Sunday, October 16, 2011

E-Day MaSyahrul-Review

To be continue from the previous entry about Majlis Merisik & Engagement yang baru sebulan..Here's the detail on the day..sebenarnye dah lame nk tulis entry ni, juz nk tggu official pic from OP masha..tak best plak kang kalo entry xde pic kn..:-)..naseb dah dapat pic tu last weekend..so check it out..

Masha& Syahrul-Merisik & Engagement Day -Review 

1. THEME (Pink White)
Family Masha tak semua wore pink/white, tapi ada la sikit2..hehe, jadi la and Mr.EverDale pakai baju color Purple, tidak seperti yang dirancang. Family Mr.EverDale wore semua green color.. Masha plan dia pon pakai baju white, tapi takpe la..you still smart as always my dear..:-) 
With his family..;-)

With my family (not all, my bro ade yg xblik)huhu..
2.ATTIRE
BAJU : White baju kurung modern dari Kain Sulam Bukit Tinggi ni Masha order online kat FB- Borong Kain Sulam sangat cantik- rm 110. First time Masha tengok, officemate Masha pakai pergi office..cantik, then teringin nak pakai jugak, pergila browsing, terjumpa online shop ni terus order. Actually dah lama Masha order, dan dah siap jahit (kain lining -rm 15) sebelum tiba masa nya lagi. Masha hantar jahit di Monday Fesyen - rm 120(upah jahit)..chinese yang jahitkan, sangat kemas..dan my  Sis Shila tolong jahitkan manik di sekeliling baju- FOC..luv it..VEIL & ACCESSORIES: Sewa dari butik pengantin di Medan Tasek - rm 50Total lost : rm295..:-)
Baju kurung moden Sulam Bukit Tinggi, Accessories and Veil sewa from Butik Pengantin di Medan Selera Tasek and Shawl bought at Jalan TAR..


Jahitan manik from my Sis Shila  and hand bouquet DIY from her


3.MAKEUP
My Sis Shila done all the make up and design the Hennah by her self..Total lost : FOC..hehe..
Simple but sweet..luv it..
4.PELAMIN
Actually DIY mini pelamin ni idea dari Masha sendiri hasil dari blogwalking from B2B, and my Sis Shila. Mula2 Masha design sketch je dulu, then bagi kat akak. Discuss dengan dia nak design macamana, kalau boleh nak jimat dan gunakan barang yang dah ada ja. Al-maklum la, Masha ni sangat cheapskate cket..Ni antara barang2 yang ada kat pelamin tu:
  • 4 vase + mix flowers pink white - DIY gubah- beli di Nilai 3 & Jln.K. Kangsar - rm 210
  • carpet (pink white) - beli di Nilai 3 - rm 45
  • 2 pompom pink white - DIY (tak dapat nak sangkut kat atas sebab tinggi sangat..huhu)
  • 4 love shape pillows (borrow officemate )- FOC
  • mini pink butterflies & other accessories - rm 14
  • satin curtain (sewed by my Sis Shila) - rm 64
  • 16 x 16 square pink pillow (untuk duduk, menggantikan tilam supposely) - rm 20
  • p/s: tak dapat nak siapkan tempat duduk (tilam) sebab last minit tak jumpa cadar color pink. .huhu..nyesal tak beli siap kain pink ksg aritu..huhu..
Although not 100% exactly like in the sketch that I've shown before, but almost 85% look alike..Puas hati sangat..hasil DIY sendiri..Total lost : rm 357 ..:-)
Example Dais Sketch from me


Gubah bunga sindri-DIY lagi..

 DIY my Pinky Dais, with the help by my family
5.PHOTOG
Actually pada hari kejadian, byk photographer nya. Penat plak nk senyum lama2, sampai lenguh bibir ni dibuatnya. Dah rasa macam artis la plak kn..hehe..tu belum nikah n wedding lg kn..camne la agaknya nanti. But mostly pictures taken by my Sis Shila- FOC & OP - rm 250. Total lost: rm 250..:-)
Some of the pix from OP
6.DOORGIFT 
Bertekad kununnya nak buat goody bags sendiri dan berjaya akhirnya..huhu..dalam proses settlekan doorgift ni, semua bekerjasama menolong Masha buat kerja, sampaikan anak buah Masha yang kecik tu pon tolong sama.. Tolong masukkan brg ke dalam goody bags..Total lost: rm 127.80
  • Paperbag (DIY - dalam entri ni diajar cara buat goody bags)- rm 12
  • Handkerchief x 50 helai - rm 7.50
  • Keropok x 5 paket(1 paket 20 bungkus) - rm 14.17
  • Cloud 9 x 36paket - rm 17.30 
  • Sweet kiss (gula2)- rm 9.99 
  • Apam polkadot- rm 60 
bertungkus lumus gulung dan ikat riben (punye la nk save..hehe..actually ade yga dah siap ikat jual kt kedai tapi mahal sket eh..)

Ni pillow bag, Masha print (from here), gunting dan gam sindri..buat dalam 50 bijik.

Ni Apam Polkadot inti jem strawberry siap dibungkus 1 paket x 2 bijik

Item dalam pillow bag, pillow bagHandkerchief masok dalam goody bag..;-)

Tadaa..goody bags yg cute..
7.FOOD:
a)  Makan tetamu x 60 person (catering by Maal)- Total lost: rm 250
  • Kari Daging
  • Ayam Masak Merah
  • Sayur Campur
  • Air Sirap
 b) Makan family & family Syahrul (masak2) - sponsored  by mom & me
  • Ayam Masak Hitam
  • Sayur Campur
  • Ulam2 Mix + sambal belacan
  • Ikan Belanak Masin
  • Gulai Nangka
  • Ayam Goreng Kunyit
  • Buah Tembikai
  • Kuih-muih Raya


8.KHEMAH :  + Kerusi & Meja (sponsored from My Bro in Law-Abg Am)-Total lost : FOC..hehe..

9. ITEMS FOR HANTARAN for Him (DIY by me)
Dulang hantaran (ukiran kayu white color) sewa from Han Han. rm5 x 7 pcs - rm 35
  1. Sireh Junjung 
  2. Kain pasang baju melayu + button baju melayu (for nikah)
  3. Kain Songket (for nikah)
  4. Fruits (Mix-grape, apples,pear, etc)
  5. Choc Feveret dia
  6. Cupcakes
  7. Kuih Bahulu Ikan bersama anak-anaknya
Yang Masha buat color white pink tu, ade some from belah lelaki (white red) Masha buatkan juga, sirih junjung, buah2 an, dan kek. Kesian diorg datang dari jauh - JB.. Nanti next entri Masha detailkan lagi pasal hantaran ye..dah mengantok sangat dah ni..hehe..

Alhamdulillah again, semua berjalan lancar walaupun ada kurang sket2. Thanks a lot to Family Mr.EverDale yang sudi meminang bunga di Taman Tasek Mewah, walaupun ada big issue tgh melanda Along sehari b4 dtg Ipoh..pity on him (hopefully jumpa balik )..and to my beloved families, mak, abah, akak2, abg n adk2 serta makcik2 dan pakcik2 belah SP,Kedah sebab sudi turun Ipoh nak discuss dan tolong pada majlis ni..Penat, tapi puas..Thats all I can say..yeayy..(",)..Sy dah jadi tunang Mr.EverDale..

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus