Wednesday, March 25, 2015

Wordless Wednesday ver 4.2

As-salam


p/s: Kejadian Rabu Lepas, 18 Mac 2015. TQ bb tlg blanje betulkan...

Friday, March 20, 2015

Assalamualaikum Adik Baby.. 12 weeks..

As-salam,

Ni last week punya cerita...Jumaat lepas 13/3/15, tros buat appointment dengan Klinik Perdana with my favourite Twin Doc, Dr. Hanie..Kali ni, Mr.Hubby bagi permission untuk checkup pregnancy and baby kt klinik swasta je..katanya kesian tengok Masha selalu pegi checkup sorang2, tunggu lama2, dulu kat Klinik Kesihatan.

Last check aritu time nk confirm preggy ke tak kan, dan aritu scan time 4 weeks ++ xsilap, kali ni 2nd scan time baby dah dekat 12weeks (3 bulan)..Alhamdulillah, baby membesar dengan jayanya.. siap guling2 lagi dalam tu, yela space besar lg kan, bleh la nk pusing2..see..dah full developed all the vital organs..macam kepala, tangan dan kaki pon dah nampak..syukur alhamdulillah..heartbeat pon dah dpt dengar..

Ummi n babah doakan semoga sayang sentiasa dipelihara olehNya semasa dalam kandungan Ummi, semoga Allah tetapkanlah ke dalam hati iman kepadaNya dan kepada rasulNya, semoga Allah sempurnakanlah akal, fizikal, rupa yang baik dan sempurna..Dan permudahkan Ummi untuk melahirkan sayang secara normal kali ni..InsyaAllah..Aminn..

Friday, March 13, 2015

Resipi: Cara Membuat Cheese Baked Macaroni bersama Pemanggang Vantage

As-salam,

Sejak dah beli Pemanggang Vantage ni yang mana fungsinya sama dengan Pemanggang Ajaib juga..Masha rajin la bakar menbakar, buat baked macaroni, buat cake coklat..semua menggunakan pemanggang ni la..Di sini Masha compilekan cara-cara membuat Cheese Baked Macaroni step by step. Enjoy..

Bahan-bahannya:

    Bahan memasak Macaroni
  1. San Remo Macaroni Elbow - separuh paket
  2. Kimball Tomato Paste with mushroom - sebotol
  3. Sosej
  4. Fishball
  5. Ramli Daging Kisar - Separuh paket
  6. Kimball Button Mushroom- 1 tin
  7. Sayur Kacang buncis-1 genggam
  8. Carrot - 1 batang
  9. Bawang Besar - 1 biji
  10. Bawang Putih- 3 ulas (dicincang)
  11. Sos Cili Life
  12. Garam secukup rasa
  13. Spread of Cheese..Masha guna CheeseDale - 1 paket(10keping) and Emborg Pizza Cheese (sebab xjumpa Mozarella cheese..bedal je)
       Bahan membuat White Sauce
  1. CheeseDale - 4 keping dikoyak-koyak
  2. Tepung Gandum - 3 sudu
  3. Susu Fresh Milk Dutchlady - 2 cawan
  4. Butter - 3 sudu
Cara-Cara Bergambar


1. Potong-potong semua bahan-bahan yang perlu dipotong.
2. Rebus Macaroni bersama minyak zaitun 3 titik dan gara, 2 cubit
3. Dah settle macaroni, boleh la mula menumis bawang besar dan bawang putih bersama sosej, fishball, sayur (carrot, kacang buncis dan button mushroom), daging cincang,
4. Masak dalam 5 minit, kemudian masukkan Kimball Tomato Paste, dan Sos Cili Life serta masukkan macaroni yang telah direbus tadi.Perasakan dengan garam secukup rasa.
5. Masak sehingga betul2 sudah sebati kesemua bahan2 bersama dengan macaroni. Tutup Api.
6. Transferkan Macaroni yang telah dimasak tadi ke dalam Pemanggang Vantage anda.

 7. Sediakan White Sos dengan cara panaskan periuk dengan masukkan butter. Panaskan sehingga cair.
8. Kemudian masukkan 3 sudu Tepung Gandum, dan Susu Fresh Milk. Kacau sehingga tidak berketul  dan mendidih dengan api yang kecil
9. Masukkan 4 keping Cheesedale yag sudah dicarik-carikan. Masak sehingga likat.
10. Selesai sudah masak white sos, tuang white sos ke dalam pemanggang ajaib yang telah berisi macaroni yang sudah dimasak tadi.

 11. Taburkan Cheese yang sudah diparut ke atas Macaroni di dalam Pemanggang Vantage.
 12. Bagi yang suke cheese banyak2, bleh taburkan Cheese Slice ke atas Macaroni. Habiskan sepeket Cheesedale tu pon xpe..
13. Masak menggunakan api yang kecil dalam masa 20 minit sahaja

TADAA...Soo...creamy Cheese Baked Macaroni yang sudah siap dimasak..sedap gilee...suke betul Mr. Hubby kalo Masha masak ni..sebab dia suka cheese banyak2..

Selamat Mencuba.Yummy2..
There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus