Tuesday, December 14, 2010

Cara untuk beza kan Kicap Cap Kipas Udang Tiruan

Credit picture to Kosmo

Disebabkan Masha ni pengguna setia Kicap Cap Kipas Udang ni dari kecil lagi, sejak dapat tahu tentang kicap tiruan ni dari berita TV3 malam semalam, terus la rasa was-was. Tapi kalau semua hendak tahu untuk mengetahui kicap itu tiruan ataupun asli, kena tengok melalui penutup di dalam GAMBAR menunjukkan kicap Cap Kipas Udang tiruan (kiri) yang mempunyai penutup plastik berlubang (dalam bulatan) berbanding kicap asli yang penutup plastik tidak berlubang

Menurut akhbar Kosmo, kegiatan haram ini terbongkar semalam apabila sepasukan penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) negeri menyerbu sebuah syarikat pemborong barangan runcit yang menjual kicap Cap Kipas Udang tiruan. Dalam serbuan kira-kira pukul 1 petang di Jalan Tuanku Antah di sini, sebanyak 3,360 botol kicap jenama Cap Kipas Udang tiruan bernilai RM9,100 dirampas. Hasil pemeriksaan mendapati kicap yang dijual di premis itu mempunyai ciri-ciri yang berlainan berbanding produk asli.

Oleh itu, untuk tujuan keselamatan dan ketidak was-was, sebelum membeli kicap jenama Cap Kipas Udang ini, periksa la dahulu penutup plastik.:-)

Saturday, December 11, 2010

Holiday..

Harini dah 11/12, baru nak update entry baru untuk bulan Dec ini. Okie, sorry semua sebab Masha tersangat lah busy sejak kerja sebagai System Analyst ni.  Selalu kerja, kadang2 sampai terovernite kat office nun..Huhu..Masuk next week agaknya lagi busy la kot, sebabnya nak further study master part time plak. Harap semuanya dipermudahkan dan berjalan dengan lancar. Amin..Rasa macam banyak nak cerita, tapi simpan je dalam kotak memory yang bakal diupgrade nanti..hehe.

Nak diceritakan disini, pada 4-5 Dec, last week la..disebabkan Alumni SMF tak jadi nak buat trip, so kebetulan kawan2 time sekolah rendah dulu ajak pegi holiday. Tak jauh pun, kat Bukit Merah je..hehe..kitaorang pergi berempat je - Masha, Hana, Safiqah n Farah dan naik Wully ku sayang..hehe.kitaorang sewa apartment, then berkampung la disana 1 malam je. Sampai2 je terus p terjah Theme Park dia. Best le jugak, main2 air cam bebudak, menikmati keindahan alam semula jadi dan binatang2. Theme Park LakeTown lebih kurang macam kat Lost World, bezanya LakeTown macam old sikit la compared to Lost World.
 Laketown Resort Water Theme Park from above view

Then yang paling tak boleh lupa, time 1st nite kitaorang  nak pergi la dinner. Cadang nya, nak pegi makan Yong Tau Foo kat belakang bomba kat Taiping. Suppose journey from Bukit Merah ke Taiping lebih kurang 30 minutes kalau ikut highway. So, kitaorang pun ikut la highway. Sampai2 je, order2, makan2..memang sedap. Tak sia2 la jalan jauh2. Then di atas persetujuan ramai, ktorang plan nak balik ke Bukit Merah ikut jalan lama. Walaupun Hana expert jalan2 kat Taiping ni, tapi dia belum pernah lagi la explore jalan lama nak balik ni. So ktorang pun main terjah je la.

Dah le jam time tu dah pukul 11 malam. Huhu, agak horror n scary juga la, sebabnya jalan kampung, dengan kiri kanan kelapa sawit. dan gelap plak, dengan simpang siur lagi satu kereta sangat kurang dan jarak antara 1 kereta dengan ktorang sangat jauh.Huhu..time tu, baca ayat Kursi banyak2..Adeih..masing2 memang dah cuak. Hana bley plak kan sesat n almost nak sampai ke penang. Atas bantuan farah yang baru perasan hp dia ade Garmin, alhamdulillah.ktorang sampai juga ke Bukit Merah dekat pukul 12 lebih gak la..Agak adventure juga journey malam tu.

 Yong Tau Foo Kak Lia

Keesokkan harinya, ktorang pergi ke Pulau Orang Utan dan Eco Park. Kat sini, Masha agak kagum juga la, time kat Eco Park ade pertunjukan haiwan. Ada parrot boleh naik scooter, bicycle, n paling kagum parrot tu boleh jawab soalan matematik..Amazing btul la dengan kecerdikan parrot tu..Then lepas2 check out dari Bukit Merah, ktorang ke Kuala Sepetang(Portwell) untuk menikmati Mee Udang Banjir yang famous kat Perak ni. Sangat puas hati la dengan Mee Udang Mak Jah ni..1 mangkuk ada la, lebih kurang 12 ekor udang yang fresh, memang terbaik la dari ladang..hehe..

Baby Mike baru berusia beberapa bulan
Parrot Rooney sedang kayuh bicycle
 
 Me with Hana, otw to Eco Park

Mee Udang Banjir + Kuetiaw Udang + Nasi Goreng Udang..:-)

Okie.tu  jela nak cerita disini. Maybe ktorang akan plan pergi tempat lain plak after this.Just worry, if can't join je.Kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan..Bubye..:-)

Friday, November 26, 2010

Already Gone

Instruction:
1. Put your music library on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. You must write that song title as the answer to the question, no matter how silly it sounds! Most of the time they seem to work though, strangely enough.
4. The answer to #20 is the Title of your note. Feel free to do this, tag your friends and have fun!


1.If someone says, “Is this okay?” you say
"Stay" - Estrella (yea.. plz stay 2 hear my explaination)

2. How would you describe yourself?
"Trouble Is A Friend" - Lenka (Hoho..this is wrong)

3. What do you like in a guy/girl?
"Kimia"- Melda (Terasa ada kimia di antara kita..:-)..yeah..we do have chemistry)

4. How do you feel today?
"Ulek Mayang"  - Cromok (really peacefull..)

5. What is your life’s purpose?
"I Don't Belong Here"  -Cromok (Dunia hanya sementara, Akhirat kekal abadi..so, i don't belong here)

6. What's your motto?
"Another You" - Cromok (xde kena mengena pon..haha..)

7. What do your friends think of you?
"Sorry- Sorry" - Super Junior (They'll feel sorry if they've made mistake to me..Ha..cepat mintak ampun!!)

8. What do you think of your parents?
"Faint" - Linkin Park (adeihh..apesal nk pengsan plak..parents sy sehat2 je..huhu)

9. What do you think about very often?
"In The End" - Linkin Park (yea..always think..what will gonna b d end..of the story)

10. What is 2 + 2?
"Crawling" - Linkin Park (you have to crawl..to get the answer?..apedaaa..)

11. What do you think of your best/close friend(s)?
"Lying From You" - Linkin Park  (sy ni jujur..jrg la bohong2 ni..tipu la lgu ni)

12. What do you think of the person you like?
"Numb" - Linkin Park (ade la cket2..haha.sorry..but i still n always love you..:-*)

13. What is your life story?
"Breaking The Habit" - Linkin Park (yea..sometimes..)

14. What do you want to be when you grow up?
"Easier To Run" - Linkin Park (It means, independent..)

15. What do you think of when you see the person you like?
"Crawling(version2)" - Linkin Park (haha..xde la geli geliman sgt..)

16. What will you dance at your wedding?
"Papercut" - Linkin Park (mcmane le rupenye tarian papercut tu eh?..hehe..)

17. What will they play at your funeral?
"Pushing Me Away" - Linkin Park (Really want to pushing me away from their life, i think..)

18. What is your biggest fear?
"Nobody" - Wonder Girl (Sy xtakot pape..kecuali Allah swt..)

19. What is your biggest secret?
"Lithium" - Evanescence (Sgt fragile n ringan..bahaya tu)

20. What will you post this as?
"Already Gone" - Kelly Clarkson (Its Gone!!)

tag: Ms.Pinky- Emylia, Cik Ea, Mis Bobob,..sape2 nk buat sila amek ye..

Wednesday, November 24, 2010

Yuna bercinta dengan Qi ?


Kedua-dua ikon ni memang Masha minat, Qi atau Qushairi Razali, yang popular menerusi siri Blogger Boy dan pemenang anugerah Ultimate Shout! 2010,Yuna atau Yunalis Zarai, tetapi berita ini memang agak membuatkan Masha surprise juga la.Tempoh perkenalan antara Yuna dan Qi, baru menjangkau sebulan.

Namun, bibit-bibit kemesraan seperti pasangan bercinta tidak dapat disembunyikan lagi. Semua itu dapat disaksikan ketika mereka menghadiri majlis Shout! Awards yang berlangsung di Stadium Putra, Bukit Jalil, malam Sabtu lalu. Bukan sahaja mereka memakai pakaian yang mempunyai padanan rona warna yang sama iaitu kelabu, bahkan setiap kali nama Yuna diumumkan sebagai pemenang dan memerlukan dia berjalan ke atas pentas, Yuna tanpa segan meminta Qi memegang seketika tas tangannya. 

Apabila diminta penjelasan mengenai status hubungannya dengan Qi, Yuna dalam tawa tidak menafikan Qi kini merupakan lelaki yang paling rapat dengan dirinya, namun, dia enggan menggunakan perkataan bercinta sebagai tafsiran hubungannya itu. Yuna juga tidak menafikan ibu bapanya telah berkenalan dengan Qi dan dalam masa yang sama menegaskan hubungan mereka masih terlalu jauh untuk mencecah ke jenjang pelamin.
(Sumber : Kosmo)

Wully

Merujuk kepada entry Tagged dari Mr.Palie, kalau nak diikutkan kata hati, kereta idaman Masha ialah either Honda Civic R-Type or Honda Jazz (2006) ye..dua2 kena color putih my favourite.

Tetapi..saya hanya mampu beli yang ini sahaje..hehe.xpe la, ade ala2 R-Type kn..Tadaa...My Wully..:-)

Wully, baru berumur sebulan 2 minggu..:-)

Friday, November 12, 2010

2nd Convocation

Pada 9 November, Selasa lepas, Mimos Berhad , company yang pernah Masha kerja selama setahun telah meraikan kami para Code8 Apprentice sempena Graduation and MoU & MoA exchange Ceremony yang dihadiri oleh Menteri Pengajian Tinggi, Dato' Seri Mohamed Khaled Nordin. Ala2, graduation buat kali ke-2 la untuk diri Masha sendiri. Sangat happy sebab dapat kumpul balik beramai2 setelah masing2 bekerja di tempat2 yang berlainan dan ada juga yang masih bekerja di Mimos. Lagi best, sebab dapat blazer ditempah khas untuk event ni dengan free..:-)..Sekali tengok pic ni kitaorang dah macam student2 movie Korean & Japan le plak. Just enjoy the pictures below:


Congratulations! to all CODE8 Graduates..

Thursday, November 4, 2010

Amfibia Karnivor aka Pyxicephalus adspersus


Seriously, Masha memang sangat geli dengan katak. Tak kira la katak jenis apa pun. Hanya tinggal kenangan la time study matrikulasi kt PASUM 05' dulu. Kena bedah katak, dah la tak disediakan sarung tangan, kena ambil sendiri katak hidup dalam sangkar. Sangat geli ok!!..Nak taknak kena buat juga, sebab nya 1 group dengan Masha yang terdiri dari 4 orang semuanya taknak buat.Last2, Masha jugak yang kena. huhu..That's the last time, Masha pegang katak lembik + hanyir + geli2 + hidup..huhu..pasni, taubat takmau dah..

Tu mukadimah je, ni sebenarnya nak ceritakan pasal katak juga, walaupun tak suka katak. Nak cerita juga sebab nya interesting. Katak - seperti yang kita semua sedia maklum, ialah species haiwan yang berdarah sejuk (amfibia) dan ianya hanya makan serangga dan tumbuhan kecil je (omnivor). Tapi hari ni, selepas baca Kosmo Masha tertarik dengan sejenis katak yang dipanggil sebagai bullfrog atau nama latinnya, Pyxicephalus adspersus kerana ianya bukan seperti katak biasa, kerana ia Amfibia karnivor. Ia dikatakan bersifat agresif, mampu melompat setinggi 3.65 meter dan memiliki gigi yang tajam.


Jika digigit, mangsa yang menjadi hidangannya akan berasa seperti terkena serpihan kaca tajam. Dengan kulit menggerutu dan berwarna kelabu, ia cukup untuk membuatkan haiwan kecil lain takut untuk berada berhampiran dengannya.Katak ini dirangsang oleh pergerakan dan akan menyambar hampir semua benda yang berada dalam jangkauannya. Mangsa akan mati akibat lemas atau terkejut sebelum dihadam. 


Jika mangsanya terlalu besar, ia akan memuntahkannya dan menunggu makanan yang lain.Walaupun nampak ganas, katak ini dikatakan sebagai ibu bapa yang baik dan akan melindungi anak-anaknya daripada diganggu. Ia gemar menjadikan serangga, tikus tanah, burung malah katak-katak lain sebagai makanannya. Beratnya boleh mencecah dua kilogram, sepanjang 24 sentimeter dan membentuk kokun air bagi mengelakkan dirinya daripada kering akibat matahari yang terik.Ia boleh ditemui di bahagian selatan, tengah dan timur Afrika, selain saiznya sedikit kecil berbanding katak gergasi yang hidup di Cameroon. 

(Kredit to : Kosmo)

Tuesday, November 2, 2010

Review Filem : Takers & Buried

Last Friday tengok movie Takers. Secara keseluruhannya Takers memang best la. Dengan actor dia yang best2, antaranya  Zoe Saldana, Idris Elba, Hayden Christensen, Paul Walker, Matt Dillon, Chris Brown. Just nak cerita sikit, Takers ni ceritanya mengenai 1 kumpulan perompak yang sangat berpengalaman dan handal dalam selok - belok nak merompak dan akhirnya daripada 6 orang perompak, yang survive 2 orang je. Siapa yang survive? Tengok sendiri la. hehe.. Cerita ni penuh dengan aksi dan tak rugi la tengok kan. Masha bagi 9/10 la kt cerita ni.

Semalam plak, tengok movie lagi kali ni cerita Buried plak. Sangat tertekan la tengok cerita ni. Sebab nya, actor dia sorang je, dan props untuk filem ni hanya lah sebuah keranda, lighter, pisau, Blackberry, lampu, dan seekor ular. Lokasi cerita ni hanyalah di dalam keranda. Bosan kot, tambah tension lagi, dengan aksi di dalam gelap lama la jugak. Malas nak cerita panjang2, sebabnya last-last cerita ni, orang yang kena tanam tu, still mati gak tak selamat pon.huhu.Jangan membazirkan duit tengok cerita ni. Masha bagi 2/10 je la kat cerita ni. Ha, actor filem ni Ryan Reynold.


Ha, 1 lagi jangan tengok filem ni juga, Altitude. Dengar cerita dari kawan yang dah tengok .Filem ni pon lebih kurang tension macam filem Buried ni.  Rasanya, tengok cerita Cuti-cuti Cinta best lg kot dari tengok cerita ni.

Thursday, October 28, 2010

Sujud


Mungkin ramai di kalangan umat Islam tidak sedar mengenai pelbagai hikmah yang tersembunyi ketika sujud. Pada hal, kita perlu sedar bahawa tiada suatu pun ciptaan dan suruhan Allah s.w.t. yang sia-sia, malahan setiap ciptaan itu mempunyai kelebihan yang selalunya tidak terjangkau akal manusia. Manusia melakukan sujud dalam dua bentuk, iaitu sujud fizikal seperti ketika bersolat dan sujud spiritual berbentuk ketaatan kepada perintah Allah s.w.t. dan menjauhi laranganNya. Ulama mengatakan sujud ketika solat adalah waktu manusia paling hampir dengan Allah s.w.t. dan mereka menggalakkan kita bersujud lebih lama. Antara hikmah lain sujud adalah melegakan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya.

Bernafas ketika sujud pula boleh:

- membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya.

- membetulkan pundi peranakan yang jatuh.

- melegakan sakit hernia. (burut)

- mengurangkan sakit senggugut ketika haid.

- melegakan paru-paru daripada ketegangan.

- mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa.

- kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh.

- meringankan bahagian pelvis.

- memberi dorongan supaya mudah tidur.

- menggerakkan otot bahu, dada, leher, perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud.

- pergerakan otot itu menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik, secara automatik memastikan kelicinan perjalanan darah yang baik.

- bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik, mudah berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit buah dada.

- mengurangkan kegemukan.

- pergerakan bahagian otot memudahkan wanita bersalin, organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut (convulsions).

- organ terpenting iaitu otak manusia menerima banyak bekalan darah dan oksigen.

- mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya.

Dari segi psikologi pula, sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha Pencipta sekaligus mengikis sifat sombong, riak, takbur dan sebagainya.

Dari segi perubatan, kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain, menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentality seseorang. Menurut kajian, terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki darah sedangkan setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara normal dan sempurna.

Kredit to Tok Wan

Sunday, October 17, 2010

Bubye + Anniversary..

Entry ni dh outdated sebenarnya, nak diceritakan disini.. Minggu lepas merupakan minggu terakhir Masha bekerja di Mimos. Sepanjang setahun, banyak suka duka yang Masha tempuh dan banyak pengalaman Masha kumpul untuk dijadikan pengajaran dan menambahkan ilmu di dada ini. Tanggal 14 Oktober merupakan tarikh last Masha bekerja disana,.Rasa sungguh lega + berat sikit + sedih sikit pon ada, sebabnya rasa best bekerja disana bersama rakan2 seangkatan yang umur lebih kurang dan ramai yang sama uitm, rasa takde gap sangat dan diorang pon banyak membantu, terutamanya my best colleague Kavitha, Izan, Alena dan yang lain2..Miss u guys very much.
Mimos's environment 

The next day nya 15 Oktober merupakan hari ulangtahun Masha dan Mr.EverDale buat kali ke 2..Alhamdulillah, sepanjang suka duka dan kesabaran si dia melayan kerenah Masha yang macam budak2 xcukup umur ni telah kekal sampai ke hari ini. Dan Masha berharap sangat perhubungan ini akan kekal hingga hujung nyawa kami.Aminn..Seperti yang dijanjikan, Masha telah bagi Dumbell sebagai hadiah Anniversary..hehe..Semoga membuahkan hasil..Tunggu dan lihat pada anniversary next year..hehe..Si dia pula bagi Masha 1 office attire suite...best2..I love it..;-)


meatball + chicken wings + egg tart

On My anniversary day..Masha merasa juga la jdi penganggur 1 hari..hehe..Masha sebenarnya teringin sangat nak makan meat ball kat Ikea, jeles plak tengok kawan2 dok cakap meatball kat sini sedap bagai la..Last2,.Mr.EverDale pon bawa la Masha jalan2 shopping furniture rumah dan makan meatball..Hari ni sangat best. Thanks for everything my dear..Kat Ikea Masha beli meja, kerusi dan lampu..semua untuk rumah Masha, si dia pon shopping benda yang sama untuk rumah dia.Just color je lain..Adeih..sangat tak sabar nak ade rumah sendiri, nanti nak decorate sendiri bagi nampak futuristic with theme black + white + red...so smart..I hope so..;-)..
 Combination black Evert stool with red lack side table + my black n red rectangle carpet (simple)

Not floor uplighter..so..nice..:-)

This Monday, my new car persona will arrive..So..can't wait to drive it..Saksikan kemunculannya di dalam hidup Masha..:-) That's all for now..Till we meet again. Tomorrow I'll be register to new company called Heitech Padu(HTP)..best of luck for me..

Tuesday, October 5, 2010

Potong!!


Gambar di atas ni hanyalah gimik semata-mata, tapi ada la kena mengena perkataannya sedikit dengan tajuk entry kali ni...

Setelah membayar 4 bulan tanpa mendapat service, dh ckup setahun 2 bulan Masha langgan service Streamyx ni..Finally, semalam dh selamat potong streamyx..lega den..Free2 je T* dapat duet, service takde, bukannya tak report, bukannya tak call helpdesk, tapi memang tension la..dah la habis duit asyik call, dah tu bukannya nak tolong solve problem, lastly bayar juga la buta2 kt diorag..takpe2, pasni memang nak boikot tros le sampai bile2..kalo nak pkai yang wireless nye, pakai service lain lg okie..tukar P1 or Time dot com pon okie juge..:-)..nak promote cket, mahal cket je, tapi service okie, tapi kena check dulu le location tempat tinggal kte ade ke tak signal, kalo dak, hampeh gak..hehe..tapi disebabkan kawasan rumah baru Masha ni takde connection for P1, terpakse la pakai celcom bb..pon ok le jugak..

Tuesday, September 21, 2010

Meludah

Selamat hari Selasa semua..(^_^)..Semalam tak de mood lagi nak berblog setelah hampir seminggu cuti beraya. So, harini sambung berblog dan berblogwalking kembali. Harini memang agak hangin je 1 badan, Masha ni cukup pantang la kalau orang pengotor ni. Pengotor ni banyak kategori, tapi harini pengotor yang Masha nak ceritakan lah orang yang suka meludah/spitting merata-rata ni. 
Kes 1 (harini)
Rumah Masha ni bertingkat-tingkat la kan..Selalunya memang akan parking kt level paling bawah. Disebabkan semalam takde parking, so terpaksa lah parking betul bertentangan dengan blok. Then pagi tadi, rutin harian seperti biasalahkan, selalu kereta kena block dari belakang. Orang yang duduk kat flat ni, semua pakat dok pakai kereta, so, parking pon selalu penuh. Kalau lambat tu, kena la parking block kereta orang. Tapi dengan syarat jangan angkat hand break la, so senang la untuk Masha menolak kereta korang2 semua..hehe..setiap pagi exercise Masha macamni la - tolak kereta orang.

Dah settle tu, baru masuk je kereta. Geli sih tengok ludah dah kering melekat kat cermin driver plak tu kan..memang menganggu pemandangan pagi yang indah ni je la.Tension btol..Nasib le de wiper and air dari kereta ni..pancut air and wipe dekat 10 kali gak lah..baru la betul2 clear.huhu..mambazir 5 minit kat situ dah. 


Kes 2 ( last year kot)
Abang ngah Masha ni kerja dia memungut/mengambil spesimen2 dari klinik2 dan menghantarnya ke makmal untuk diuji ( macam despatch) juga la kan. Ada satu hari yang malang ni, abang biasa la memecut dengan honda EX5 dia tu,untuk ke makmal pathology.Sampai di traffic light, dengan tidak semena-mena ada uncle india yang membawa teksi membuka pintu kereta nya hanya untuk meludah. Abang Masha yang tak sempat nak break, terlanggar pintu teksi tu dan terpelanting jugak la. Yang sangat benggang tu, teksi tu boleh plak lari kan, buat muka tak bersalah tinggalkan abang Masha yang badannya tertindih dengan motor. Nasiblah abang sempat catat no plate teksi tu.

Finally kes settle, polis dapat cari driver teksi kurang ajar tu. Naik turun mahkamah juga la. Kesian kat abang dekat 2 bulan juga la dia tak boleh kerja, kaki kiri abang patah. 

Kesimpulan disini, setelah terjadi 2 kes macam di atas, sungguh menunjukkan orang di Malaysia (bukan semua la) ni no manners dan agak pengotor. Tengok aja la tandas2 awam di mana-mana pun. Kena fikir 2 3 kali juga la kalau nak membuang..huhu..Apa2 pun Masha nak tekankan disini, kalau nak buat apa2 pun fikir dulu orang lain dan akibatnya dan amalkan lah kebersihan di mana-mana pun kerana kotor ni amalan syaitan.

Tuesday, September 7, 2010

Selamat Hari Raya


To all my fellow Muslim bloggers and Friends,
I would like to take this opportunity to wish you “SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN”.  May this RAYA bring our hearts closer together. Sekiranya ada salah dan silap atau tutur kata yang menyinggung perasaan, ampun dan maaf dipinta. For those who are travelling, have a safe journey home.

Enjoy this e-card

Best regards, 
Nor Maisharah Suhaimi @ Masha

Thursday, September 2, 2010

Kuku dan Cincin

Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi ikut suka dia je..sunnah nabi jarang... nak ikut ..

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppss khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau elaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Pakai cincin
 

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari
1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)


dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

DAH HABIS BACA TU SHARE LAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHU...INSYA'ALLAH BITAUFIQ MAANNAJAH....

((Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."))

wallahu a'lam.(retrieved from :
Yus Fairus)

Thursday, August 26, 2010

Syurgamu Ramadhan

Selalu tetiap kali sahur, pukul 4.30 am, ada cerita ni. Mula2 Masha tengok sesaje la kan, sebab sambil makan sambil tengok tv la kan.Sebenarnya cerita ni ditayang setiap Selasa, Rabu dan Khamis di slot samarinda, jam10 malam di TV3, tapi Masha tak dapat tengok sebab kena tidur awal, esok nak bangun sahur awal dan nak pergi kerja lagi kan. Untuk pengetahuan semua, cerita ni memang best la + sedih, tak pernah2 la Masha tengok cerita sampai menangis, tapi cerita ni telah mampu menitiskan jugak la air mata mahal ni..hehe..tengok rugi kalau tak tengok, dengan soundtrack lagu cerita ni dari Azfar - Akan Ku Jumpa memang feel.. Kalau tak sempat tengok pukul 10 pm dan 4.30 am, boleh tengok kat TV3 catch up . Kalau tengok kat sini, takde lah iklan2 dah.. best.. kat bawah ni Masha ceritakan la sinopsis cerita ni. Kredit to Budiey.com untuk sinopsis ni.

Datuk Halimatun telah berputus arang dengan Marlia. Anak sulungnya itu melarikan diri meninggalkannya pada malam akad nikad. Marlia memang tidak pernah rapat dengannya sejak dari kecil….Marlia suka melawan dan membantah… Datuk Halimatun tidak paham. Dia hanya mau yang terbaik untuk Marlia…Tapi Marlia lebih rela berkawin dengan seorang pendatang dari mengahwini seorang lelaki yang menjadi pilihan Limah…Memang tujuan Limah mengahwinkan Marlia dengan anak Datin Maimun untuk mengelakkan Marlia jatuh kedalam pelukkan orang mendatang.. Tapi dia tidak mahu memaksa lagi apabila Marlia melarikan diri…

Itu kisah 17 tahun lalu… Dan telah 17 tahun juga Datuk Halimatun tidak pernah melihat wajah anak sulungnya itu. Mati atau hidup, Datuk Halimatun tak peduli. Marlia bukan lagi anaknya…Tumpuannya kini adalah pada Yassin. Anak bungsunya…

Yassin masih ingat dengan Kak Lia. Dia sayangkan Kak Lia tapi sayang dan rindu itu di simpan jauh di dalam hati. Datuk Halimatun tidak membenarkan nama itu di sebut-sebut…Dia dah hampir 2 tahun berkawin dengan wanita yang menjadi pilihan ibunya. Marlia bahagia. Meskipun dirinya tidak di limpahi intan berlian, tapi Marlia bersyukur. Dia bahagia dengan Budi walaupun Budi Cuma bekerja sebagai pengawal keselamatan di luar bandar. Lalu bersama cinta mereka itu lahir 4 cahayamata berusia antara 15 hingga 5 tahun. Anak-anak mereka hidup bahagia….Lalu sama sekali mereka tidak menyangka mereka akan kehilangan segala-galanya dalam sekelip mata…Marlia dan Budi terlibat dalam kemalangan ngeri dan kedua-duanya meninggal dunia di tempat kejadian…

Ratapan 4 anak yatim piatu ini mendapat liputan pihak media. Hidup mereka menjadi lintang pukang. Mereka terlalu muda untuk menangani hidup yang penuh berliku tanpa ibu bapa. Pihak kebajikan masyarakat ingin menempatkan mereka semua di rumah anak yatim. Ada juga pihak yang ingin menjadikan mereka anak angkat, tapi tidak semua. Mereka akan di pisahkan. Suzana bersuara lantang. Dia tidak akan menyerahkan adik-adiknya pada sapa-sapa pun… Keadaan keperitan Suzana 4 beradik mendapat perhatian program Bersamamu TV3. Suzana memberitahu bahawa ayahnya anak yatim piatu berasal dari Sumatera. Dan ibunya Marlia pula tidak pernah menceritakan perihal saudara mara yang ada… Datuk Halimatun melihat program itu… Dia menyedari kematian Marlia kerana berita kematian itu disiarkan dalam akhbar… Tapi dia tak ambik kisah. Marlia bukan lagi sebahagia dari hidupnya. Marlia telah dibuang jauh dan di gantikan dengan dendam yang membara sampai kini….Namun begitu Yassin telah membawa 4 beradik ini pulang ke rumah untuk hidup bersamanya dan nenek mereka.

Ramadan menjelang tiba…. Hati sayu terkenang suasana puasa bersama ibu dan ayah… Suzana tertanya-tanya, adakah Nek Halimah akan melayan mereka dengan buruk buat selama-lamanya?SyurgaMu Ramadan adalah kisah pengorbanan, kasih sayang dan yang paling penting, kemaafan. Tiada nilainya pahala sekiranya ianya berlapikkan nafsu api kemarahan….Dan tiada yang lebih indah dari satu kemaafan… Kemaafan dari dendam yang terpendam…..


Azfar - Akan Ku Jumpa ( OST Syurgamu Ramadhan )

Tuesday, August 17, 2010

Origami Crazy..

Entry kali ini menceritakan tentang salah satu hobi  di masa2 senggang..Masha belajar dari youtube, kadang2 ade gak pegi google cari kan..Best plak buat origami ni, walaupun susah dan agak complicated. Bila dah berjaya hasilkannya, sangat puas hati la..Sebenarnya dah lama dah hobi ni, sejak kecik lagi..Just sekarang dah busy kerja, tak de masa nak buat..Buat pun time ade mase lapang, lagi2 time puasa ni kan. Okie la, just enjoy the pic. Kalau nak tau macamana nak buat, kne request le kat Masha k..nanti kalo ramai request, Masha buat tutorial plak k..(^_^)
 Ni nama dia Burung Jinjang (guna penbungkus Clorets)

Ni nama dia mestilah labah-labah kan aka spider..:-)
Ni Bunga Lily..cantikkan kalau buat banyak2.
 
Ni labah2, katak dan bunga lily

Ni Bunga Kusudama. Gambar di belah kanan ialah Kusudama Ball yang memerlukan kira2 12 kuntum bunga kusudama = 60 keping kertas empat segi.
 Bunga teratai aka Lotus




Yang last ni, dipanggil Magic Rose sebab ape Magic sebab dari cube boleh bertukar ke bunga rose. Best kan..:-)

P/s: Sorry kondisi gambar kurang bermutu, guna camera handset je..huhu..

Friday, August 13, 2010

Dalam paru-paru ada Kacang Pis

Teringat masa belajar Sains masa sekolah dulu, kena tanam kacang hijau kat kapas basah, tunggu 2-3 hari dah tumbuh. Best betul tengok. Tapi kali ni, dalam paru-paru pun kacang pis boleh hidup. Memang pelik tapi boleh dipercayai juga la. Menurut berita semalam, Ron Sveden yang sesak nafas selama beberapa bulan, terkejut apabila beberapa doktor memberitahu terdapat anak pokok kacang pis yang sedang membesar dalam paru-parunya.

Sveden menghidap penyakit paru-paru kronik, emphysema semasa keadaan kesihatannya menjadi semakin buruk. Isterinya, Nancy menghubungi ambulans pada 31 Mei lalu apabila keadaan suaminya bertambah teruk. Ujian sinar-X kemudian mendapati paru-paru kiri warga emas itu tidak berfungsi tetapi doktor-doktor bingung kerana tiada tanda-tanda yang menunjukkan dia menghidap kanser paru-paru.Namun, doktor kemudian mendapati terdapat anak pokok kacang pis tumbuh dalam paru-paru Sveden berdasarkan sampel organ berkenaan yang diambil mereka.Doktor-doktor percaya pokok kacang pea itu tumbuh dalam paru-parunya kerana ia termasuk ke dalam sistem pernafasan Sveden semasa dia menelan kacang itu. Dia kemudian menjalani pembedahan bagi membuang anak pokok pis itu. Namun, hidangan pertama selepas dia menjalani pembedahan itu ialah kacang pis.

Tuesday, August 10, 2010

Takoyaki.

Ada sesiapa pernah makan Takoyaki tak?..Sile angkat tangan..Takoyaki ye, bukan Torayaki..

Untuk pengetahuan semua, Takoyaki (たこ焼き or 蛸焼?) atau dengan nama lainnya sotong goreng atau sotong bakar ini merupakan adunan bebola Jepun yang popular, dadu baby octopus, potongan tempura (tenkasu), halia, dan bawang diatasnya okonomiyaki sos, ponzu, mayonnaise, green laver (aonori), dan katsuobushi (parutan ikan). Takoyaki boleh didapati di kedai yang dipanggil issen-yoshoku (壹銭洋食).


Sebenarnya dah lama teringin nak makan, tetapi tak berkesempatan. Alena yang mengajak makan ni. Semalam beli Takoyaki ni kat The Mines, harga pon takde la mahal sangat, boleh la..4 ketul = RM4.80..berbaloi2..So, lepas ni boleh lah merasa kan.
There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus