Tuesday, November 25, 2014

DIY- Cara Membuat Ribbon Rose (Cara 2)

As-salam,

Kali ni Masha nak ajar satu lagi cara nak buat ribbon rose..yang ni mudah sikit dari yang previously Masha ajar dulu (Cara 1). Ok..tanpa membuang masa, kita mulakan sesi pembelajaran arini:
  • Mula-mula sediakan bahan-bahanya seperti berikut: Gunting, Gam UHU, Ribbon Satin, Kain Felt (potong bentuk sfera)
  •  Kemudian potong Kain Felt seperti dalam gambar di bawah: 
  • Kemudian gamkan pada 1/4 daripada sfera tersebut di kawasan smiley icon
  • Kemudian gamkan Kain Felt itu sehingga bentuk sfera menjadi ala-ala seperti kon
  • Ambil riben dan dihujung riben lipat empat segi dan tinggalkan bekas seperti dalam gambar dibawah. 
  • Gamkan kawasan 4 segi
  • Kemudian ambil semula Kain Felt yang berbentuk kon , dan tampalkan bahagian riben yang telah digam di tengah2 kon tersebut.
  • Biarkan ia kering.
  • Kemudian gamkan di kawasan smile icon berbentuk segitiga.
  • Bawa bahagian kiri riben dan gamkan di kawasan yang telah dibubuh gam tadi.
  • Ulang mengikut arah lawan jam
  • Ulang langkah di atas berulang-ulang kali (gam, tampal gam tampal) tetapi mantain bentuk empat segi seperti dalam gambar.
  • Ulang sehingga riben menutupi ke seluruh kain felt.
  • Apabila sudah sampai ke hujung riben, potong lebihan riben
  • Pusingkan riben ke belakang, dan gamkan lebihan potong riben di belakang.
TARAAA..dah siap..



Boleh dijadikan brooch


Boleh dijadikan headband


Selamat mencuba..Jiayou!!..

Monday, November 17, 2014

Kesilapan Dalam Mendidik Anak

As-salam, 


Kesilapan 1:
Kurang Berdoa Kurang berdoa semasa mengandung. Antara doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung ialah
* Saidul (penghulu) istighfar

* Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:8-9)
* Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:38)
* Doa agar anak mengerjakan solat ((Al-Quran Surah Ibrahim, 14:40-41)
Kurang berdoa semasa membesarkan anak. Doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa anak membesar ialah

* Doa agar anak patuh kepada Allah s.w.t (Al-Quran Surah Al-Baqarah, 2:128)
* Doa diberi zuriat yang menyejukkan hati (Al-Quran Surah Al-Fuqan, 25:74)
* Doa supaya nama anak membawa kebaikan kepadanya.

Kesilapan 2:

Banyak memberi belaian Tarhib (menakutkan) daripada Targhib (didikan atau motivasi) seperti:
* menakutkan anak-anak dengan sekolah
* menakutkan dengan tempat gelap
* menakutkan dengan hutan rimba atau bukit bukau
* menggunakan kekerasan dan paksaan semasa menyuruh anak tidur.

Kesilapan 3:

Tidak tegas dalam mendidik anak-anak
* Tidak menjadualkan kegiatan harian anak-anak
* Terlalu memfokuskan anak-anak kepada sesuatu aktiviti sahaja tanpa mengambil kira perasaan mereka.

Kesilapan 4:

Menegur mereka secara negatif
* Mengeluarkan kata-kata kesat dan maki hamun kepada anak-anak (terutama semasa marah)
* Membandingkan anak-anak dengan anak-anak lain atau anak orang lain.

Kesilapan 5:

Memberi didikan yang tidak seimbang antara jasmani (physical), rohani (spiritual) dan minda (intelektual)
* Ramai yang lebih mementingkan pendidikan minda dari pendidikan rohani.

Kesilapan 6:

Kurang memberi sentuhan kepada semua anak-anak
* Sedangkan Rasulullah kerap dilihat mendukung cucu-cucunya dan mencium mereka. Diriwayatkan oleh Aisyah r.a.: Pada suatu hari Rasulullah SAW mencium Al-Hassan atau Al-Hussien bin Ali r.a. Ketika itu Aqra’ bin Habis At-Tamimy sedang berada di rumah baginda. Berkata Aqra’: “Ya Rasulullah! Aku mempunyai sepuluh orang anak, tetapi aku belum pernah mencium seorang pun daripada mereka.” Rasulullah melihat kepada Aqra’ kemudian berkata: “Siapa yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi.”(Maksud Al-Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

Kesilapan 7:

Penampilan diri yang kurang anggun dan kurang kemas
* Ibu bapa tidak menunjukkan cara berpakaian yang kemas dan yang menepati syarak bile berada di rumah, iaitu berpakaian secara selekeh atau berpakaian seksi di hadapan anak-anak.

Kesilapan 8:

Susunan rumahtangga yang tidak kemas
* Ini mengakibatkan anak-anak terikut-ikut dengan cara itu dan membesar menjadi pemalas dan selekeh.

Kesilapan 9:

Kurang menghidupkan sunnah di rumah
* Seperti memberi salam, makan berjemaah, beribadah bersama-sama dan sebagainya. Dalam menjawab salam, lazimkanlah menjawab salam dengan yang lebih baik dari salam yang diberi.

Kesilapan 10:

Tidak menggantungkan rotan di tempat yang mudah dilihat oleh anak-anak
* Dalam Islam, merotan anak dengan tujuan mendidik adalah satu Sunnah.

Kesilapan 11:

Kurang mendedahkan anak-anak dengan model yang cemerlang
* Seperti para ulama’ dan orang-orang yang berhemah tinggi dan berakhlak mulia. Anak-anak juga patut didedahkan dengan sembahyang jemaah, kuliah agama dan aktiviti-aktivi yang bersesuaian dengan akhlak Islam.

Kesilapan 12:

Berrtengkar di depan anak-anak
* Ini akan menyebabkan anak-anak rasa tertekan dan membenci salah seorang dari ibu bapanya.

Kesilapan 13:

Membenarkan orang yang tidak elok sahsiahnya masuk ke dalam rumah
* Samada dari kalangan sahabat sendiri ataupun sahabat anak-anak, kerana ini akan memberikan contoh yang tidak baik kepada anak-anak yang sedang membesar.

Kesilapan 14:

Kurang mengawasi rancangan-rancangan yang ditonton
* Samada dari TV ataupun video. Pengawasan dalam hal ini adalah penting kerana kebanyakan rancangn dari media ini menonjolkan akhlak yang kurang baik seperti pergaulan bebas lelaki dan perempuan, pakaian yang tidak menepati syarak dan perbualan yang boleh merosakkan agama anak-anak.

Kesilapan 15:

Terlalu bergantung kepada pembantu rumah untuk mendidik anak-anak
* Sebagai ibu bapa kitalah yang akan disoal di akhirat kelak akan anak-anak ini. Oleh itu adalah menjadi satu kepentingan kita untuk berusaha memastikan anak-anak terdidik dengan didikan Islam.“Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi ALLAH ada pahala yang besar.”(Al-Quran Surah At-Taghabun, 64:15)

Sama-sama la kita beristiqamah dalam membentuk anak-anak syurga kita, dan cuba perbaiki kesilapan-kesilapan ini jika sudah lakukan..InsyaAllah..


(Sumber: Fb page)

Friday, November 7, 2014

DIY- Cara Membuat CupCakes Flags/Banner

As- salam,

Time birthday BAM yang lepas, Masha ada buat beberapa DIY stuf. So, antaranya ialah CupCakes Flag. Ape tu CupCakes Flag?..ala, benda ni sebagai hiasan je, or kadang-kadang untuk cucuk pada buah-buahan..or  after makan boleh buat pengcukil gigi..ye tak..contohnya seperti di bawah ni:




Actually, ade je jual yang dah siap..tapi Masha nk yang printed nama BAM, so di bawah ni ada cara-cara buat step by step:



1. Mula-mula sediakan bahan2 seperti :
  • Pencungkil gigi
  • Kertas Sticker printable
  • Kertas A4
  • Gunting
2. Kemudian susun pencungkil gigi di keliling kertas A4
3. Kemudian tampal sticker printable
4. Final touch, Gunting kawasan sticker mengikut shape yang berkenaan..macam Masha guna round dan square shape je..

Printable sticker

CupCakes Flag



There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus