Monday, July 30, 2012

DIY- Tutorial Cara Membuat Origami Love Ball

Tengah baca-baca komen status orang, terjumpa gambar ni dekat album SmartDeal.my


Yang basic love shape tu dah biase sangat Masha buat kan..dulu slalu lipat duit kertas jadi double love..So, mencabarkan diri la untuk membuat love ball sepeti dalam gambar ni. Memang tak berapa nak clear, so di sini Masha redo balik step by step cara nak buat..

1) Mula-mula sedia kan satu kertas bersegi empat tepat macam dalam gambar di bawah.

2) Dan lipat sehingga meninggalkan garisan (kuning) seperti dalam gambar

3) Kemudian, gunting (pada garisan kuning) di tengah2 setiap sisi segi enpat sama seperti gambar bawah ni sehingga menjadi 4x4 segi empat sama

4) Mulakan lipatan pada setiap 4 segi empat sama, dengan tekan ke kiri dan ke kanan sehingga menjadi seperti dalam gambar

5) Buat kepada semua ke empat2 penjuru sehingga menjadi seperti ini

6) Kemudian ambil satu square kecil daripada keempat2 square itu dan tolak ke belakang sedikit..dan ratakan garis segi tiga.Part ni Masha mula2 confuse gak, lame2 try n error jadi..hehe..
 Jadi la cenggini

7) Then, pilih penjuru square tengah2 tu, dan tekan ke dalam sehingga jadi seperti dalam gambar di bawah:
Ratakan dan kemaskan sehingga jadi seperti ini. Lakukan pada setiap penjuru:

9) Then setelah selesai keempat2 sisi hingga menjadi seperti tambah,  kemaskan setiap hujung V dengan melipat sedikit pada hujung setiap V, sehingga menjadi seperti love shape. Lakukan pada keempat2 sisi.

10) Sudah siap satu bahagian. Lakukan step 1-9 sehingga mendapat 6 bahagian love, kemudian cantumkan dengan gamkan pada kawasan yang ditanda seperti dalam gambar:
TADAAA...dah siap
                                                    Selamat mencuba...(",)..Origami lover

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

~About Me`

My Photo
~~Masha~~
Bride from Ipoh, staying in Seri Kembangan, Selangor. Working in UiTM S.Alam. Graduated in Master of Science (Comp. Science). Already taken by Mr.EverDale and alhamdulillah, Ummi to my beautiful baby princess Annur Marissa . Loves Origami, paper-craft and wedding stuff..
View my complete profile

~Seach Anything Here~

Enter Email and Password to proceed to Blogger Dashboard


~Count my Visitors~

Powered by Blogger.

~U & Me~

~U & Me~

~Mengambil Tempahan~

~Mengambil Tempahan~
Duit Mas Kahwin

Ribbon Rose

~Our baby princess - Annur Marissa~

~Our baby princess - Annur Marissa~
~Bornday- 3.90 kg - 50cm~

~ 1 month old ~

~ 1 month old ~
~3.30 kg - 54cm~

~ 2 months old ~

~ 2 months old  ~
~ 5.00 kg - 58cm ~

~ 3 months old ~

~ 3 months old ~
~ 6.10 kg - 64cm ~

~ 4 months old ~

~ 4 months old ~
~ 7.80 kg - 68cm ~

~ 5 months old ~

~ 5 months old ~
~ 8.50 kg - 70cm ~

~ 6 months old ~

~ 6 months old ~
~ 9.00 kg - 74cm ~

~Engagement~

~Engagement~
16 Sept 2011

~Solemnization~

~Solemnization~
27 January 2012

~ Her Side~

~ Her Side~
28 January 2012

~His Side~

~His Side~
25 February 2012

~Followers~

~Labels~

2 better than 1 (23) Birthday (14) DIY (18) Engagement (7) Ilmiah (20) Pregnancy (21) tutorial (5) Wedding (19) Wully (4)

~Lets Chat~

~They came from~