Tuesday, May 10, 2016

Throwback : Happy Mothers Day 2016

Assalamualaikum..

Happy Mothers Day semua ibu, ummi, mama, mummy, mak di dunia ini..Hari-hari hari ibu..Time hari ibu ahad lepas, Mr. Hubby ajak kami sekeluarga pergi majlis wedding officemate dia punya adik kahwin. Then lepas kenyang makan lunch di majlis tu, kami pergi ke Selayang sebab nak jumpa kakak ipar Masha (nak amik shawl), then sampai awal la plak kat Selayang nun..En. Hubby ajak jalan-jalan kat Selayang Mall. Plan dia nk cari present mothers day rupanya, jalan punya jalan banyak beli barang budak-budak ni je..hehe..Masha tak tau la nak request apa, then Mr. Hubby ajak masuk kedai emas. Terus terpikir nak cincin sebentuk,.then Masha n Kakak Icha dapat la cincin sebentuk semperna Mothers Day ni..TQ luv Mr. Hubby..ummi sukee..:-)


p/s: emas mahal ooo sekarang RM195/gram...kalau Masha pk 2 3 kali nak beli..ni dah orang bagi..jgn ditolak..hehe

Tuesday, April 12, 2016

Panduan Mengumpul Stok Susu Di Pejabat

As-salam,

Bersiaran kembali. Alhamdulillah, hampir masuk 7 bulan adik baby dapat exclusive breast feed from me. Sangat tak sangka, sebab walaupun dah anak dua, pengalaman ini merupakan yang pertama kali bagi Masha la sebab baby 1st dulu tak berjaya. Banyak benda baru yang Masha belajar.sejak dari preggy lagi dah tanam azam nak bf baby 2nd kali ni till fully 2 years.. InsyaAllah..nak menanam azam ni, Masha sedari preggy time 6 bulan tak silap la, dah beli electric breast pump jenama Autumz Passions (suggestion dari Pn. Asiah). Dengan ada nya pump ni, memang nak taknk kena struggle la kan. Dengan bantuan dan support dari Mr.Hubby dan kawan2 Masha, Pn. Asiah Maharam (Coach Seminar Susu Ibu Meriah Tanpa Suplemen), kak Dilla dan cousin Masha, Julia (nurse di Temerloh) ni, Masha berjaya mengumpul stok untuk Baby Maya kali ni. 

Sangat tak sangka tau, sebab selama ni terfikir la camna la freezer diorg boleh penuh dengan susu dan ianya nya berlaku kat Masha sendiri. Tujuan entri ni ditulis bukanlah untuk show off ke apa ke, tapi untuk jadikan sumber inspirasi dan panduan semua ibu-ibu yang berkerjaya di luar sana. Kerana Masha dah hadapinya, bagaimana mencari sumber rujukan sebagai panduan dalam meneruskan usaha murni ini, macam2 buat google la, tanya macam2 orang la..Tetapi serius Masha cakap, nak berjaya dapat penyusuan ibu 2 tahun ni memang kena banyak ilmu. So di sini Masha list down kan beberapa term yang biasa orang gunakan (Masha dulu pon tak berapa pandai, jenuh gak google2 baru paham..hehe). Antaranya ialah:

EBM = Expressed Breast Milk = susu perahan ibu/susu yang dipam
Fresh EBM = susu badan yang baru diperah (belum disejuk/dibeku/dicair/dipanaskan)
Chilled EBM  = susu yang disimpan dalam chiller (bahagian bawah peti ice yg 2 pintu) (untuk disejukkan sahaja. Tidak dibekukan)
Frozen EBM = susu yang dibekukan
Thawed EBM  = susu yang dicairkan (Frozen EBM yang hendak dicairkan perlu turun ke bahagian chiller)
Dan barang2 kelengkapan yang diperlukan dalam usaha untuk menjayakan penyusuan ibu 2 tahun ini ialah:
  • Electric Breast pump (jenama yang popular ialah Spectra / Medela / Autumnz dll) or Manual Breast Pump (pakai tangan pon boleh)
  • EBM container – samada botol (boleh diguna berkali2) atau plastik (disposable). Macam Masha guna plastik (storage bag) untuk save space.
  • Ice packs – sebagai chiller di tempat yang tiada peti ais, dan juga untuk maintain suhu sejuk EBM on da way balik ke rumah
  • Cooler bag – tempat simpan semua EBM kita sesudah di pump dan menyimpan kesemua senjata2 (peralatan mengepam)..hehe..
  • Label dan marker/pen – untuk labeling tarikh, berapa oz dan nama anak kita.
Nak dijadikan cerita, rumah Masha asalnya ada 3 buah fridge (1 yang dua pintu, 1 yang 1 pintu dan 1 yang kecil besar tv tu). Kalo refer pic kat bawah ni, no 1 (fridge 1 pintu), no 2 (fridge 2 pintu), no 3( freezer besar tv tu). Mesti korang pelik kan, ape la 1 rumah sampai 3 peti ice. Hehe, ni semua sebab time rumah bujang dulu, Masha de beli 1 fridge 1 pintu, Mr. Hubby ade beli fridge besar tv tu..Then after kawen Masha beli 1 lg fridge 2 pintu. So jadi la 3 fridge..Tapi kan, tu pon dah penuh..Hari-hari bukak fridge susah hati tak tau nak simpan susu kat mana dah lagi. Memikirkan adikbaby dah nak masuk 6 bulan kan, mestila nanti nk kena buat stok puree banyak2, tu pon kena bekukan and store dalam freezer gak. Jenuh dah nak simpan mana ni.Finally, masa birthday Masha bulan 1 yang lepas, Mr. Hubby belikan chest freezer ..Alhamdulillah, TQ En. Hubby (",)..So, bertambah la fridge di rumah jadi 4..huhu..

My Chest Freezer..hehe
Setiap hari Masha akan pump 3 kali di office. Pukul 7.30 am (dalam kereta otw ke office), pukul 12.30pm dan pukul 4.30 pm (kadang2, kalau meeting or training tak sempat pump, kne pump dalam kereta time balik). Apabila balik rumah direct latch (dl) baby di rumah. Alhamdulillah, setiap hari Masha target 20 oz, tetapi kadang2 dapat hasil lebih sampai 25oz, kadang2 hasil 16-19oz. Setiap hari akan usaha juga pump walau camne pon dan menjadi habit untuk catat setiap berapa oz yang dapat setiap sesi supaya kita boleh keep on track hasil perahan kita dan menaikkan semangat kita untuk achieve target setiap hari.
 Bila time weekend di rumah, Masha pump 2 sesi sahaja iaitu pada waktu pagi - selepas Subuh dan sebelum tidur malam. Setiap pagi cikB memang akan engorged dan leaking..So, everyday memang kena pakai breastpad. Walaupun nampak macam costly dengan menyusu badan ni, tetapi bagi Masha tak costly la, because you can feel the satisfaction when you see the face of your baby yang kekenyangan dan membesar dengan hasil susu ibu yang penuh dengan khasiat dan antibodi. Every month kena beli storage bag dan breast pad je. Then kena spend sekali je untuk beli breast pump yang heavy duty serta selesa untuk digunakan. Bagi Masha Autumz Passions ni memang dah cukup selesa, double pump plak tu, sebab pernah try guna Spectra pon tak brape best. Better guna double pump untuk menjimatkan masa anda. Tak sure la pump2 yang mahal yang lain camne rasa. Tapi sekarang dah nampak banyak design2 pump yang comel dan cantik2, tapi Masha setia hanya yang ini je.
Di office dalam bilik sendiri. Letak pump dalam laci time mengepam, bila dah sudah, susun pump dalam bag camtu.    






Then selepas pump, untuk 1 hari Masha akan simpan susu dalam storage bag, labelkan tarikh dan berapa amaun setiap sesi macam dalam gambar di bawah. Dan susun dalam cooler bag yang dh ade ice packs berselang seli dengan susu tadi. Masha akan bawa 3 ice packs setiap hari yang tahan la dalam 8-9 jam. Pump susu yang sudah digunakan untuk 1 sesi pump tadi, boleh la simpan dalam bekas tertutup di dalam fridge (jika ada fridge kat office), kalau takde fridge simpan je semula dalam bag susu yang ada ice pack tadi. Tidak perlu cuci berkali2 di office. Masha guna 3 kali di waktu siang, dan hanya setibanya di rumah baru cuci dengan sabun pencuci botol baby. Every weekend baru sterilized them.
Setibanya di rumah dalam pukul 8 malam, Masha akan transfer susu2 ni semua dalam freezer atas (Fridge 2 pintu) dan susun dengan cara membaringkan ia. Untuk menjimatkan ruang. Bila dah beku, keesokkannya Masha transfer Frozen EBM ke Chest Freezer untuk mendapatkan ruang yang maksima. Susu di Chest/ Deep Freezer ni tahan sehingga 6 bulan. Macam bulan ini, April, Masha sedang menggunakan EBM bulan Februari dan begitu la rutin sehingga ke 2 tahun nanti InsyaAllah.

 

Thursday, April 7, 2016

Family Getaway - Cherating, The Legend Resort

Assalamualaikum,

Selamat Tahun Baru 2016..Haha..dah bulan April baru nak tahun baru nye..Alhamdulillah, syukur kerana masih diberi nikmat dunia yang sementara ini iaitu hidup sihat serta selesa, bahagia disamping keluarga tercinta, rezeki yang sentiasa mencukupi untuk kami sekeluarga. Maaf kerana sudah lama tidak bersiaran langsung sejak jadi #ummianakdua ni, busy la bebeno, atenye kome..hehe..

Tanpa membuang masa, disini Masha nak simpulkan perkara yang berlangsung bulan 1 yang lepas, dimana di bulan January, merupakan Hari Lahir Masha dan Anniversary Masha. Mr. Hubby celebrate sekali la kiranya 2 event ini dimana akhirnya Masha dapat jugak pergi ke Cherating (alkisahnya dulu, terpaksa burned hotel ticket ke sini, so terkilan tak dapat pergi). Yang paling happy nya sebab dapat bercuti bersama our new baby princess #AnnurMazaaya . Masha pulak memang suke bercuti2 ni, tapi tak dapat la pergi selalu kan ongkos nya kena kumpul dulu dong..hehe..

Alkisahnya, En. Hubby request Masha untuk beli hotel's ticket kat Agoda dan kebetulan memang tengah ada less, so kami pilih 15- 17 January 2016 (Jumaat kena cuti la kan). Kali ni Masha memang excited sebab 1st time pergi Cherating (sian umur dah 29 tahun baru dapat pergi). Penginapan kali ni kami pilih The Legend Resort. Kami bertolak dalam pkul 2pm Jumaat, 15 January. Sampai di Legend Resort,Cherating dalam pukul 4.30pm. Sepanjang perjalanan melalui Lebuhraya Pantai Timur bermula di Kuantan, jalan dicemari dengan bauksit dan jalanraya dah macam jalan merah (macam kat kampung2) padahal kat highway ni. Dalam pengamatan Masha, mesti kat pantai pon tercemar jugak dengan bauksit ni (sebab bauksit ini dihantar ke China menggunakan jalan Laut China Selatan kan).So memang indah khabar dari rupa la.Cherating ni dulu popular dengan keindahan lautnya, tetapi sekarang dah tercemar..really spoiled my mood..tapi takpe, janji dapat spent time dengan family pon dah cukup bahagia sangat. Kami tak mandi kt laut pun, just jalan2 kat tepi pantai je.
Sepanjang perjalanan dari Kuantan dah nampak bauksit di tepi-tepi highway, dan di Cherating laut dicemari dengan Bauksit.

Wee...kami dah sampai..dapat bilik cantik view tepi laut...besttt sangat.

Sesi mandi manda, di swimming pool di Legend Resort. Sangat selesa dan cantik.

The Legend Resort: Swimming Pool, Interior of the room, Rabbit Cage.
Tempat untuk dilawati pon tak banyak (kami tak jadi melawat Cherating Turtle Sanctuary sebab tak sempat), tetapi tempat makan seafood memang banyak pilihan. Malam pertama di sana kami makan set ikan bakar di Warung Awang Ikan Bakar (WAIB). Dapat tau kedai ni pon hasil carian google. Tapi bagi Masha n En. Hubby, kami bagi 5/10 je sebab tak kena dengan tekak kami (sebab tak bape nak sedap sambalnya). Keesokkannya kami makan lunch di Kedai Makan 20 Jenis Lauk tu (nama kedai tak ingat). Kedudukannya sangat berdekatan dengan The Legend Resort, dalam 5 minit drive sampai. Yang ni best, semua sedap2 n choice lauk pon banyak. Then kami pergi membeli stok Kopok Lekor dan Satar. Satar bakar kat sini memang sedappp la sangat dan paling popular ialah Warung Aziz Satar. Kat sini ada banyak Warung Aziz Satar, so bleh pilih nak pergi mana 1. Sebelum balik kami borong lagi satar dan kopok2 untuk bekalan pulang.

Masha baru tau la yang rupanya Cherating ni sebelah Kemaman, Terengganu.  So, Masha mengambil kesempatan untuk melawat my best friend exhousemate time keja Mimos dulu, Izzah. So, malam terakhir di Cherating kami meet up kat Kedai makan kt Cherating ni. Best sangat dapat sembang2 tapi tak puas, sebab dh 3tahun kot tak jumpa. So, itu je la laporan sepanjang trip ke Cherating. Masha bagi 7 bintang per 10..hehe..TQ Mr.Hubby..Next trip ke mana kah kita..?..coming soon,.

Di WAIB, Warung Aziz Satar dan otw ke Kemaman.

Tuesday, November 24, 2015

Puting bayi keluar susu

Assalamualaikum,.

Disini masha nak share pengalaman setelah beranak dua ni, yang dimana kedua-duanya baby girl. Masha tak pasti lah sama ada ibu2 diluar sana mengalami pengalaman yang sama ataupun tidak. Disini Masha nak jadikan rujukan kepada bakal ibu2 nanti. Antara pengalaman yang 'rare' bagi Masha semasa berpantang ialah :
1. Puting baby bengkak dan mengeluarkan susu
Dulu time Bam takde la plak puting baby bengkak dan keluarkan susu. Tapi kali ni time Adikbaby, dekat seminggu jugak la nipple dia bengkak dan picit memang keluar cecair putih iaitu susu. Kebetulan jururawat harian datang checkup ke rumah, dan diorang la bagitahu yang hormon prolaktin ibu terlebih dan transfer ke anak nya..Kesian Adikbaby, kecik2 lagi dah bengkak susu. Bagi sesiapa yang penah mengalami bengkak susu, sesungguhnya memang sakit berdenyut2 mintak dikeluarkan susu tu dan ni bayangkan kalo baby kena camne?..So, cara mengatasinya, Masha akan picit nipple baby everytime after dia mandi air suam dan sapu sedikit minyak telon kt perot till dada dia..Seminggu lepas tu dh elok..Alhamdulillah.

2. Keluar Darah

Yang ni kena pada Bam time Masha pantang dulu. Keluar darah + lendir seakan-akan period tapi sikit je. Tapi berlarutan sehingga 7-8hari gak la. Tanya kakak Masha, dia cakap ni darah period..Masha pon xtau la. Baby plak takde nangis ke apa, just macam biasa je. Tapi adiknya tak kena la plak kali ni.

Itu je kot pengalaman yang 'rare' bagi Masha la, sebab tak pernah alami kan. Maybe sebab baby Masha kedua-duanya princess..Tak tahu la bagi baby boy camne sebab takde experience lagi kan.

Thursday, November 19, 2015

Adik Maya dah 2 bulan...

Assalamulaikum,

Alhamdulillah..harini masha dah 3 hari mula bekerja setelah hampir 2 bulan bercuti. Hari pertama masuk kerja dh kena hantar Adik Maya ke rumah babysitter..Sehari tu penuh la dengan wassap bergambar dari babysitter..Alhamdulillah..adik mau minum ebm thru botol susu dan dh pandai guna pacifier..Masha tersangatlah risau kali ni, sebabnya Adik Maya ni fully bf , alhamdulillah kali ni ada rezeki dia sebab dulu kakaknya tak berjaya fully bf..bf pon till 2 bulan je, masuk rumah babysitter memang bagi formula milk je kt dia..

Pengalaman bf Adik Maya ni mencabar jugak, yela dah gaya macam 1st experience walaupun dh beranak 2. Macam-macam la Masha tanya orang yang experience in fully bf 2 years for working mother contohnya cousin Masha - Julia (nurse) , kawan2 Masha macam Kak Dila (lecturer), dan kawan Masha merangkap Coach Susu Meriah Tanpa Supplement- Pn. Asiah Maharam..Banyak kena timba ilmu dalam penyusuan ni, macam cara simpan stok ebm, cara nk bekalkan ebm ke pengasuh, cara menggunakan pump susu dan cara menyusukan anak dengan betul..Alhamdulillah..so far, Masha dah belajar banyak ilmu baru yang akan dilaksanakan sepanjang perjalanan bf Baby Maya ni..InsyaAllah..semoga Allah murahkan rezekimu anak..(",).

So, ni update perkembangan Baby Maya setelah 2 bulan ni. Beratnya dalam 5.3kg dah..Pandai senyum, bersembang dengan orang, dan dah cuba2 nak pusingkan badan. Suka la berdiri dan tendang2 kaki. Suka tidur atas badan orang. Here the picca of my 2 years old Adik Maya.
There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus