Tuesday, December 13, 2011

Prosedur Nikah di Negeri Perak

Masha lahir memang kat Ipoh, Perak, tunang Masha orang Johor tapi dia dah menetap di KL lebih dari 5 tahun. Di sini Masha nak story detail cket pasal prosedur kahwin di Perak. Di mana biasa nya memang kena bernikah di tempat lahir pengantin perempuan kan. Masha ade blogwalking gak cari info pasal prosedur nikah untuk Pengantin dari Perak, tp memang tak banyak. Hope dengan adanya entry ni boleh menjadi reference untuk BrideGroom from SilverCity ye..:-)
Mula2, pergi la beli borang nikah ni kat Jabatan Agama Islam Perak di area rumah korang. Masha, abah yang tolong ambilkan, kena bayo rm1 je kot..nak beli byk2 pon takpe. Kalau kat Ipoh ni tempat dia kt  Kompleks Islam Darul Ridzuan, dekat Bangunan Bank Islam Ipoh, sebelah sekolah Cina. Kemudian siapkan semua dokumen yang diperlukan seperti dalam gambar di atas. Prosedur ni khas untuk anak dara ye, bukan janda..hehe..
  • 2 salinan IC pemohon dan bakal suami. Seelok2 nya pastikan address dalam IC kte sama dengan alamat rumah tetap yang paling terkini. Sebab Masha punye IC ni dari darjah 6 punye, address dia address rumah lame, so Masha buatlah IC baru. Senang.Gambo pon cantek.hehe.( Photostat lebih senang, buat backup)
  • 2 salinan IC wali. Macam Masha, mustilah abah Masha punya IC. Tapi bagi kes wali yang telah meninggal dunia, sertakan surat mati asal.
  • 2 salinan IC saksi lelaki untuk borang / nikah. Abah Masha mintak tolong orang surau yang abah kenal jadi saksi.
  • Sijil Kursus Pra Perkahwinan Modul Bersepadu. Nak yang original dan salinan sekali ye. Bagi je pemohon dan bakal suami
  • Bagi kes alamat pada IC berbeza dari alamat terkini/tetap.Dapatkan Surat Akuan Permastautin dari Ketua Kampung/Pegawai Masjid Kariah berkenaan/ Majikan.
  • Surat Akuan Bujang dari Majikan/Ketua Kampung/Pegawai Masjid Kariah berkenaan. Surat ni Masha tulis sendiri and bagi kat bos Masha signkan.Kalau sesape nak example, nanti bg email kat comment di bawah ye..:-)
  • Borang permohonan dan Kebenaran Berkahwin Lelaki (Borang 1) yang telah lengkap ditandatangani oleh Pendaftar, Penolong Pendaftar dan Pendaftar Perkahwinan, Penceraian & Ruju' (daerah Pihak lelaki) JIKA berkahwin dengan pasangan yang berlainan daerah tetapi sama negeri. (Bagi kes Masha, tunang Masha xprepare yang ni sebab kami negeri lain2).
  • Surat Kebenaran Berkahwin Lelaki JIKA berkahwin dengan pasangan dari berlainan negeri. (yang ni tunang Masha prepare sebab berlainan negeri kan. Tunang Masha ambil borang2 sume kat Masjid Wilayah, sebab dia dah menetap kat KL lebih dari 5 tahun, so dah kira mastautin kat KL la walaupun dia lahir kt Johor. Surat ni macam Sijil tau)
  • Surat Pengesahan pemeriksaan saringan HIV pemohon dari mana2 Klinik Kerajaan. Result as attached below : Non-Reactive..:-)
 So, rasa nya itu je kot. Macam banyak kan. Tapi sebab nak nikah punya pasal, semua jadi mudah. Sekali lagi, Masha repeat, kalau nak nikah both pemohon lelaki dan perempuan kena prepare form masing. Mula2, pihak lelaki kena settlekan borang dia dulu, dah siap approve dan dapat macam ala2 sijil (Surat Kebenaran Berkahwin Lelaki ), then baru bagi kat pihak perempuan. Pihak perempuan perlu settlekan form2 dia juga, beserta semua salinan yang diperlukan seperti diatas. Dah siap semua mintak tolong abah hantarkan borang ke pendaftar perkahwinan di kawasan yang pihak perempuan nak bernikah. Kat sini nnti, confirmkan dengan Tok Kadi and Saksi, supaya diorg ni confirm akan available time date nak nikah nnti..

3 comments:

Nurul Mohammed said...

mintak follow ye n thanks sbb post nie bnyk menolong! ^_^

~~Masha~~ said...

Okie, dah follow dear..tq..

nurul hanna said...

Nk mintak copy surat akuan bujang.. Tq
Email: hanna.masaud@gmail.com
Thanks.. Sgt membantu.. :)

Related Posts with Thumbnails

~About Me`

My Photo
~~Masha~~
Bride from Ipoh, staying in Seri Kembangan, Selangor. Working in UiTM S.Alam. Graduated in Master of Science (Comp. Science). Already taken by Mr.EverDale and alhamdulillah, Ummi to my beautiful baby princess Annur Marissa . Loves Origami, paper-craft and wedding stuff..
View my complete profile

~Seach Anything Here~

Enter Email and Password to proceed to Blogger Dashboard


~Count my Visitors~

Powered by Blogger.

~U & Me~

~U & Me~

~Mengambil Tempahan~

~Mengambil Tempahan~
Duit Mas Kahwin

Ribbon Rose

~Our baby princess - Annur Marissa~

~Our baby princess - Annur Marissa~
~Bornday- 3.90 kg - 50cm~

~ 1 month old ~

~ 1 month old ~
~3.30 kg - 54cm~

~ 2 months old ~

~ 2 months old  ~
~ 5.00 kg - 58cm ~

~ 3 months old ~

~ 3 months old ~
~ 6.10 kg - 64cm ~

~ 4 months old ~

~ 4 months old ~
~ 7.80 kg - 68cm ~

~ 5 months old ~

~ 5 months old ~
~ 8.50 kg - 70cm ~

~ 6 months old ~

~ 6 months old ~
~ 9.00 kg - 74cm ~

~Engagement~

~Engagement~
16 Sept 2011

~Solemnization~

~Solemnization~
27 January 2012

~ Her Side~

~ Her Side~
28 January 2012

~His Side~

~His Side~
25 February 2012

~Followers~

~Labels~

2 better than 1 (23) Birthday (14) DIY (18) Engagement (7) Ilmiah (20) Pregnancy (21) tutorial (5) Wedding (19) Wully (4)

~Lets Chat~

~They came from~