Thursday, December 4, 2014

Cara Membuat Pretzel Coklat - Biskut Raya Paling Mudah

As-salam,

Hari Raya Aidiladha yang lepas, Masha sempat la buat kuih raya sikit..kali ni buat Pretzel Coklat yang paling simple. Kaedah nya sama je macam buat Chocolate Cornflakes yang Masha buat dulu.
Mula-mula sediakan bahan-bahannya terlebih dahulu:

Pretzel Coklat

Bahan-bahan

  1. Mini Pretzel Jenama Snyder's - 1 bungkus (senang beli siap je)
  2. Chocolate Bar Jenama Beryl's - 1/2 bungkus
  3. Colorful Sprinkles / Chocolate Rice (untuk hiasan)
  4. Air


Cara-cara

  1. Mula-mula cairkan coklat bar Beryl's menggunakan kaedah double boiling (Masha menggunakan rice cooker dengan memasukkan air kira2 1/4 daripada periuk nasi dan cook air itu sahaja, dan apabila air sudah mengelegak, letak mangkuk pyrex).
  2. Apabila Coklat sudah mencair, biarkan rice cooker (keep it warm), dan lakukan aktiviti mencelup mini pretzel ke dalam coklat . Celup separuh bleh celup semua pon bleh.
  3. Lepas celup angkat pretzel dan cepat2 taburkan sprinkles.
  4. Susun di atas talam dan biarkannya sejuk seketika sebelum susun ke dalam bekas kuih or masok terus dalam mulut..ngappp...





Selamat Mencuba ye..:-)

Tuesday, December 2, 2014

BAM Demam Campak aka Chicken Pox

As-salam,

Ni story last 2 weeks. My BAM infected by Varicell Zoster Virus (VZV). Alkisahnya pada 7 Nov (Jumaat) dah suspect dh sebab after fetch BAM from bsitter, bsitter ade cakap badan BAM dedar2 (panas) sikit. Tapi BAM, as usual aktif seperti biasa..so Masha tak dapat detect lagi. Masuk hari 9 Nov (Ahad), time nak keluar beli makanan, kami decided nak pergi klinik check sebabnye dh keluar belon2 kecik gitu. So, after jumpe doc kat Klinik Medi-Nur, sah la BAM dh kena Chicken Pox dan ini bermakna Masha n En. Hubby kena EL bergilir-gilir menjaga BAM. 

Nasib la BAM ni tak banyak ragam, makan lalu je. Just Masha pantangkan dia dari makan benda2 yang boleh menyebabkan gatal. Call la Mama n Mak tanya petua camna nak jaga budak kalo terkena Chicken Pox ni. Antara pantang larang dan cara nak mengubati yang perlu dibuat ialah:

  1. Tidak boleh menggoreng di dalam rumah  --> Yang ni Masha musykil kenapa tak boleh menggoreng. Dan disebabkan Masha dan BAM kena kuarantin dalam rumah, dan BAM ni asyik clingy je dengan Masha..So, order (call) je kt kedai Tomyam bawah rumah..hehe..
  2. Suami & Isteri tidak dibenarkan 'bermesra' --> Yang ni pon Masha tak paham, kenapa tak boleh ek?..maybe sebab taknak kami leka eh..xjaga anak sakit..hurmm..
  3. Anak tidak boleh makan makanan yang gatal --> yang ni Masha masak sup ikan je hari2, licin jugak budak ni mamam..
  4. Anak yang dijangkiti Chicken Pox tidak boleh kena hujan --> yang ni sebab diorang cakap takut parut susah nak hilang..maybe la..
  5. Anak yang dijangkiti Chicken Pox tidak boleh mandi menggunakan air sabun --> ade orang cakap la..tapi Masha bedal je guna sabun..sebab BAM ni boleh tahan berpeluh gak dia..nanti ucuk acam acin plak dia kan..hehe..
  6. Seelok-eloknya mandikan dengan air Daun Semambu --> huwaa...susah beno nak mencarinya kt area Taman Equine, Seri Kembangan ni..last2, tak guna pon.
  7. Baring di atas Daun Semambu --> Daun tak jumpa ooo...ade orang cakap jangan bagi daun semambu sebab nanti lagi gatal..xtau la mana yang betul..
  8. Dah nak abis2 Chicken Pox tu keluar  bagi anak minum air kelapa pandan (kelapa kecik dan color cam kuning2 gitu) --> Tak jumpa ooo kelapa pandan, last2 guna kelapa biasa je.

Kesian kan muka dia..huhu..paling banyak belon kt muka dia la..takpe la BAM..kena time kecik2 takpe, nanti parut cepat hilang..

Masha setiap hari selepas mandi akan sapu bedak sejuk (Calamine Lotion) ke seluruh badan BAM, to make sure belon2 Chicken Pox tu kering..Alhamdulillah, dalam seminggu la..BAM akhirnya sihat dah hilang hampir kesemua bintik2 kat muka dia..muka dan kepala dia naik paling banyak dan worse..tapi BAM heal very fast (dah macam wolverine dah)..alhamdulillah..So, Masha terpaksa EL - 3 hari (Mon- Wed), En. Hubby EL - 1 hari (Thurs), dan hari Jumaat kami dah hantar BAM ke bsitter..So, itu sajalah pengalaman menjaga baby yang kena Chicken Pox..Mula2 memang cuak, tapi pengalaman itu yang perlu dihadapi oleh setiap parents. Dulu mak kita jaga kita, sekarang kita plak yang kena jaga anak sendiri..Enjoy the moments, and follow the flow..(",)

Tuesday, November 25, 2014

DIY- Cara Membuat Ribbon Rose (Cara 2)

As-salam,

Kali ni Masha nak ajar satu lagi cara nak buat ribbon rose..yang ni mudah sikit dari yang previously Masha ajar dulu (Cara 1). Ok..tanpa membuang masa, kita mulakan sesi pembelajaran arini:
  • Mula-mula sediakan bahan-bahanya seperti berikut: Gunting, Gam UHU, Ribbon Satin, Kain Felt (potong bentuk sfera)
  •  Kemudian potong Kain Felt seperti dalam gambar di bawah: 
  • Kemudian gamkan pada 1/4 daripada sfera tersebut di kawasan smiley icon
  • Kemudian gamkan Kain Felt itu sehingga bentuk sfera menjadi ala-ala seperti kon
  • Ambil riben dan dihujung riben lipat empat segi dan tinggalkan bekas seperti dalam gambar dibawah. 
  • Gamkan kawasan 4 segi
  • Kemudian ambil semula Kain Felt yang berbentuk kon , dan tampalkan bahagian riben yang telah digam di tengah2 kon tersebut.
  • Biarkan ia kering.
  • Kemudian gamkan di kawasan smile icon berbentuk segitiga.
  • Bawa bahagian kiri riben dan gamkan di kawasan yang telah dibubuh gam tadi.
  • Ulang mengikut arah lawan jam
  • Ulang langkah di atas berulang-ulang kali (gam, tampal gam tampal) tetapi mantain bentuk empat segi seperti dalam gambar.
  • Ulang sehingga riben menutupi ke seluruh kain felt.
  • Apabila sudah sampai ke hujung riben, potong lebihan riben
  • Pusingkan riben ke belakang, dan gamkan lebihan potong riben di belakang.
TARAAA..dah siap..



Boleh dijadikan brooch


Boleh dijadikan headband


Selamat mencuba..Jiayou!!..

Monday, November 17, 2014

Kesilapan Dalam Mendidik Anak

As-salam, 


Kesilapan 1:
Kurang Berdoa Kurang berdoa semasa mengandung. Antara doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung ialah
* Saidul (penghulu) istighfar

* Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:8-9)
* Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:38)
* Doa agar anak mengerjakan solat ((Al-Quran Surah Ibrahim, 14:40-41)
Kurang berdoa semasa membesarkan anak. Doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa anak membesar ialah

* Doa agar anak patuh kepada Allah s.w.t (Al-Quran Surah Al-Baqarah, 2:128)
* Doa diberi zuriat yang menyejukkan hati (Al-Quran Surah Al-Fuqan, 25:74)
* Doa supaya nama anak membawa kebaikan kepadanya.

Kesilapan 2:

Banyak memberi belaian Tarhib (menakutkan) daripada Targhib (didikan atau motivasi) seperti:
* menakutkan anak-anak dengan sekolah
* menakutkan dengan tempat gelap
* menakutkan dengan hutan rimba atau bukit bukau
* menggunakan kekerasan dan paksaan semasa menyuruh anak tidur.

Kesilapan 3:

Tidak tegas dalam mendidik anak-anak
* Tidak menjadualkan kegiatan harian anak-anak
* Terlalu memfokuskan anak-anak kepada sesuatu aktiviti sahaja tanpa mengambil kira perasaan mereka.

Kesilapan 4:

Menegur mereka secara negatif
* Mengeluarkan kata-kata kesat dan maki hamun kepada anak-anak (terutama semasa marah)
* Membandingkan anak-anak dengan anak-anak lain atau anak orang lain.

Kesilapan 5:

Memberi didikan yang tidak seimbang antara jasmani (physical), rohani (spiritual) dan minda (intelektual)
* Ramai yang lebih mementingkan pendidikan minda dari pendidikan rohani.

Kesilapan 6:

Kurang memberi sentuhan kepada semua anak-anak
* Sedangkan Rasulullah kerap dilihat mendukung cucu-cucunya dan mencium mereka. Diriwayatkan oleh Aisyah r.a.: Pada suatu hari Rasulullah SAW mencium Al-Hassan atau Al-Hussien bin Ali r.a. Ketika itu Aqra’ bin Habis At-Tamimy sedang berada di rumah baginda. Berkata Aqra’: “Ya Rasulullah! Aku mempunyai sepuluh orang anak, tetapi aku belum pernah mencium seorang pun daripada mereka.” Rasulullah melihat kepada Aqra’ kemudian berkata: “Siapa yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi.”(Maksud Al-Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

Kesilapan 7:

Penampilan diri yang kurang anggun dan kurang kemas
* Ibu bapa tidak menunjukkan cara berpakaian yang kemas dan yang menepati syarak bile berada di rumah, iaitu berpakaian secara selekeh atau berpakaian seksi di hadapan anak-anak.

Kesilapan 8:

Susunan rumahtangga yang tidak kemas
* Ini mengakibatkan anak-anak terikut-ikut dengan cara itu dan membesar menjadi pemalas dan selekeh.

Kesilapan 9:

Kurang menghidupkan sunnah di rumah
* Seperti memberi salam, makan berjemaah, beribadah bersama-sama dan sebagainya. Dalam menjawab salam, lazimkanlah menjawab salam dengan yang lebih baik dari salam yang diberi.

Kesilapan 10:

Tidak menggantungkan rotan di tempat yang mudah dilihat oleh anak-anak
* Dalam Islam, merotan anak dengan tujuan mendidik adalah satu Sunnah.

Kesilapan 11:

Kurang mendedahkan anak-anak dengan model yang cemerlang
* Seperti para ulama’ dan orang-orang yang berhemah tinggi dan berakhlak mulia. Anak-anak juga patut didedahkan dengan sembahyang jemaah, kuliah agama dan aktiviti-aktivi yang bersesuaian dengan akhlak Islam.

Kesilapan 12:

Berrtengkar di depan anak-anak
* Ini akan menyebabkan anak-anak rasa tertekan dan membenci salah seorang dari ibu bapanya.

Kesilapan 13:

Membenarkan orang yang tidak elok sahsiahnya masuk ke dalam rumah
* Samada dari kalangan sahabat sendiri ataupun sahabat anak-anak, kerana ini akan memberikan contoh yang tidak baik kepada anak-anak yang sedang membesar.

Kesilapan 14:

Kurang mengawasi rancangan-rancangan yang ditonton
* Samada dari TV ataupun video. Pengawasan dalam hal ini adalah penting kerana kebanyakan rancangn dari media ini menonjolkan akhlak yang kurang baik seperti pergaulan bebas lelaki dan perempuan, pakaian yang tidak menepati syarak dan perbualan yang boleh merosakkan agama anak-anak.

Kesilapan 15:

Terlalu bergantung kepada pembantu rumah untuk mendidik anak-anak
* Sebagai ibu bapa kitalah yang akan disoal di akhirat kelak akan anak-anak ini. Oleh itu adalah menjadi satu kepentingan kita untuk berusaha memastikan anak-anak terdidik dengan didikan Islam.“Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi ALLAH ada pahala yang besar.”(Al-Quran Surah At-Taghabun, 64:15)

Sama-sama la kita beristiqamah dalam membentuk anak-anak syurga kita, dan cuba perbaiki kesilapan-kesilapan ini jika sudah lakukan..InsyaAllah..


(Sumber: Fb page)

Friday, November 7, 2014

DIY- Cara Membuat CupCakes Flags/Banner

As- salam,

Time birthday BAM yang lepas, Masha ada buat beberapa DIY stuf. So, antaranya ialah CupCakes Flag. Ape tu CupCakes Flag?..ala, benda ni sebagai hiasan je, or kadang-kadang untuk cucuk pada buah-buahan..or  after makan boleh buat pengcukil gigi..ye tak..contohnya seperti di bawah ni:




Actually, ade je jual yang dah siap..tapi Masha nk yang printed nama BAM, so di bawah ni ada cara-cara buat step by step:



1. Mula-mula sediakan bahan2 seperti :
  • Pencungkil gigi
  • Kertas Sticker printable
  • Kertas A4
  • Gunting
2. Kemudian susun pencungkil gigi di keliling kertas A4
3. Kemudian tampal sticker printable
4. Final touch, Gunting kawasan sticker mengikut shape yang berkenaan..macam Masha guna round dan square shape je..

Printable sticker

CupCakes Flag



Wednesday, October 29, 2014

Wordless Wednesday ver 4.1

As-salam

P/s: Kelmarin 27/10 & Semalam 28/10 accident berturut2.. Ujian kecil dariNya..insyaAllah..akan lebih berhati2 next time..

Friday, October 17, 2014

Goodbye 2013, Welcome 2014..

As-salam,

Harini merupakan hari terakhir di tahun 2013. Pelbagai suka duka sudah dilalui bersama en.Hubby terchenta..Antara sweet memories sepanjang 2013 ini ialah:
  • Berjaya menghabiskan & attended convocation ceremony with BAM in my womb - Masters- MSc. Science Computer with flying colours-(11052013)
  • Alhamdulillah, the greatest gift this year,  selamat melahirkan seorang puteri comel- Baby Annur Marissa (BAM)  pada 11 Ramadhan, 1434pm -(200713)
     

    Antara bad memories yang terjadi sepanjang 2013 ini ialah:
  • Wully got crashed with motorcycle - major repair needed- front lower end crooked (nampak tu dalam pic tayar dah bengkok masok ke dalam), sportrim crooked, body depan driver remuk cket, nampak mcm xde pa pe, tapi kt bawah keter byk rosaknya..sadis hati ni mengenangkan.huhu..(021213)
  • Wully- Cermin hadapan sebelah driver pecah. Ada orang rompak bag laptop en. Hubby..Luckily, takde laptop dlm bag tu, juz ada botol air dengan air yg penuh je, cable Samsung dan kunci office en. Hubby je..
Itu je kot kejadian yang berlaku sepanjang tahun 2013 ni, Alhamdulillah, azam & impian Masha semuanya sudah termakbul dan tercapai dengan izinNya. Walaupun banyak ujian yang berlaku, alhamdulillah, Masha dapat harungi semuanya dengan support dari en.Hubby, mak, mama, family n friends. Sayang ketat-ketat la kat semua. (",)..Me always think positive dengan setiap ujian dan kejadian yang berlaku, yang pahit mahupun yang indah semuanya ada hikmah disebaliknya..Allah Maha Mengetahui,.
 
Impian & Azam untuk tahun 2014, insyaAllah nak:
  • Turunkan berat badan same cam before preggy- alkisah nya last week dah berjaya turun 2 kg..weee..suke2..teros bersemangat nak turun lagi..
  • Nak fully cook meal for my baby- no nestum, cookies, sugar, salt, etc..jiayou2!!..
Dengan izin dariNya, semoga Masha dapat mengharungi hari2 yang mendatang dengan lebih dewasa lagi disamping suami dan anak terchenta..

Wednesday, October 1, 2014

Pengalaman Tindik Telinga Baby Annur Marissa_BAM..

As-salam,

Sudah sebulan entri ni terperap dalam Mega ni..Takpela, dari langsung tiada entri kan..hehe..sebulan 2 ni Masha sibuk nak revamp template background blog ni yang nampak nye sudah perlu diupdate dengan kehadiran penyeri hidup kami ini..hehe..Masha buat slow le bangat, dengan keadaan sibuk je memanjang kat opis..bila masa ntah nak design..ni pon curi2 design time rehat n nak balik...huhu..pon tak siap2 lagi..Theme for sure Purple Origami Crazy..hehe..ini teaser cket (cehh..teaser amende nye, dh publish live pon..haha)..but still in progress is the header and flash header..haha..tungguuuu ye kawan2..sikit2 ianya akan menjelma.

Ok, berbalik kepada tajuk di atas..semperna ulangtahun kelahiran BAM yang pertama..so, kami laki bini decided nak bawak BAM pergi tindik..Masha ni mana la tau sangat kedai-kedai emas kat area Puchong-Seri Kembangan-Bangi-Kajang ni...so, Mr.Google la penyelamat..hehe..mula2 kami decide pergi ke Bandar Puchong Perdana, sebabnya Masha selalu ke sana untuk membeli barang-barang kraftangan, macam ada la kedai emas kat sana..dalam 2-3 kedai emas gak la pergi..tapi kecewa akhirnya..sebab tidak menepati kehendak Masha...Di bawah ni hasil google Masha dan nasihat dari kakak2 Masha:

Panduan menindik telinga baby 0-12 months:
  1. Sila cari kedai emas yang mempunyai 2 pistol. Maksudnya, ada 2 orang yang boleh tindik telinga baby serentak
  2. Make sure yang tindik subang baby kita tu ade experience dalam handling baby time tindik.
  3. Guna alkohol, or cecair anti- bacteria dari merebak after tindik
Tu je kot panduan..Finally, setelah google n mendapat review dari blog2, Masha jumpe jugak Kedai Emas Seri Bangi, bertempat di Bandar Baru Bangi, Sect 5..Kedai ni kepunyaan orang melayu kita..dan bersebelahan dengan Kedai Sup Urat Keting..

Mula2, orang kedai tu tanda tempat yang ditindik bagi sama di telinga sebelah kiri dan kanan BAM..time ni BAM asyik la nk mengelak..tau je la kan..BAM ni pantang betul la orang nak sentuh anggota badan dia..sedangkan mak bapak dia nk cium pon dia pukul kita balik..hehe..takpela..dah settle menanda, diorang akan prepare pistol tembak tu, beserta dengan subang yang kita dah pilih tadi..Then, dah settle tembak..apelagi, meraung la BAM buat dalam masa 3 minit..hehe..pastu dia senyap dan terus senyum2 lagi..Good Girl my BAM..hehe..So, enjoy da picca..

Thursday, August 21, 2014

Cara untuk membantu saudara kita di Palestin..

As-salam..

Update from Aqsa Syariff Official fb: 20 Aug 2014 - Jumlah syahid : 2039 orang..angka ini sangat la meruntun hati Masha semenjak 8 Julai 2014 serangan dari Israel ke atas Gaza..Hari-hari Masha menyaksikan kematian umat Islam walaupun hanya di mukabuku, paling sedih bayi2 dan kanak2 yang tidak berdosa..setiap kali itu juga la..Masha sedekahkan Al-Fatihah dan mendoakan agar mereka yang syahid dan syahidah ditempatkan di syurga dan semoga roh dicucuri rahmat..Sepanjang tempoh itu juga lah Masha ada juga membaca beberapa artikel dan blog serta membuat beberapa research untuk menambahkan information mengenai isu ini..Justeru, Masha mengambil inisiatif yang mampu Masha lakukan iaitu:

1)Doa

Ye..berdoa..Doa ialah senjata orang Muslim..so, mari la kita sama-sama berdoa setiap hari dalam solat kita dan setiap masa. 

2) Memboikot secara Istiqamah

Memboikot sebagai salah satu cara dalam membantu meruntuhkan ekonomi Zionis Laknatullah secara lebih istiqamah..Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit..Memang nampak macam tiada effect, tapi kalau rujuk perumpamaan Masha tadi akan berkesan di kemudian hari dan sehingga sekarang sudah terbukti..Alhamdulillah, berkat usaha semua orang di muka bumi ini yang membencikan keganasan untuk memboikot semua product yang berkaitan atau menyalurkan ke ekonomi negara bernama Israel itu, supaya mereka susah / tidak dapat membeli kelengkapan senjata atau bom untuk menghapuskan Umat Islam di bumi Palestin..Really..this is heartbreaking..

Seperti yang sedia maklum, Masha memang pengguna tegar Loreal Products-  Garnier, Maybelline, Unilever Products- Sunsilk, Lifebouy,  Nestle Products - Milo, Nescafe (my fav drink all time..dulu), Maggie, KitKat, my Baby's milk- Nan Pro 1, Lactogen, McDonalds, Starbucks, Colgate, Tesco, Carrefour,  Kimberly-Clark Products - Kotex, Huggies, dan lain-lain..Alhamdulillah, sehingga hari ini Masha berjaya memboikot kesemua product2 ini dan bertukar kepada inisiatif lain.. dan ada sesetengah barang tu dah terbeli lama, so, terpaksa la habiskan stok dulu..so inisiatif lain antaranya yang ganti Loreal- bleh guna porduct Safi n Silky Girl,  ubat gigi tukar Safi or Halagel, susu tukar Dumex n Susu Kambing, Nescafe tukar Power Root Cafe Pearl Xlim n Kopi Al-Jannah Mahkota Dewa n Kopi CNI, Milo tukar Power Root Oligo Coco or Vico, shopping barang2 rumah pon memang slalunya kt Giant n Kedai AAA (24jam buka kat area rumah dah tu murah plak,,hehe), Kotex tuka Libresse, Huggies tukar Whoopie n Drypers..Banyak lagi pilihan lain..so kalo time shopping tu memang akan lama sebab nak kena check Brand dulu, pastu halal ke x..Semua pilihan di tangan anda..Saya sudah..Anda bila lagi?..







Jangan makan/minum/guna Brand-brand ini telah terbukti menyokong Israel dan membantu mereka dalam membangunkan tanah-tanah Israel, dan askar-askar mereka yang menindas dan menzalimi penduduk-penduduk di Palestin..Mereka dapat sumber kewangan mostly daripada product-product ini..Tolong la..Masha menyeru kepada semua pembaca blog ni..sama-sama lah kita istiqamah dalam memboikot ye..Boikot ini bukan untuk kita, Boikot ini untuk agama kita..Boikot kita adalah untuk orang-orang di Palestin..Boikot ini adalah Jihad Kecil kita..InsyaAllah..

3) Menderma

Ye, menderma..walaupun sedikit ianya mampu membantu penduduk Islam di Palestin...dengan cara paling simple. Kalo yang berkemampuan boleh la menderma di no akaun yang tertera seperti berikut:





Diharap, kesemua usaha-usaha kita ini membuahkan hasil dengan izin Allah, InsyaAllah..ini adalah jihad kita, walaupun jihad sekecil ini bermula dari seorang, menjadi 10 orang, menjadi 100 orang, menjadi 1000 orang, menjadi 100 000 orang, menjadi 1000 000 orang dan ini akan membuatkan suara dan semangat kita sangat kuat dan ini akan menjadikan wang/duit kita menjadi undi kita kepada sesuatu perkara yang betul dalam membantu orang-orang di Palestin. InsyaAllah..

(All Images Source from : Google Image)

Wednesday, August 13, 2014

Persediaan Sambutan Hari Lahir My Baby Princess Annur Marissa Yang Pertama

As-salam

Salam 16 Syawal 1435H/2014..Semua rasanya masih dalam mood raya kan?. Jemputan ke open House boleh dikatakan every weekend musti ada la..hehe..sama la macam Masha pon..kadang2 penuh schedule, sampai tak sempat nak pergi..

Ok, berbalik kepada tajuk di atas, pada 26 Julai 2014 / Sabtu / 28 Ramadhan (Lagi sehari nak raya..huhu) yang lepas Masha telah planning untuk menyambut birthday baby princess Masha yang pertama di Ipoh..Mula-mula pening jugak memikirkan majlis ni, sebab ye la jatuhnya pada bulan puasa. Birthday BAM pada 20 Julai 2014, hari Ahad minggu sebelumnya. So, bincang punya bincang dengan Mr. Hubby, so kitaorang decide nak buat kt rumah mak kat Ipoh jela, sebab nanti akan ada banyak budak2 dengan cousin2 BAM lagi..mesti meriah kan..sebab focus utama adalah hendak meraikan BAM dan budak2 je..tetapi, family in law pon nk celebrate di JB juge..so, ktorang buat la di kedua-dua belah (dah macam wedding plak gayanya..huhu)..so barang-barang yang tak habis time event di Ipoh, dibawa ke JB pulak..

So, sebulan sebelum majlis Masha dah buat research dan survey untuk preparation birthday BAM yang pertama kalinya, biar simple tapi meriah (Dah macam majlis pertunangan plak kan, biasa la Masha kan suke DIY & reka macam2 tu yang plan habis ni)..so, di bawah ini ada sample checklist untuk rujukan:

Senarai Checklist Majlis Hari Jadi Baby Annur Marissa (BAM)


1.      Tarikh dan masa : Bulan Puasa :  26 Julai 2014- Sabtu- malam & Bulan Raya : 8 Ogos 2014 - Jumaat-malam

2.      Tempat : Rumah Mak, Tasek Ipoh & Rumah PIL, Senai JB.

3.      Tema : Upin Ipin - Yellow & Turquoise Blue

4.      Jenis dan bentuk kek hari lahir : Chocolate Moist Cake-  Upin Ipin (Sangat sedap ye) & UpinIpin Vanilla Cupcakes . Order kt Dsuehouse Ipoh..
 
5.      Jumlah jemputan : 20 kanak-kanak dan 10 dewasa
6.      Goody Bag :
Kanak-kanak : 20 Bekas
Tupperware : Tampal Sticker - Tempah Sticker Murah ( RM 0.10 sekeping) di fb Tuan Nor Hidayu
Item dalam Bekas Kanak-Kanak (DIY)
- Apollo Roka
- Air Kotak
- Set Stationary
- Apollo Cake
- Lollipop Big Top 
7.      Atur cara majlis
- 7.30 pm – Majlis berbuka puasa bersama-sama family
- 7.45 pm – Solat Maghrib berjemaah & baca doa selamat
- 8- 9.30pm – Majlis potong kek & sambung makan berbuka & sesi bergambar

8.      Permainan dan aktiviti
            - Permainan Rebut Kerusi - Tak jadi buat

9.      Menu makanan dan minuman
      * Candy Buffet Bajet (DIY)
            - Yakult
            - Air Kotak
            - Keropok Rota Potato
            - Appollo Roka
            - Appollo Layered Cake
            - Appollo Mini Wafer
            - Mashmallow
            - Cupcakes Upin Ipin
            - Cake Upin Ipin
            - Paper Blower
            - Party Hat
    * BBQ 
            - Ayam , Sotong, Udang, Daging Kambing Marinated 
            - Dominos Pizza
            - Brownies 
            - Kuih Raya
            
10. Hiasan Untuk Candy Buffet
            - Ballon - Yellow & Blue
            - Kain Lapik Meja & Backdrop - Yellow & Blue
            - Patung Upin Ipin
            - Frame Gambar BAM dan Bunga Hiasan
            - Banner Yellow-Blue (DIY) 
            - Cupcakes Flag (DIY)

11. Dress BAM
      Beli online di fb Sweet Mommy & Baby Collection 
      Turqoise Tutu Dress- 1 year
       

So..inilah sahaja preparation of my BAM big day yang simple but meriah...walaupun ummi penat sangat prepare sume2 mende2 kecik2 nampak simple tapi nak perfect ..janji anak ummi happy..Love ur smile baby...Ummi and Babah always u my dear...Semoga menjadi anak yang solehah, rajin bersolat, dikurniakan kesihatan yang baik, pintar dalam pelajaran, cemerlang dalam pelajaran, kehidupan di dunia dan di akhirat..dan peliharalah imannya ya Allah sehingga hujung nyawanya.insyaAllah..


So, enjoy da picca:



Yang ni 2nd celebration di JB, Senai..rumah PIL (recycle balance barang yang tak habis)


There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus