dah macam wedding plak gayanya..huhu)..so barang-barang yang tak habis time event di Ipoh, dibawa ke JB pulak..

So, sebulan sebelum majlis Masha dah buat research dan survey untuk preparation birthday BAM yang pertama kalinya, biar simple tapi meriah (Dah macam majlis pertunangan plak kan, biasa la Masha kan suke DIY & reka macam2 tu yang plan habis ni)..so, di bawah ini ada sample checklist untuk rujukan:

Senarai Checklist Majlis Hari Jadi Baby Annur Marissa (BAM)


1.      Tarikh dan masa : Bulan Puasa :  26 Julai 2014- Sabtu- malam & Bulan Raya : 8 Ogos 2014 - Jumaat-malam

2.      Tempat : Rumah Mak, Tasek Ipoh & Rumah PIL, Senai JB.

3.      Tema : Upin Ipin - Yellow & Turquoise Blue

4.      Jenis dan bentuk kek hari lahir : Chocolate Moist Cake-  Upin Ipin (Sangat sedap ye) & UpinIpin Vanilla Cupcakes . Order kt Dsuehouse Ipoh..
 
5.      Jumlah jemputan : 20 kanak-kanak dan 10 dewasa
6.      Goody Bag :
Kanak-kanak : 20 Bekas
Tupperware : Tampal Sticker - Tempah Sticker Murah ( RM 0.10 sekeping) di fb Tuan Nor Hidayu
Item dalam Bekas Kanak-Kanak (DIY)
- Apollo Roka
- Air Kotak
- Set Stationary
- Apollo Cake
- Lollipop Big Top 
7.      Atur cara majlis
- 7.30 pm – Majlis berbuka puasa bersama-sama family
- 7.45 pm – Solat Maghrib berjemaah & baca doa selamat
- 8- 9.30pm – Majlis potong kek & sambung makan berbuka & sesi bergambar

8.      Permainan dan aktiviti
            - Permainan Rebut Kerusi - Tak jadi buat

9.      Menu makanan dan minuman
      * Candy Buffet Bajet (DIY)
            - Yakult
            - Air Kotak
            - Keropok Rota Potato
            - Appollo Roka
            - Appollo Layered Cake
            - Appollo Mini Wafer
            - Mashmallow
            - Cupcakes Upin Ipin
            - Cake Upin Ipin
            - Paper Blower
            - Party Hat
    * BBQ 
            - Ayam , Sotong, Udang, Daging Kambing Marinated 
            - Dominos Pizza
            - Brownies 
            - Kuih Raya
            
10. Hiasan Untuk Candy Buffet
            - Ballon - Yellow & Blue
            - Kain Lapik Meja & Backdrop - Yellow & Blue
            - Patung Upin Ipin
            - Frame Gambar BAM dan Bunga Hiasan
            - Banner Yellow-Blue (DIY) 
            - Cupcakes Flag (DIY)

11. Dress BAM
      Beli online di fb Sweet Mommy & Baby Collection 
      Turqoise Tutu Dress- 1 year
       

So..inilah sahaja preparation of my BAM big day yang simple but meriah...walaupun ummi penat sangat prepare sume2 mende2 kecik2 nampak simple tapi nak perfect ..janji anak ummi happy..Love ur smile baby...Ummi and Babah always u my dear...Semoga menjadi anak yang solehah, rajin bersolat, dikurniakan kesihatan yang baik, pintar dalam pelajaran, cemerlang dalam pelajaran, kehidupan di dunia dan di akhirat..dan peliharalah imannya ya Allah sehingga hujung nyawanya.insyaAllah..


So, enjoy da picca:



Yang ni 2nd celebration di JB, Senai..rumah PIL (recycle balance barang yang tak habis)


There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus