Thursday, December 20, 2012

Makanan yang perlu dielakan ketika awal hamil

As-salam, 

Alhamdulillah, baru selesai submit report Dissertation tengahari tadi..rasa nk termuntah tengok wording2 beribu2..nasib baik baby n badan tak buat hal..alhamdulillah..Minggu ni dah nk masok 10 weeks..apa khabar la 'butterfly' ummi dalam perot ni ye..hopefully baby cergas membesar dengan sehat..

Di sini, Masha nak share sikit makanan2 yang perlu dielakkan di awal tempoh penghamilan (1 trimester) dalam 2- 10 weeks..Masha dapat info ni from forum ratuhati.com , hasil daripada pendapat ibu2 mengandung yang lain..semoga bermanfaat kepada semua bakal ibu n ibu2 comel di luar sana.

credit: google image
  1. Nenas muda - nenas masak boleh sikit2
  2. Betik muda
  3. Jus jambu batu
  4. Ikan2 yang bersisa seperti pari, keli, duri, tenggiri, semilang etc
  5. Durian - makan sikit2 je
  6. Tapai
  7. Rebung
  8. Air kelapa - awal kehamilan
  9. Black pepper? --- cuba baca post saya kat atas tu 
  10. Tebu
  11. Makanan over pedas dan panas dan tajam
  12. Air gas
  13. Makanan yang tak dimasak dengan sempurna like sushi..
  14. Makanan yang berangin like nangka dan sejuk like tembikai
So, far semua makanan ni memang Masha elak makan, kecuali jambu batu..suke sangat makan..hehe..hopefully takde jadi apa2 la yek..Alhamdulillah, sampai ke hari ni Masha masih tak mengalami morning sickness yang teruk2..baby sangat baik di dalam..bagi chance ummi nk settlekan thesis masters bagi abes..juz Masha time nak berus gigi memang rase mual, kadang2 ter'muntah disebabkan bau n rase ubat gigi itu..sangat xtahan ok..ni gosok gigi guna apa eh..kodomo lion bley?..hehe..n cepat penat n sakit pinggang kalo buat kije banyak..
 Doakan Masha n baby sehat2 slalu ye..Aminn..

1 comment:

There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus