Thursday, September 6, 2012

Tanda Kehamilan Palsu or False Pregnancy Sign

As-salam, 

Di sini Masha nak story experience sendiri tentang false pregnancy sign..Alkisah nya, bulan lepas sepatutnya best friend (bf) Masha datang 25hb kalau ikot kiraan 30 days cycle length. Tapi almost a week (7days) bf Masha ni tak datang. Masha pon pelik la sebab nya sejak dari before kawen lagi tak penah delay lama sampai macam ni and selalu datang on time je..huhh..Dalam hati dah berangan macam2, sebabnya bukan delay period je tapi sign2 nak preggy macam banyak Masha dah rasa, antaranya:
  1. Delay period (dah 7 hari delay nye pong..huhu)
  2. Mulut pahit (siap makan asam bagai la, mencari benda2 masam..ni dari hari raya dah start smpai la sekarang..almost 2 weeks jugak la)
  3. Loya dan muntah2 (rasa loya sangat selalu lagi2 time pagi2 lepas brush teeth..tapi baru2 ni muntah teros..dah 3x pagi muntah)
  4. Teringin and mengidam makan macam2..
  5. Makan kuat tak hengat dunia (Masha ni bukan la jenis makan banyak kerana masha sangat takutkan gemuks ok..alasan takut nanti tak boleh nak pakai baju cantik2..hehe..psycho diri sendiri..tapi lately ni sejak dari bulan puasa lagi, Masha makan nasik dah sama level dengan en.Hubby...achaneer ni)
  6. Berat badan naik (yang ni pelik jugak..berat badan naek almost 2 kg dan taknak turun ok)
  7. Pening kepala (yang ni selalu juga..tak tau nape)
  8. Angin satu badan (yang ni paling tak suke..kalau bangun pagi terasa perot kembung angin je..tp angin ni degil tetap tak mau keluar..achaneer tu..)
Dah bagitu en.Hubby..dan en.Hubby suruh tunggu lagi seminggu katanya baru nak check, sebab takut false sign je..sendiri yang frust.. dah call akak la tanya macam2, almaklum la takde experience kan..akak suh check..then en.Hubby pon suh la beli UPT nak test..then pada hari ke 7 tak datang juga bf Masha ni, Masha pon buat la test sendiri..tengok2 -ve..dengs!!..Then Masha pon buat2 la bodo, tak bagitau en.Hubby lagi nie, dan jalankan kehidupan seperti biasa (padahal dalam hati tak senang duduk, menunggu dan berdoa keajaiban akan muncul)..

Pada cuti hari Merdeka lepas (30 Aug-2 Sept)..family en.Hubby datang, Pil from Jb, dan Sil from Penang datang nak celebrate Merdeka kat KL dengan kitaorang..Best2 dan happening..Dengan my Sil datang with Bu (family angkat akak di penang), macam2 la plan diorang ni..Jumaat (30hb) kitaorang semua lepak rumah Along kat Pandan Perdana, kumpul ramai2, masak2, and sembang2 together2..story macam2 la planning family en.Hubby ni..Then esoknya pula kami semua berjimba di Desa Water Park (DWP)..Kak arin prepared a lot of foods, and kitaorang siap2 ape yang patut. Tapi pada hari kejadian mood Masha amatla spoiled..Time2 nak happy2 tu, sampai2 je  DWP dah start perning kepala yang amat..and sakit macam sengugut pon ada..pagi tu before bertolak ke DWP dah start muntah2..sampai2 je, family Along, akak semua dah start nak mandi2..Masha, abah n mama je duduk bawah khemah termasuklak en.Hubby sekali menemani..Kesian en.Hubby, nak main2 air, wife nya tak sehat plak kn..Tiba2 Masha terasa ada benda keluar..huhu..rasa macam bf dah mai..dah le pad tak bawak, de dalam keter..kan dah kena keluar balik..then masuk keter..check memang betul..huhu..sangat keciwawawa...>_<...siap nanges2 kat bahu en.Hubby..nanges sebab saket..pening n sengugut..n frust sikit...

Dan setelah dipujuk dengan kata2 semangat beberapa minit oleh en.Hubby..dah ok..(syg tau b pun frust gak tapi tak nak tunjuk kan sebab tak nak syg psycho sangat..sorry b, bf syg datang gak bulan ni..huhu..)..makan ubat n lepak dalam kereta ambil air-cond sejuk sikit, then masuk balik kt DWP..then pening kepala dah ok sikit..ajak en.Hubby main air..Itu je la yang Masha nak story kat sini..setelah buat research sikit, rupa2 nya memang ada False Pregnancy Sign cenggini..Source dari Wikipedia: Kehamilan Palsu  seperti berikut:

Pseudocyesis

Kes pseudocyesis telah direkod dejak zaman purba. Hippocrates memberikan rekod bertulispertama sekitar 300 B.C. apabila dia merekodkan 12 kes wanita dengan masaalah tersebut. Ratu England, Mary I (1516-1558), kemungkinannya contoh watak sejarah barat paling terkenal, yang beberapa kali percaya bahawa dia mengandung, sungguhpun sebenarnya tidak. Sesetengah menyandarkan keganasan yang memberikan gelarannya "Mary Berdarah" sebagai reaksi pada kekecewaan apabila menyedari dia tidak mengandung. Sejarahwan perubatan lain mempercayai bahawa doktor Ratu tersilap mengenal pasti ketumbuhan fibroid dalam uterusnya sebagai kehamilan. John Mason Good mencipta istilah pseudocyesis dari bahasa Greek pseudes (palsu) dan kyesis (hamil) pada 1923.

Tanda dan gejala

Gejala pseudocyesis menyerupai gejala kehamilan sebenar dan sering kali sukar dibezakan antara keduanya. Tanda-tanda semulajadi seperti amenorrhoea, mabuk pagi, puting sensitif, dan kenaikan berat badan mungkin hadir. Ramai pengamal perubatan profesional terkeliru oleh gejala yang dikaitkan dengan pseudocyesis. Penyelidik menunjukkan bahawa 18% wanita yang mengalami pseudocyesis pernah pada satu masa didiagnosis sebagai mengandung oleh pengamal perubatan profesional.
Ciri-ciri yang melambangkan pseudocyesis yaitu yang berlaku pada semua kes adalah kesemua pesakit yang mengidapnya yakin bahawa dirinya mengandung. Perut buncit adalah gejala fizikal biasa bagi pseudocyesis (60–90%). Perut membuncit dalam cara yang sama seperti kehamilan, dengan itu wanita yang mengidapnya kelihatan mengandung. Gejala ini sering kali pulis di bawah bius umum dan perut wanita kembali susut kepada saiz normal.
Tanda fizikal kedua paling biasa bagi pseudocyesis adalah haid tidak menentu (50–90%). Wanita turut melaporkan mengalami perasaan pergerakan fetus yang dikenali sebagai menendang, sungguhpun tidak ada kehadiran fetus (50%–75%). Tanda dan gejala biasa yang lain termasuk sindrom berkaitan dengan perut ("gastrointestinal", perubahan payu dara atau rembesan, sakil bersalin, bengkak uterin, dan pangkal rahim menjadi lembut. Satu peratus wanita akhirnya mengalami sakit bersalin palsu.
Untuk di diagnosis sebagai pseudocyesis sebenar, wanita tersebut mesti yakin bahawa dirinya sebenarnya mengandung. Apabila seseorang wanita dengan sengaja dan secara sedar memalsukan kehamilan, ia diistilah kehamilan tiruan (“simulated pregnancy”).

Punca

Terdapat pelbagai penjelasan, tidak satupun diterima secara menyeluruh. Teori psikodinamik menyandarkan kehamilan tiruan kepada konflik emosi. Ia dipercayai bahawa keinginan kuat bagi menjadi hamil, atau kebimbangan amat untuk mengandung mampu mencipta konflik dalaman dan perubahan pada system endokrin, yang mungkin menjelaskan sebahagian dari gejala pseudocyesis. Teori lain menyentuh mengenai memenuhi keinginan. Ia menyatakan bahawa jika wanita tersangat ingin hamil wanita tersebut mungkin menafsir perubahan kecil pada tubuhnya sebagai tanda kehamilan. Cadangan mekanisma biologi termasuk kesan tekanan pada paksi hipotalamik-pituitari-adrenal, sembelit, peningkatan berat badan, dan pergerakan gas dalam usus kecil.

So, Masha rasa dah kuat sikit sekarang walaupun lately moody semacam..sebabnya Isnin lepas Masha mc sebab sengugut sikit2 lagi..dan terasa lemau sangat la nak pergi ke office..then check dengan Dr.Hanie (doc cantik yang kat klinik yang Masha selalu pergi kalau mc)..story semua kat doc dan doc pon nak scan la sebabnya takut miscarriage kan..sebab turun darah, kalau ye, kena cuci..for the first time Masha experience kena scanned (selalu tengok dalam tv kan)..doc sapu cream color blue ala2 jelly..n sejuk je rasa nya..then guna satu alat untuk tekan ke area yang disapu oleh jelly tu..Then I saw my own womb..doc cakap empty..takde pape..huhu..frust sikit..tapi alhamdulillah takde sakit teruk2 sangat..insyaAllah..

Sekarang Masha dah kuat sikit terima kenyataan..n sekarang en.Hubby tiap2 petang after masha fetch dia dari tempat kerja otw balik ke rumah, en.Hubby selalu story kisah2 nabi..kisah2 suami isteri yang lambat dapat rezeki baby..finally dengan izin Allah dapat juga..dan kata2 semangat..Kesimpulannya disini, almost 50% sign tu rupa2 nya sign nak period dan ketidak seimbangan hormon dalam badan kita..Al-maklum la kan dah berkahwin, so hormon husband n wife pon dah bertukar2..tu yang jadi cenggini..After this kalau betul2 dah keluar dua line (Upt) tu baru betul..Hopefully, dengan berkat doa family, kawan2 dan semua orang dan usaha kami berdua..doakan kami dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah dalam masa terdekat ini..InsyaAllah..

"Ya Tuhan kami, anugerahlah kepada kami, isteri dan zuriat yang menyejukkan mata, dan jadikanlah kami, imam bagi orang yang bertakwa". (Al-Furqan ayat 74).


Ketika itu Nabi Zakariya berdo'a kepada TuhanNya, katanya: "Wahai Tuhanku Kurnialah kepadaku dari sisiMu keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) do'a permohonan." 


Aminnn..

1 comment:

There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus