Tuesday, November 24, 2015

Puting bayi keluar susu

Assalamualaikum,.

Disini masha nak share pengalaman setelah beranak dua ni, yang dimana kedua-duanya baby girl. Masha tak pasti lah sama ada ibu2 diluar sana mengalami pengalaman yang sama ataupun tidak. Disini Masha nak jadikan rujukan kepada bakal ibu2 nanti. Antara pengalaman yang 'rare' bagi Masha semasa berpantang ialah :
1. Puting baby bengkak dan mengeluarkan susu
Dulu time Bam takde la plak puting baby bengkak dan keluarkan susu. Tapi kali ni time Adikbaby, dekat seminggu jugak la nipple dia bengkak dan picit memang keluar cecair putih iaitu susu. Kebetulan jururawat harian datang checkup ke rumah, dan diorang la bagitahu yang hormon prolaktin ibu terlebih dan transfer ke anak nya..Kesian Adikbaby, kecik2 lagi dah bengkak susu. Bagi sesiapa yang penah mengalami bengkak susu, sesungguhnya memang sakit berdenyut2 mintak dikeluarkan susu tu dan ni bayangkan kalo baby kena camne?..So, cara mengatasinya, Masha akan picit nipple baby everytime after dia mandi air suam dan sapu sedikit minyak telon kt perot till dada dia..Seminggu lepas tu dh elok..Alhamdulillah.

2. Keluar Darah

Yang ni kena pada Bam time Masha pantang dulu. Keluar darah + lendir seakan-akan period tapi sikit je. Tapi berlarutan sehingga 7-8hari gak la. Tanya kakak Masha, dia cakap ni darah period..Masha pon xtau la. Baby plak takde nangis ke apa, just macam biasa je. Tapi adiknya tak kena la plak kali ni.

Itu je kot pengalaman yang 'rare' bagi Masha la, sebab tak pernah alami kan. Maybe sebab baby Masha kedua-duanya princess..Tak tahu la bagi baby boy camne sebab takde experience lagi kan.

Thursday, November 19, 2015

Adik Maya dah 2 bulan...

Assalamulaikum,

Alhamdulillah..harini masha dah 3 hari mula bekerja setelah hampir 2 bulan bercuti. Hari pertama masuk kerja dh kena hantar Adik Maya ke rumah babysitter..Sehari tu penuh la dengan wassap bergambar dari babysitter..Alhamdulillah..adik mau minum ebm thru botol susu dan dh pandai guna pacifier..Masha tersangatlah risau kali ni, sebabnya Adik Maya ni fully bf , alhamdulillah kali ni ada rezeki dia sebab dulu kakaknya tak berjaya fully bf..bf pon till 2 bulan je, masuk rumah babysitter memang bagi formula milk je kt dia..

Pengalaman bf Adik Maya ni mencabar jugak, yela dah gaya macam 1st experience walaupun dh beranak 2. Macam-macam la Masha tanya orang yang experience in fully bf 2 years for working mother contohnya cousin Masha - Julia (nurse) , kawan2 Masha macam Kak Dila (lecturer), dan kawan Masha merangkap Coach Susu Meriah Tanpa Supplement- Pn. Asiah Maharam..Banyak kena timba ilmu dalam penyusuan ni, macam cara simpan stok ebm, cara nk bekalkan ebm ke pengasuh, cara menggunakan pump susu dan cara menyusukan anak dengan betul..Alhamdulillah..so far, Masha dah belajar banyak ilmu baru yang akan dilaksanakan sepanjang perjalanan bf Baby Maya ni..InsyaAllah..semoga Allah murahkan rezekimu anak..(",).

So, ni update perkembangan Baby Maya setelah 2 bulan ni. Beratnya dalam 5.3kg dah..Pandai senyum, bersembang dengan orang, dan dah cuba2 nak pusingkan badan. Suka la berdiri dan tendang2 kaki. Suka tidur atas badan orang. Here the picca of my 2 years old Adik Maya.

Monday, October 19, 2015

Adikbaby dh sebulan..Alhamdulillah. .

As-salam..

Sekejap je masa berlalu..Adikbaby pon dh masok 30hari semalam..18 Oct 2015..Alhamdulillah, sesi berpantang kali ni Masha rasa Masha sangat cool, takde nk pressure2(kalo baby taknak tidur time pagi2 buta)..Juz follow the flow sebab dah penah experience before this dan dh dapat membaca pe'el baby2 tengah dalam pantang ni  dimana mereka masih tak dapat bezakan siang dan malam..so, jangan lah marahkan baby2 ni..layankan aje..Adik Maya ni pon alhamdulillah mudah dijaga..esok baru  nak pergi KKIA di Ipoh ni untuk cucuk sebulan dia..hopefully dia behave la esok ye..daa..enjoy the pic..



Monday, October 5, 2015

Adikbaby dh motak..

As-salam..

Arini dah masuk 17hari berpantang dan adikbaby pon dh berumur 17hari..so far..alhamdulillah..adikbaby senang dijaga dan tak banyak pe el macam kakaknya dulu  time  berpantang..pada hari baby ke 8hari, Masha baru start berurut 3 hari berturut-turut..dan pada hari baby ke 10hari, makcik  urut tu cukurkan rambut adikbaby..dan adikbaby sangat behave..diam je dia..tidur..so senang la nak bercukur..so di sini Masha attached pic skali, kot2 la nanti adikbaby nak tengok ke..hehe..

p/s: huhu..counting days..now cravings for coffee n tea (kne pantang caffein..sabo je la..)

Friday, September 25, 2015

Introducing our new bundle of joy..

Assalamualaikum...

Harini genap baby 7 hari..dengan ini kami introduce nama adikbaby Annur Mazaaya-Cahaya Keistimewaan..bersalin secara Elective Czer for Macrosomic Baby..estimated aritu  berat baby 4.25kg..tapi keluar 3.8kg..huhu..kecik sikit dari kakaknya bam 3.9kg..janji baby selamat keluar..jam 11.23am lahirlah puteri yang kedua ini..Syukur alhamdulillah..sekarang masha dah berada di Ipoh untuk berpantang disini..semalam baru smpai..esok akan start berurut..Soon I'll be update more about my 2nd confinement journey..Daa..

Thursday, September 17, 2015

39 weeks ++..Count down..

Assalamualaikum..   
      
Bersiaran langsung dari ward 8B di Hospital Serdang (HS). Expected esok bakal menjalani operation lagi al-kisahnya labu..sebab pada Khamis lepas(10/9) 1st time appointment di HS untuk check sebab selama ni checkup ummi n baby kt Klinik Perdana je..

Pada hari Khamis tu, alkisah nye..kne datang checkup artenatal macam biasa..check BP, Protein in Urine, HB, berat mcm biasa n semuanya normal..tp bila sampai part consultation dgn doc..kne interview cket..n buat scanned baby..Last scanned dlu time 32weeks, kt Klinik Perdana Estimated Fetal Weight (EFW) around 2.4kg je..tp kali ni time 38weeks EFW dh mencecah 4.25kg..fuhh..Masha terkezut gak la..mendadak naek...rase cam xpercaya plak kan..request doc untuk scan lagi..2x 3x pun around 4.2++kg..last2 panggil doc pakar utk scan kot2 silap ke..then doc pakar datang..scan..n mmg benarlah telahan itu..ukur lilit perut baby lg besar dari ukur lilit kepala nya n if perut besar probability utk bahu baby bidang adalah besar..n worried if bahu baby patah..walaupun kepala dah keluar bahu akan sangkut...so, dengan ini Masha pasrah..jika ini rezeki Masha, Masha redha..janji baby n ummi selamat..so, doc dh set date on 17/9 kne warded n 18/9 kne Elective C-Sect..

Cerita pasal preparation untuk sambut adik baby kali ni, alhamdulillah..rezeki di atas business partime En.Hubby cukuplah simpanan untuk kami sekeluarga..disamping tu, ramai jugak orang sedekah macam2 dekat adik baby..ade baju2 baby, bouncer, jumper lg..semuanya elok2 la lagi..so Masha xbeli banyak sangat barang..ade la set baju newborn dlm 4 pasang baju tdo n baju siang..rompers utk jalan2..n macam barang2 lain set toiletries n pampers baby..yg tu kne beli..baju akaknye Bam pun bleh recycle pakai balik..banyak yang elok2 lagi..tak perlu membazir kan..Alhamdulillah..kali ni adik baby dapat babycot..comel..n Masha xtau la nape time2 nk dekat deliver ni rajen plak menjahit..abes set tilam baby 1 set siap, set tilam Bam n set bolster n pillow Bam pun settle..siap sempat lagi jahit langsir kt rmh ni..2 bilik n 1 sliding door siap..ni kalo xkje dok rmh..dh mcm2 haku jahit kang..

So, itu saja lah update sebelum meletup esok..pasni bleh update pasal adik baby plak..ummi can't wait to see tu baby..semoga operation esok dipermudahkan olehNya dan berjalan lancar...semoga Masha n adikBaby selamat..rindu kt En.Hubby n Bam..huhu

Wednesday, August 12, 2015

Salam Minggu Terakhir Syawal 1436H/2015

As-salam,

Ahaksss...Dah nak sampai ke penghujung Syawal dah..baru nak update ye Masha..urmmm...dari mana nak start ye..Okie..firstly, masih sempat lagi kot nak wish "Selamat Hari Raya Aidilfitri , dan Maaf Zahir Batin"..dari kami sekeluarga (pic raya tahun lepas, kte slim lg time ni..hehe)..

Tahun 2015 ni, Masha berpeluang beraya di belah suami dulu iaitu di Kulai, JB. Ini merupakan raya yang keempat bagi Masha..kalo ikot turn this year patutnya memang belah hubby pon, sebab last year belah Ipoh, Perak. Dah le dulu 1st time raya belah Ipoh, 2nd time pon kt Ipoh (sebab bersalin + berpantang), 3rd time pon Ipoh juga (sebab nak lama beraya di JB)..takpelah..janji sempat beraya di dua2 belah hometown..barulah fair and square..

First time beraya berbadan dua ni (30weeks of preggy)..Alhamdulillah, masih diberikan kekuatan, kesihatan yang baik dan berkesempatan untuk beraya bersama keluarga tercinta. Tema tahun ni plak, 1st raya Emerald Green, 2nd Raya Pink Belacan, 3rd Raya suppose Silver+Purple (tapi tak sempat pakai..sebabnya akan diceritakan di bawah). So, here the compilation picca baju raya kami sekeluarga.

1st Eid 2015 - Emerald Green

2nd Eid 2015 - Pink Belancan Magenta

3rd Eid - Di Universal Studio, Singapore..Baju black & white bertemakan haiwan (shawl butterfly, baju kittens, bam with baju panda)
Juadah hari raya di JB, sudah semestinya lah sambal goreng, lontong kering, lontong, nasi tomato, ayam masak merah, daging rendang, dan banyak lagi la..1st raya tu memang kje nye makan je la, berulang2 sampai la ke malam..stay rumah je untuk terima tetamu datang dan melawat ke kubur. Then bergambar sampai tak tau dah nak posing cmne..Mula2 plan nak pegi cari port mana2 nak buat photo shoot..Last2 photoshoot kat dalam rumah dan depan jalan rumah je..Cuaca panas la malas nk habaq mai..Pa pe pon..memang happening beraya di JB kali ni..walaupun rasa seperti ada kekurangan (kalo la arwah mama ada, mesti lagi meriah. Al-Fatihah kepada Mama Norisah Abu Aman)..

Juadah dipagi raya..(p/s: sempat tolong potong sayur je untuk masak kuah lodeh, sebab smpai lambat tgh2 malam di pagi raya..huhu)







Kali ni raya di JB lama sikit, sebab nak menyambut kepulangan Maklang dari Makkah (Isnin malam)..So, raya kedua malamnya kami dah bergerak masuk Singapore, till raya ke 5(Selasa) baru kami bergerak ke Ipoh. Sampai di Ipoh dah tak berapa nak beraya sebab orang dah start kerja termasuklah abah n mak di Ipoh..Beraya rumah adik beradik Masha je (rumah kakak sulung, kakak 2nd dan rumah Paksu) then malam before balik KL, sempat beraya di rumah my best friend Faezah. Then, raya ke 8 (Jumaat) pagi kami direct drive ke KL sebab En. Hubby dan Masha dah start kje..terpaksa bawak skali la si kenit ni lagi skali pergi ke office (naseb tak ramai orang lagi)..So, itulah saja coretan pada sesi raya 2015 kali ini..InsyaAllah, ada rezeki kita write down untuk entri raya tahun depan dengan bertambahnya sorang lagi ahli keluarga..

Monday, July 6, 2015

Welcome 3rd Trimester Adik Baby..

Assalammualaikum...

Alhamdulillah, tahun ini berkesempatan berpuasa lagi di bulan Ramadhan 1436H with baby in da womb..Pejam celik pejam celik dah masuk 19 Ramadhan 1436, dan bermakna dapat survive berpuasa 19 hari..hehe..sekejap je rasanya..walaupun kalo ikotkan ibu preggy dan wanita menyusukan anak boleh tidak berpuasa dan hanya membayar fidyah sahaja jika bimbang akan keselamatan diri dan anak nya, tapi Masha rasa masih boleh bertahan la..AdikBaby sangat behave didalam..dan sangat aktif..Alhamdulillah, syukur lagi..

Kalo ikot kepada ticker di bawah ni, AdikBaby dah masuk 28weeks 1 day, dan bermakna Masha pon dh masuk 3rd trimester preggy..Alhamdulillah,.sekejap je masa berlalu preggy kali ni. Lagi 83 hari InsyaAllah, nak sampai Due Date..Nak story pasal Scan 3D/4D AdikBaby pada  last checkup di Klinik Perdana, time tu baby baru dalam 27weeks ++ tak silap..semuanya alhamdulillah ok, placenta dh kt atas, air ketuban cukup, baby pon sehat berat dekat 1.08kg dah, tapiii...baby melintang..Kondisi Masha plak, berat tak naik since last checkup, BP normal, Urine pon normal..Alhamdulillah..Dalam hati Masha, ada sedikit kerisauan melanda, tapi bak kata Doc Hana, insyaAllah, baru lagi usia kandungan..baby akan berpusing nanti..Masha pon think +ve je, percaya baby akan berpusing insyaAllah jika diizinkan Allah..Jika tiada rezeki, Masha pon redha dan pasrah juga la kalo ditakdirkan kena caesarian lagi..sebab BAM dulu pon czer jugak..


Last weekend time Cuti Nuzul Al-Quran, Masha pon planning nak balik Ipoh, sebab tak berkesempatan berbuka puasa dengan family Ipoh lagi kan..Disebabkan dah masok 7 bulan, elok sangat la jumpa Makcik urut yang dh biasa sangat mengurut akak Masha n Masha dulu..Bleh la mintak air dan minyak selusuh sekali. At the same time, kalo diizinkan Allah, nak mintak Makcik Lamah tolong urut bagi baby pusing balik (kalo bleh la)..Tapi pada hari Sabtu tu (040715), Makcik Lamah dapat sediakan Air dan Minyak Selusuh je, dah cuba urut perut, tapi baby taknak pusing lagi...hehe...takpe la..Masha ok je..takde la kecewa sangat..insyaAllah, baby akan pusing nanti..Makcik Lamah pesan jangan susah hati sangat, dan doakan semoga baby berpusing dan bagi chance kat Ummi nya bersalin normal kali ni...

En. Hubby pon cakap, kali ni dia tak kesah..janji Masha dan baby selamat..macam time preggy BAM dulu..Pasal preparation plak, hehe...baju baby tak beli lagi...macam banyak lagi tak beli..jap, nk buat checklist jap..Rasanya kali ni Masha beli sikit je dulu kot, dan recycle balik baju-baju BAM yang masih elok lagi. Macam barang-barang lain, banyak dah orang kasi..macam bouncer, jumper, baju-baju baby..Yang Masha dah beli, macam Set Pump Susu (Autumz Passions) (kali ni nak istiqamah buat stock susu untuk AdikBaby..insyaAllah), set babycot + set tilam kekabu baby, sikit2 la mittens and booties..Kali ni pon sama macam BAM dulu..beli color yang tak berapa focus kt jantina baby, macam2 warna la ada..haha..sebab nya scan baby dah 2kali, 2kali jugak la tak nampak apa2, sebab baby menyorok...muka kali ni pon nampak dari tepi je, tak macam BAM dulu..nampak sebijik muka dia..but this time..still debab macam BAM..muka pon iras-iras macam BAM jugak..most probability (kalo ikot belah En. Hubby), baby pon macam besar gak je..hehe..tiap kali checkup, Ummi paling excited time nk scan baby la..hehe..walaupun dah banyak kali buat..but still...excited lain macam..sebab setiap kali tengok baby yang di Scanned ni, rasa indah + kagum MasyaAllah, SubhanaAllah, sungguh indah ciptaanNya..

Masha tak kesah jugak kali ini, cuma Masha sentiasa berdoa semoga Allah sentiasa pelihara diriku dan kandungan sepanjang tempoh penghamilan ini, sempurnakan rupa, sifat dan akhlaknya, kurniakanlahku anak yang soleh/solehah, alim/ulama, hafidz/hafazah pada masa akan datang dan semoga baby berpusing pada kedudukan yang sebenarnya serta semoga dipermudahkan untuk ku bersalin secara normal kali ini..insya Allah..Doakan Masha dan baby ye kawan2..(",)

Monday, June 22, 2015

Happy Fathers Day 2015

As-salam,

Weekend lepas baru dapat bersilat memasak untuk berbuka. Yelaa, time weekdays, sampai rmh pun dh dekat pukul 7pm..Masha ni bukanlah hebat sangat memasak cepat2 pon..lagi2, time2 gini perot dh berlaga dengan sinki...sabo je la..so, semperna Fathers Day semalam, 21 June 2015..En. Hubby request Lontong Kering..hehe..selalu makan time raya je..ni, Masha buatkan khas untuk dia..dalam masa 1 jam..hehe..

Semperna Fathers Day tahun ni,  just nak terima kasih sangat bebanyak kat En. Hubby, yang selama ni berjaya menjadi Suami dan Babah yang sangat ringan tulang, bertanggungjawab, caring, penyayang, penyabar, pelawak, dan macam2 pe lagi laa...Alhamdulillah, syukur sangat diketemukan dengan Mr. SA ni..hehe..walaupun dulu tak pernah terlintas pon dalam hati ni, akan berkahwin dengan dia..Jodoh dari Allah adalah yang sangat terbaik..semoga segala pinjaman dariNya ini akan kuhargai sebaik mungkin sehingga akhir hayat ini...



Tuesday, June 16, 2015

Kuih Pau?

As-salam,

Hai..bersiaran kembali setelah lama menyembunyi di sebalik kesibukkan kerja di office dan rumah..padahal MASIH sibuk lagi ni (selagi belum bercuti maternity)..sebab Projek ni masih belum habis daa...tapi curi2 masa nk menulis..Diri ini masih sebegini, walaupun preggy 2nd ni tak banyak update kat blog kn..sekarang alhamdulillah hampir habis 2nd trimester..insyaAllah..minggu depan akan masuk 3rd trimester..doakan saya ye kawan2..

Kisahnya Kuih Pau

Situasi : Dalam kereta, baru balik kerja. Jam sudah pukul 8.00pm
Si Suami : Syg, nak beli apa eh makanan kat marissa mlm ni..?
Si Isteri : Kte cari 'Kuih Pau' la b kalo ada..
Si Suami : Amende tu 'Kuih Pau'?
Si Isteri: 'Kuih Pau' la, yang color putih, bulat, gebu2, n ada macam2 inti tu..
Si Suami : Itu Pau la..mana ada orang panggil 'Kuih Pau'..
Si Isteri : (confuse..aku salah ke?) Dah tu..kalo xpanggil 'Kuih', b panggil ape?..Sayur ke?, Daging ke?..
Si Suami : Tak kira..orang panggil Pau je..mana ade 'Kuih Pau'..

Last2, 'Kuih Pau' tak jumpa pun, terus beli ayam goreng paha untuk si kecik btui, btui, btui tu..

Aduii..Kadang2 perbualan sebegini yang menjadi kelakor nye..bukan apa.. mende simple jadi complicated disebabkan pemahaman yang berlainan..tapi its fun...sebab kami laki bini bukan la selalu bergurau senda, sebab time2 balik kje tu memang penat la..lapo plak kan..dengan nk drive dekat 2jam baru smpai rumah kan..naseb la carpool..bleh la merapatkan silaturrahim antara laki bini...kesian si tecik tu yg bape jam je dpt spentime dengan kami time blik rumah..So, di sini Masha catatkan maksud 'Kuih Pau'..kot2 la Encik Hubby terbaca entri ni kan..hehe..

"Pau juga dipanggil sebagai baozi, bao, bau, humbow, nunu, bausak, atau pow merupakan sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung dan yis, diuli dan dibentukkan bulat yang mempunyai inti di dalam, sama ada manisan atau berdaging atau sayur-sayuran. Teknik popular untuk memasak pau ialah dengan menggunakan cara mengukus. Selain menggunakan teknik mengukus, teknik memasak secara goreng dan bakar juga boleh dilaksanakan." -- Source http://ms.wikipedia.org/wiki/Pau


p/s: pau paling sedap yang penah Masha makan ialah Pau Muar & Pau Bestmass...nak lagii..;-(

Tuesday, May 12, 2015

Batok..Alahan ke?..

As-salam, 

Bersiaran kembali setelah sebulan lebih tak update entri. Al-kisahnya, Masha ni dah batuk dekat 2 bulan lebih till now..dah pergi klinik banyak kali dan makan ubat (yang dibenarkan oleh Dr.) banyak botol dh habis..still tak elok lagi batuknya pon sampai sakit dada dan rusuk belah kanan smpaikan nk rukuk sakitnya.. Pelbagai alternatif lain Masha dh cuba, antaranya :

  1. Minum Madu + Lemon Suam
  2. Minum Teh + Madu + Lemon Suam
  3. Pakai Vicks dan sapu area tempat yang sengal-sengal
  4. Makan lozenge (Woods Peppermint, Strepsils, mcm2 la)
  5. Makan Kicap + Limau Kasturi
  6. Makan Ubat batuk (yang dibenarkan oleh Dr.)
  7. Berdoa
  8. Berkumur2 dengan mouthwash (Colgate, Listerine)
Lemon + Madu amalan hari2
Masih..tak sihat lagi...mungkin lah alahan mengandung kot..kesian baby dalam womb ni..pening dh ummi dia telan macam2 tak elok2 juga..dah tanya doc, xpe ke baby tak gegar2 ke dalam womb ni.., doc cakap baby ok sebab ade amniotic fluid protect dia..hopefully he/she will be ok...Ummi hari2 berdoa, semoga Allah lindungi diri Ummi dan baby dalam kandungan ni sepanjang tempoh penghamilan ini, sempurnakanlah akal, fikiran, rupa dan sifat anakku ini, semoga anakku ini menjadi seorang anak yang soleh /solehah, hafidz / hafazah, alim /beramal  dan semoga Allah permudahkan urusan untuk bersalin normal kali ini..Aminn..

Wednesday, March 25, 2015

Wordless Wednesday ver 4.2

As-salam


p/s: Kejadian Rabu Lepas, 18 Mac 2015. TQ bb tlg blanje betulkan...

Friday, March 20, 2015

Assalamualaikum Adik Baby.. 12 weeks..

As-salam,

Ni last week punya cerita...Jumaat lepas 13/3/15, tros buat appointment dengan Klinik Perdana with my favourite Twin Doc, Dr. Hanie..Kali ni, Mr.Hubby bagi permission untuk checkup pregnancy and baby kt klinik swasta je..katanya kesian tengok Masha selalu pegi checkup sorang2, tunggu lama2, dulu kat Klinik Kesihatan.

Last check aritu time nk confirm preggy ke tak kan, dan aritu scan time 4 weeks ++ xsilap, kali ni 2nd scan time baby dah dekat 12weeks (3 bulan)..Alhamdulillah, baby membesar dengan jayanya.. siap guling2 lagi dalam tu, yela space besar lg kan, bleh la nk pusing2..see..dah full developed all the vital organs..macam kepala, tangan dan kaki pon dah nampak..syukur alhamdulillah..heartbeat pon dah dpt dengar..

Ummi n babah doakan semoga sayang sentiasa dipelihara olehNya semasa dalam kandungan Ummi, semoga Allah tetapkanlah ke dalam hati iman kepadaNya dan kepada rasulNya, semoga Allah sempurnakanlah akal, fizikal, rupa yang baik dan sempurna..Dan permudahkan Ummi untuk melahirkan sayang secara normal kali ni..InsyaAllah..Aminn..

Friday, March 13, 2015

Resipi: Cara Membuat Cheese Baked Macaroni bersama Pemanggang Vantage

As-salam,

Sejak dah beli Pemanggang Vantage ni yang mana fungsinya sama dengan Pemanggang Ajaib juga..Masha rajin la bakar menbakar, buat baked macaroni, buat cake coklat..semua menggunakan pemanggang ni la..Di sini Masha compilekan cara-cara membuat Cheese Baked Macaroni step by step. Enjoy..

Bahan-bahannya:

    Bahan memasak Macaroni
  1. San Remo Macaroni Elbow - separuh paket
  2. Kimball Tomato Paste with mushroom - sebotol
  3. Sosej
  4. Fishball
  5. Ramli Daging Kisar - Separuh paket
  6. Kimball Button Mushroom- 1 tin
  7. Sayur Kacang buncis-1 genggam
  8. Carrot - 1 batang
  9. Bawang Besar - 1 biji
  10. Bawang Putih- 3 ulas (dicincang)
  11. Sos Cili Life
  12. Garam secukup rasa
  13. Spread of Cheese..Masha guna CheeseDale - 1 paket(10keping) and Emborg Pizza Cheese (sebab xjumpa Mozarella cheese..bedal je)
       Bahan membuat White Sauce
  1. CheeseDale - 4 keping dikoyak-koyak
  2. Tepung Gandum - 3 sudu
  3. Susu Fresh Milk Dutchlady - 2 cawan
  4. Butter - 3 sudu
Cara-Cara Bergambar


1. Potong-potong semua bahan-bahan yang perlu dipotong.
2. Rebus Macaroni bersama minyak zaitun 3 titik dan gara, 2 cubit
3. Dah settle macaroni, boleh la mula menumis bawang besar dan bawang putih bersama sosej, fishball, sayur (carrot, kacang buncis dan button mushroom), daging cincang,
4. Masak dalam 5 minit, kemudian masukkan Kimball Tomato Paste, dan Sos Cili Life serta masukkan macaroni yang telah direbus tadi.Perasakan dengan garam secukup rasa.
5. Masak sehingga betul2 sudah sebati kesemua bahan2 bersama dengan macaroni. Tutup Api.
6. Transferkan Macaroni yang telah dimasak tadi ke dalam Pemanggang Vantage anda.

 7. Sediakan White Sos dengan cara panaskan periuk dengan masukkan butter. Panaskan sehingga cair.
8. Kemudian masukkan 3 sudu Tepung Gandum, dan Susu Fresh Milk. Kacau sehingga tidak berketul  dan mendidih dengan api yang kecil
9. Masukkan 4 keping Cheesedale yag sudah dicarik-carikan. Masak sehingga likat.
10. Selesai sudah masak white sos, tuang white sos ke dalam pemanggang ajaib yang telah berisi macaroni yang sudah dimasak tadi.

 11. Taburkan Cheese yang sudah diparut ke atas Macaroni di dalam Pemanggang Vantage.
 12. Bagi yang suke cheese banyak2, bleh taburkan Cheese Slice ke atas Macaroni. Habiskan sepeket Cheesedale tu pon xpe..
13. Masak menggunakan api yang kecil dalam masa 20 minit sahaja

TADAA...Soo...creamy Cheese Baked Macaroni yang sudah siap dimasak..sedap gilee...suke betul Mr. Hubby kalo Masha masak ni..sebab dia suka cheese banyak2..

Selamat Mencuba.Yummy2..

Friday, February 27, 2015

Broga Hill after burned down_090215

As-salam,

Dah lama news ni, baru nk update..sangat sedih >,< apabila tempat yang sangat segar dengan daun n rumput2 hijau telah dimamah oleh api pada 9 Februari yang lepas. Masha pon tak sure keadaan sekarang macam mana..Dulu, sebelum ada baby pernah la pergi hiking Broga Hill tu dengan Mr. Hubby dan kawan2 nya..Hopefully nanti anak2 dh skolah, bleh kot jejak kaki lagi kat sana. Dan berharap semoga pokok2 dan rumput2 di sana kembali menghijau..


Friday, February 6, 2015

Alhamdulillah..2nd Pregnancy..AdikBaby Coming soon...

As-salam, 

Alhamdulillah..rezeki datang tanpa diduga. Disaat kami berdukacita kehilangan Arwah Mama tersayang, Allah menggantikan dengan pengganti yang lain.

Allah tidak pernah mengambil sesuatu dari kita kecuali Dia menggantinya dengan sesuatu yang lebih baik. Tetapi itu pun apabila kita bersabar dan tetap redha dengan segala ketetapan-Nya. InsyaAllah..

"Sesiapa Kuambil dua kekasihnya (matanya) tetap bersabar maka Aku mengganti kedua-dua (mata)nya itu dengan syurga." (Hadis Nabi) 
 "Sesiapa yang kuambil orang yang dicintainya didunia tetap mengharap redha (Ku), nescaya Aku akan menggantikan dengan syurga." (Hadis Nabi).

Alhamdulillah, harini sudah masuk 7 weeks Adikbaby, alangkah happy nya kalau Arwah Mama dapat tahu berita ini dengan kehadiran orang baru dalam keluarga kecil kami ini..sebab dulu walaupun BAM masih kecil, asyik la Mama tanya bila nak tambah sorang lagi ini..Al-Fatihah untuk Mama, semoga roh mama tenang disana, semoga dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang yang beriman..

Tanda-tanda Preggy kali ke-2
  • Berat naik mendadak..mula2 saje je la p timbang guna weight scale kt rumah tu..tengok2 berat dh naik 10kg..bior bonar..ingatkan weightscale tu pentipu (sebab BAM slalu main n baling2, mestilah rosakkan). Tak puas hati, esoknya pergi Giant n p timbang..memang weightscale tu dh rosak..rupanya beratku hanya naik 4kg..Fuhhhh..selamat
  • Kat perut membuncit cket k...kenapa eh?..maybe makan banyak kot..
  • Period delay 2 hari (dalam hati ingat, takpe la..esok2 mai kot piyed tu). Sebab last 2 month delay 5 hari, check -ve je..tu yang malas berharap.
  • Tak puas hati, finally suh En. Hubby beli pregnancy test paling murah (kat kedai AAA), yang rm3 punya..haha..punya la kedekut..yela.nk kencing je kot..bokpe mahal2..membazir nanti (dh memang cheapskate, btau je la..haha)
  • Last2 pagi subuh esok, p test urine kt upt..then duduk dalam bilik air tu biar je dulu..lama2..kali ni sangat jelas kot..naik 2 line (bukan macam time preggy BAM dulu, 2nd line malu2 nk timbul, ade pon blur2 je)..Muka keluar toilet..confuse..hurmmm..betoll ke?..Then biar je la upt tu kt dlm toilet, then kejut hubby nak bagi surprise kunun..then hubby msok le toilet, mandi sume  then kuar..tanya dia "Dh tengok ke"..pastu ade ke dia tanya.."Tengok Ape?" pastu Masha g amik upt tu..then tunjuk kat dia, "Punya lama dalam toilet, tak nampak ke mende ni?"..hehe..muka dia..terkejut jugak n senyum meleret.."Syg, betul ke ni..Alhamdulillah..kesian Marissa, tak sempat nak bermanja lagi..Kalo mama ada kan mesti mama happy kan..Terima Kasih sayang, sudi jadi Ummi untuk baby2 kita"..
Perasaan kami memang happy, tapi a bit terkejut sebab planning nak deliver baby tahun 2016, thats mean nk plan preggy dalam bulan 5, 2015 ke atas, tapi Allah nak bagi rezeki awal..kami terima dengan bersyukur sangat..suke2..sebab rindu time preggy dulu..rindu nk bau baby baru lahir..rindu nak baby lagi..(memang orang perempuan ni degil kan, dh sakit nak juga beranak)..Itulah kekuatan orang perempuan yang Allah cipta ini. InsyaAllah, lepas ni akan banyak update lagi mengenai journey our 2nd baby..Doakan ummi dan baby selamat ye..Aminn..

Last Monday, after 2weeks selepas check upt. Pergi klinik untuk scan..Alhamdullilah, sudah nampak kantung baby (dalam pic,yang dark spot tu) dan kantung di dalam uterus..bukan di luar uterus..Alhamdullah.

Belanja pic BAM last Friday, umur sekarang 1 tahun 6 bulan 17 hari..Bakal jadi Kakyong,,InsyaAllah..

Thursday, January 29, 2015

Menu Homemade Puree for Baby Annur - Part 2

As-salam, 

Sekarang baru berkesempatan nk buat compilation entry untuk Homemade Puree yang tak seberapa ni..So, far Masha slalu cuba berexperiment dengan buah-buahan, sayur-sayuran dengan mengamalkan 5 days rule. Alhamdulillah, BAM jenih telan je semua batu kayu..haha..acah je..dengan kata lainnya, dia tiada alah pada apa2 makanan so far..So disini ada beberapa himpunan puree untuk reference ibu-ibu diluar sana. Enjoy...

1. Puree Roti + Banana


2. Puree Buah Pear + Kurma

  • Mula-mula potong buah pear kepada bentuk cube
  • Rebus atau Stim. Masha guna rebus, sebab takde periuk kukus..Rebus dengan memasukkan air sehingga tenggelam sedikit buah pear itu
  • Selesai rebus sehingga lembut (jangan rebus lama sangat, takut hilang vitamin dia), toskan buah pear yang sudah direbus dan masukkan ke dalam BB blender.
  • Carik-carikan 3 biji kurma (buang kulit dulu ye), dan blend sekali
  • Dah siap, ready to eat...or simpan sejuk beku dalam ice cube dan tutup.


3. Cara Penyediaan Couscous + Buah Naga + Buah Pisang

  • Salah satu sumber karbohidrat yang mudah disediakan (selain daripada roti), ialah CousCous.
  • Couscous ini ala-ala macam macaroni or pasta dan sangat mudah disediakan dan dibawa kemana-mana. Kalo travel memang Masha akan gunakan CousCous je..
  • Cara Penyediaan CousCous sangat la mudah, hanya masukkan CousCous ke dalam bekas, dan tambah air panas (make sure panas bru lepas didih) dan tutup bekas. Tunggu dalam 10 minit. Dh siap CousCous yang kembang..
  • Dalam pic bawah ni, Masha masukkan CousCous yang sudah lembik bersama buah pisang dan buah naga.
  • Blend sehingga hancur. Ready to eat...sangat manis...dan sedap ye..

Ini rupanya Coucous ye kawan-kawan. Ada dijual di Aeon. Harga tak mahal <RM10 kot..lupe dah harga dia.


4. Cara penyediaan bekalan makanan ke rumah pengasuh/babysitter

  • Keluarkan stok2 vege + chicken stock  untuk dicampur bersama bubur nasi
  • Macam dalam pic di bawah ni, Masha mixkan bubur nasi dengan puree carrot, puree brokoli, puree labu dan chicken stock
  • Defrost kan campuran ini, dengan menggunakan kuali dalam api yang sederhana. Masukkan air sedikit
  • Dah selesai lembut semua bahan-bahan, kacaukan dan tambah Habbatussauda Oil (3 titik), Extra Virgin Olive Oil (EVOV- 3 titik) dan kacau
  • Bahagikan kepada 2 bekas (tengahari dan malam)..InsyaAllah, makanan akan masih elok sehingga sebelum maghrib. 
  • Pesan pada pengasuh, time nk bagi baby makan, double boil kan atau tambah air suam bg cair sikit supaya baby senang nk telan


Masha amalkan rutin penyediaan makanan seperti ini sehingga BAM umur setahun, kerana after setahun, Masha dah xbuat puree dah dan cuba bagi makanan yang biasa kita makan, but still kena make sure no salt and sugar, serta setiap hari perlu masukkan Habbatussauda Oil (5 titik), Extra Virgin Olive Oil (EVOV- 3 titik) dan kacau. Untuk mengekalkan antibodi BAM supaya sentiasa sehat dan aktif selalu..Alhamdulillah..

Refer Part 1

Monday, January 26, 2015

Cara Menyediakan Stok Beras Untuk Simpanan- BabySolidFood for Working Mummy

As-salam, 

Walaupun BAM sudah menjejak ke 18 bulan dan sehingga kini..Alhamdulillah Masha berjaya menyediakan makanan kepadanya untuk dibekalkan kepada babysitter (no sugar no salt). Ketika umur BAM dari 6 bulan sehingga 1 tahun, stok beras ini tersangatlah penting kerana ia mempercepatkan urusan penyediaan makanan buat anak kita ketika waktu pagi. Selalunya Masha akan prepared stok beras ini time weekend, dan gunakan sehingga lebih kurang 2 minggu. Sekarang Masha dah tak prepare stok beras lagi sebab BAM dah pandai makan nasik lembik dan kadang2 nasik keras pon dia bedal sebab gigi dh hampir penuh dan tinggal geraham je nak tumbuh

So, di bawah ini Masha ada simplified kan gambar mengenai Cara-cara menyediakan stok simpanan beras. Enjoy the step dear,.


Friday, January 16, 2015

Surprise By Him..150115

As-salam, 

Alhamdulillah, masih lagi diberi kesempatan untuk bernafas dibumi Allah ini. Semalam genaplah umurku mencecah 28 tahun..Syukur ke hadrat Illahi di atas kurniaan rezeki, kesihatan yang baik, suami yang penyayang, anak yang sihat dan cantik, keluarga yang bahagia serta semua pinjaman dan peluang ini.. InsyaAllah, akan kuhargainya dan bersyukur diatas setiap kurnia dariMu..

Semalam, Mr. Hubby buat surprise..realllly made my day..serius tak tertahan..Sebab masuk tahun 2015 ini, Masha terasa kosong..nak cakap happy tak happy, nak cakap sedih tak sedih..It seems like missing something...tu sebab time NewYear aritu macam takde perasaan, dan ini time Birthday sendiri bulan 1 plak tu..pon cam xde feeling..

Mr. Hubby ade la tanya nak apa..happy ke tak..xtau nk jawab..hurmm..pada hari Khamis, 15/01/15, pagi tu time nak masuk office, sesaje la request kt Mr. Hubby nak balloons byk2 n nak kad..at the end time nak balik, sesampai je Mr. Hubby..Masha tros ternampak balloons banyak kt sit belakang tros tersenyum..xtau nak cakap (rupa2 dia beli sungguh la..huhu..)..Terharu, Teruja, n baru rasa Happy tu datang..haha..cam bebudak plak..tp kan..tu je la mende yang Masha sukee..n happy sgt kalo dapat byk2 compare to Roses or Teddy Bear or Choc..TQ sangat2 my luv..ummi sukee..(",)..nanti belikan lagi ye..tetiap bulan..haha..love you & our pebbles so much..


There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus