Monday, May 30, 2011

DIY- Mari Belajar Buat Bunga Telur Crepe Paper..

Hehe, saje je kan..Asyik la nak tulis entry pasal bunga DIY ni, mesti korang dah bosan baca kan. Takpe la, Masha tak kira, nak jugak citer pasal bunga telur buatan tangan sendiri ni. Korang pun boleh la belajar kan. Tak susah pun, hanya perlu berbekalkan istiqamah, kreativiti dan kerajinan..Ok, di sini Masha akan ajar cara2 nak buat bunga telur ni.

1. Sediakan bahan2 untuk bunga telur. Antaranya, dawai, batang lidi satay, crepe paper yang dah siap dibuat bunga (rujuk entri ini), kain net, bahan hiasan (Masha guna manik2),6 riben(3 riben putih (lebar 1/2 inci),3 riben purple (lebar 1 inci) bergantung pada color kesukaan)(xtau buat ikatan riben?, rujuk entri ini)dan pita pelekat bunga(color putih).

2. Semua bahan2 diatas diikat dengan dawai supaya senang nak lilit kat lidi nanti.

3. Kemudian lilit semua bahan2 diatas pada lidi. Mula2 sekali lilit Bunga Crepe di tengah2, kemudian beberapa riben putih dan riben color disusun bawah bunga. Lagi banyak riben lagi cantek..(",).
 

4. Last sekali, di bahagian tgh batang lidi itu, lilitkan 1 riben putih, 1 riben color dan kain net tadi untuk bekas telur. Kemudian lilit dengan pita bunga yang berwarna putih.

5. Tadaa!..Dah siap lagi..:-)..Semoga berjaya buat..

Cost barang2:
1. Crepe Paper (1 paket = RM0.50) boleh buat 4 kuntum bunga. Kalau nak 100 kuntum bunga (100/4*0.50) : RM12.50
2. Riben Color (1gulung = RM2.00) boleh buat 30 riben. Kalau nak 100 kuntum bunga (100/30*2.00) : RM6.70
3. Riben Putih  (1gulung = RM1.50) boleh buat 60 riben. Kalau nak 100 kuntum bunga (100/60*1.5) : RM3.00
4. Lidi Satay (1 bungkus = RM3.00) ada 100 batang : RM 3.00
5. Pita Pelekat Bunga (2 gulung = RM2.00) : RM2.00
6. Kain Net (1 Meter = RM3.50) : RM3.50

TOTAL: RM12.50+RM6.70+RM3.00+RM3.00+RM2.00+RM3.50 : RM30.70 shj (ini kiraan kasar untuk bunga yang basic, tanpa hiasan manik atau bunga2 kecil). Kalau tambah hiasan mau mencecah RM50. Tapi masih affordable kan?, kalau dibandingkan dengan harga kat kedai yang mencecah beratus2 ringgit untuk 100 batang. Kepuasan hanyalah terletak ditangan sendiri. (^_^)

1 comment:

  1. Tq dgn tips yg diberi.blh x tlg tunjukkan cara buat basic bunga telur dari foam yg menjadi trend terkini.tq

    ReplyDelete

~Share It~

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus