Wednesday, August 13, 2014

Persediaan Sambutan Hari Lahir My Baby Princess Annur Marissa Yang Pertama

As-salam

Salam 16 Syawal 1435H/2014..Semua rasanya masih dalam mood raya kan?. Jemputan ke open House boleh dikatakan every weekend musti ada la..hehe..sama la macam Masha pon..kadang2 penuh schedule, sampai tak sempat nak pergi..

Ok, berbalik kepada tajuk di atas, pada 26 Julai 2014 / Sabtu / 28 Ramadhan (Lagi sehari nak raya..huhu) yang lepas Masha telah planning untuk menyambut birthday baby princess Masha yang pertama di Ipoh..Mula-mula pening jugak memikirkan majlis ni, sebab ye la jatuhnya pada bulan puasa. Birthday BAM pada 20 Julai 2014, hari Ahad minggu sebelumnya. So, bincang punya bincang dengan Mr. Hubby, so kitaorang decide nak buat kt rumah mak kat Ipoh jela, sebab nanti akan ada banyak budak2 dengan cousin2 BAM lagi..mesti meriah kan..sebab focus utama adalah hendak meraikan BAM dan budak2 je..tetapi, family in law pon nk celebrate di JB juge..so, ktorang buat la di kedua-dua belah (dah macam wedding plak gayanya..huhu)..so barang-barang yang tak habis time event di Ipoh, dibawa ke JB pulak..

So, sebulan sebelum majlis Masha dah buat research dan survey untuk preparation birthday BAM yang pertama kalinya, biar simple tapi meriah (Dah macam majlis pertunangan plak kan, biasa la Masha kan suke DIY & reka macam2 tu yang plan habis ni)..so, di bawah ini ada sample checklist untuk rujukan:

Senarai Checklist Majlis Hari Jadi Baby Annur Marissa (BAM)


1.      Tarikh dan masa : Bulan Puasa :  26 Julai 2014- Sabtu- malam & Bulan Raya : 8 Ogos 2014 - Jumaat-malam

2.      Tempat : Rumah Mak, Tasek Ipoh & Rumah PIL, Senai JB.

3.      Tema : Upin Ipin - Yellow & Turquoise Blue

4.      Jenis dan bentuk kek hari lahir : Chocolate Moist Cake-  Upin Ipin (Sangat sedap ye) & UpinIpin Vanilla Cupcakes . Order kt Dsuehouse Ipoh..
 
5.      Jumlah jemputan : 20 kanak-kanak dan 10 dewasa
6.      Goody Bag :
Kanak-kanak : 20 Bekas
Tupperware : Tampal Sticker - Tempah Sticker Murah ( RM 0.10 sekeping) di fb Tuan Nor Hidayu
Item dalam Bekas Kanak-Kanak (DIY)
- Apollo Roka
- Air Kotak
- Set Stationary
- Apollo Cake
- Lollipop Big Top 
7.      Atur cara majlis
- 7.30 pm – Majlis berbuka puasa bersama-sama family
- 7.45 pm – Solat Maghrib berjemaah & baca doa selamat
- 8- 9.30pm – Majlis potong kek & sambung makan berbuka & sesi bergambar

8.      Permainan dan aktiviti
            - Permainan Rebut Kerusi - Tak jadi buat

9.      Menu makanan dan minuman
      * Candy Buffet Bajet (DIY)
            - Yakult
            - Air Kotak
            - Keropok Rota Potato
            - Appollo Roka
            - Appollo Layered Cake
            - Appollo Mini Wafer
            - Mashmallow
            - Cupcakes Upin Ipin
            - Cake Upin Ipin
            - Paper Blower
            - Party Hat
    * BBQ 
            - Ayam , Sotong, Udang, Daging Kambing Marinated 
            - Dominos Pizza
            - Brownies 
            - Kuih Raya
            
10. Hiasan Untuk Candy Buffet
            - Ballon - Yellow & Blue
            - Kain Lapik Meja & Backdrop - Yellow & Blue
            - Patung Upin Ipin
            - Frame Gambar BAM dan Bunga Hiasan
            - Banner Yellow-Blue (DIY) 
            - Cupcakes Flag (DIY)

11. Dress BAM
      Beli online di fb Sweet Mommy & Baby Collection 
      Turqoise Tutu Dress- 1 year
       

So..inilah sahaja preparation of my BAM big day yang simple but meriah...walaupun ummi penat sangat prepare sume2 mende2 kecik2 nampak simple tapi nak perfect ..janji anak ummi happy..Love ur smile baby...Ummi and Babah always u my dear...Semoga menjadi anak yang solehah, rajin bersolat, dikurniakan kesihatan yang baik, pintar dalam pelajaran, cemerlang dalam pelajaran, kehidupan di dunia dan di akhirat..dan peliharalah imannya ya Allah sehingga hujung nyawanya.insyaAllah..


So, enjoy da picca:



Yang ni 2nd celebration di JB, Senai..rumah PIL (recycle balance barang yang tak habis)


1 comment:

  1. woww.. comell

    we provide kids table and chair for rental. Do SMS/Whatsapp at +60123288522 Let your child enjoy doing activity and dining at GREAT setting table!!

    ReplyDelete

There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus