Thursday, January 29, 2015

Menu Homemade Puree for Baby Annur - Part 2

As-salam, 

Sekarang baru berkesempatan nk buat compilation entry untuk Homemade Puree yang tak seberapa ni..So, far Masha slalu cuba berexperiment dengan buah-buahan, sayur-sayuran dengan mengamalkan 5 days rule. Alhamdulillah, BAM jenih telan je semua batu kayu..haha..acah je..dengan kata lainnya, dia tiada alah pada apa2 makanan so far..So disini ada beberapa himpunan puree untuk reference ibu-ibu diluar sana. Enjoy...

1. Puree Roti + Banana


2. Puree Buah Pear + Kurma

  • Mula-mula potong buah pear kepada bentuk cube
  • Rebus atau Stim. Masha guna rebus, sebab takde periuk kukus..Rebus dengan memasukkan air sehingga tenggelam sedikit buah pear itu
  • Selesai rebus sehingga lembut (jangan rebus lama sangat, takut hilang vitamin dia), toskan buah pear yang sudah direbus dan masukkan ke dalam BB blender.
  • Carik-carikan 3 biji kurma (buang kulit dulu ye), dan blend sekali
  • Dah siap, ready to eat...or simpan sejuk beku dalam ice cube dan tutup.


3. Cara Penyediaan Couscous + Buah Naga + Buah Pisang

  • Salah satu sumber karbohidrat yang mudah disediakan (selain daripada roti), ialah CousCous.
  • Couscous ini ala-ala macam macaroni or pasta dan sangat mudah disediakan dan dibawa kemana-mana. Kalo travel memang Masha akan gunakan CousCous je..
  • Cara Penyediaan CousCous sangat la mudah, hanya masukkan CousCous ke dalam bekas, dan tambah air panas (make sure panas bru lepas didih) dan tutup bekas. Tunggu dalam 10 minit. Dh siap CousCous yang kembang..
  • Dalam pic bawah ni, Masha masukkan CousCous yang sudah lembik bersama buah pisang dan buah naga.
  • Blend sehingga hancur. Ready to eat...sangat manis...dan sedap ye..

Ini rupanya Coucous ye kawan-kawan. Ada dijual di Aeon. Harga tak mahal <RM10 kot..lupe dah harga dia.


4. Cara penyediaan bekalan makanan ke rumah pengasuh/babysitter

  • Keluarkan stok2 vege + chicken stock  untuk dicampur bersama bubur nasi
  • Macam dalam pic di bawah ni, Masha mixkan bubur nasi dengan puree carrot, puree brokoli, puree labu dan chicken stock
  • Defrost kan campuran ini, dengan menggunakan kuali dalam api yang sederhana. Masukkan air sedikit
  • Dah selesai lembut semua bahan-bahan, kacaukan dan tambah Habbatussauda Oil (3 titik), Extra Virgin Olive Oil (EVOV- 3 titik) dan kacau
  • Bahagikan kepada 2 bekas (tengahari dan malam)..InsyaAllah, makanan akan masih elok sehingga sebelum maghrib. 
  • Pesan pada pengasuh, time nk bagi baby makan, double boil kan atau tambah air suam bg cair sikit supaya baby senang nk telan


Masha amalkan rutin penyediaan makanan seperti ini sehingga BAM umur setahun, kerana after setahun, Masha dah xbuat puree dah dan cuba bagi makanan yang biasa kita makan, but still kena make sure no salt and sugar, serta setiap hari perlu masukkan Habbatussauda Oil (5 titik), Extra Virgin Olive Oil (EVOV- 3 titik) dan kacau. Untuk mengekalkan antibodi BAM supaya sentiasa sehat dan aktif selalu..Alhamdulillah..

Refer Part 1

Monday, January 26, 2015

Cara Menyediakan Stok Beras Untuk Simpanan- BabySolidFood for Working Mummy

As-salam, 

Walaupun BAM sudah menjejak ke 18 bulan dan sehingga kini..Alhamdulillah Masha berjaya menyediakan makanan kepadanya untuk dibekalkan kepada babysitter (no sugar no salt). Ketika umur BAM dari 6 bulan sehingga 1 tahun, stok beras ini tersangatlah penting kerana ia mempercepatkan urusan penyediaan makanan buat anak kita ketika waktu pagi. Selalunya Masha akan prepared stok beras ini time weekend, dan gunakan sehingga lebih kurang 2 minggu. Sekarang Masha dah tak prepare stok beras lagi sebab BAM dah pandai makan nasik lembik dan kadang2 nasik keras pon dia bedal sebab gigi dh hampir penuh dan tinggal geraham je nak tumbuh

So, di bawah ini Masha ada simplified kan gambar mengenai Cara-cara menyediakan stok simpanan beras. Enjoy the step dear,.


Friday, January 16, 2015

Surprise By Him..150115

As-salam, 

Alhamdulillah, masih lagi diberi kesempatan untuk bernafas dibumi Allah ini. Semalam genaplah umurku mencecah 28 tahun..Syukur ke hadrat Illahi di atas kurniaan rezeki, kesihatan yang baik, suami yang penyayang, anak yang sihat dan cantik, keluarga yang bahagia serta semua pinjaman dan peluang ini.. InsyaAllah, akan kuhargainya dan bersyukur diatas setiap kurnia dariMu..

Semalam, Mr. Hubby buat surprise..realllly made my day..serius tak tertahan..Sebab masuk tahun 2015 ini, Masha terasa kosong..nak cakap happy tak happy, nak cakap sedih tak sedih..It seems like missing something...tu sebab time NewYear aritu macam takde perasaan, dan ini time Birthday sendiri bulan 1 plak tu..pon cam xde feeling..

Mr. Hubby ade la tanya nak apa..happy ke tak..xtau nk jawab..hurmm..pada hari Khamis, 15/01/15, pagi tu time nak masuk office, sesaje la request kt Mr. Hubby nak balloons byk2 n nak kad..at the end time nak balik, sesampai je Mr. Hubby..Masha tros ternampak balloons banyak kt sit belakang tros tersenyum..xtau nak cakap (rupa2 dia beli sungguh la..huhu..)..Terharu, Teruja, n baru rasa Happy tu datang..haha..cam bebudak plak..tp kan..tu je la mende yang Masha sukee..n happy sgt kalo dapat byk2 compare to Roses or Teddy Bear or Choc..TQ sangat2 my luv..ummi sukee..(",)..nanti belikan lagi ye..tetiap bulan..haha..love you & our pebbles so much..


Wednesday, January 14, 2015

Al-Fatihah to Mama (140455- 181214)

As-salam,

Sorry lama menyepikan diri kerana masih terkejut dengan peristiwa yang kami sekeluarga tidak jangkakan akan terjadi. Semuanya qada' dan qadar dan sudah tertulis olehNya. Kami redha dengan pemergian Mama Tercinta ke pangkuan Illahi. Di sini, Masha baru dapat kekuatan untuk mem'publish' entri ini khas buat Mama.

Tanggal 18 Disember 2014, Jam 11.30 am. Masha dikejutkan dengan panggilan daripada Mr. Hubby yang melalui telefon kawan Masha (kerana semasa ini Masha sedang meeting dan tidak bawa telefon). Teresak-esak menerima panggilan dari En.Hubby yang mohon agar Masha mengambil halfday pada hari itu kerana hendak pulang ke JB. Masha pada mulanya sudah merasakan seakan yang tidak kena kerana Mr.Hubby tidak pernah menelefon dengan nada suara seperti ini. Berdebar rasanya jantung ketika itu (kerana masih tidak tahu hal yang sebenar) dan diri ini masih berfikiran +ve dan optimis semoga tiada apa2 yang berlaku kepada keluarga terdekat.

Selesai menghantar pesanan kepada Boss untuk memohon BK pada hari tersebut, Masha menunggu kehadiran Mr. Hubby. Sesampainya Mr. Hubby, beliau memang tidak bercerita panjang tetapi hanya menitiskan air mata dan menyebut nama Mama berulangkali. Masha jadi blur sekejap dan cuba untuk meredakan Mr. Hubby ketika itu yang masih tidak stabil. Tidak mahu bertanya dengan lebih lanjut (walaupun tidak tahu hal sebenar). Masha mohon untuk drive kereta sehingga pulang ke rumah (kerana keadaan Mr. Hubby yang tidak stabil) untuk pick-up BAM dan packing barang mana yang patut. Sepanjang perjalanan dari S.Alam ke Seri Kembangan Masha ada terdengar perbualan telefon antara Mr. Hubby dan kawan2 nya dimana sebenarnya Mama telah mengalami kemalangan bertembung dengan lori. Masha masih lagi think positive dan berharap agar Mama selamat. Sampai je di rumah, Mr. Hubby sudah sedikit reda. Beliau mengambil wudu' dan bersolat sunat. Masha siapkan keperluan kami sekeluarga. Dan akhir sekali ambil BAM dari rumah bsitter.

Kemudian bergerak ke JB dalam pukul 1 lebih. Sesampainya di JB, kami terus ke Masjid berdekatan dengan rumah Mr. Hubby. Kelihatan sekujur tubuh yang telah siap dikafankan di dalam Masjid. Masha tidak dapat menahan air mata yang mengalir laju, dimana baru Masha dapat tahu yang Mama sudah tiada lagi. Dan cuba untuk menerima hakikat ini dan redha dengan pemergian Mama terchenta.
Mr. Hubby terus solat Asar berjemaah dan kemudian solat jenazah. Masha hanya menunggu sambil ditemani BAM dan masih menunggu kepulangan kakak dan abang Mr. Hubby. Selesainya solat jenazah, jenazah Mama dibawa ke rumah untuk dibacakan yasin sementara menunggu kakak dan along sampai. Alhamdulillah, Arwah Mama selamat dikebumikan sebelum Maghrib sesampainya kakak dan along. Pada malamnya Tahlil telah diadakan 3 hari berturut-turut.

Walaupun Masha tau Mama tidak dapat membacanya, tetapi semoga ianya menjadi simpanan untuk tatapan anak2 tersayang kelak. Walaupun Masha kenal Mama tidak lama, baru 6 tahun sejak mengenali anak Mama dari tahun 2008 yang kini sudah menjadi suami tercinta kepada Masha dan babah kepada BAM..Tetapi Masha rasa sungguh rapat dengan Mama, sebab Mama sporting macam kawan2 Masha, Mama lah yang rajin wish/sms Monthly Birthday buat BAM, Mama orang yang pertama wish Birthday Masha every year, Mama lah orang yang paling excited, busy dan suka planning macam2 kalau time raya or majlis family, Mama selalu bagi nasihat macam2 dan selalu entertain kami sekeluarga (mesti rindu mama lepas ni.:(..

Terima Kasih tidak terhingga kepada Mama kerana sudi meminjamkan anak tersayang Mama kepada Masha..akan Masha jaga beliau sehingga hujung hayat Masha..InsyaAllah, Masha akan menjaga, menyayangi beliau seperti Mama lakukan sebelum ini walaupun Masha tidak dapat menggantikan tempat Mama dihatinya. Di setiap waktu di setiap hari, Masha titipkan doa semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Mama, semoga Mama ditempatkan dikalangan orang yang beriman, semoga Allah mengampunkan segala dosa Mama semasa dimukabumi ini dan semoga Allah jauhkan segala siksaan kubur ke atas Mama..Al-Fatihah....


There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus