Monday, March 18, 2013

Cara Kenal Pasti Jantina Bayi

As-salam,

Monday blues arini nampak gaya nya..so, kne start tulis blog jap..masuk minggu ni baby dah 22weeks = 5 bulan 2 minggu. Dan baby bump nmpk sangat ketara dah..xleh nk sorok..baju kurung, semua dah simpan dalam wardrobe. So, start dari last week dah pergi office pkai maternity dress je..huhu..naseb ade banyak juga beli jubah online dari last year lagi. Selesa sikit pkai baju longgar2 sekarang.
 1st baby gift from Acu

Ramai orang tanya baby ape, n Masha pon tak tau nk jawab ape sebab Masha n hubby tak kesah jantina baby ni sebenarnya, asalkan anak ummi ni lahir dengan sempurna, sehat, soleh/solehah, cerdik, bijak dan cergas..hehe..tapi, lately ni Masha banyak received hadiah baby, dari akak n acu..semuanya bayi baby gurl stuff. Camno eh..kalo yang keluarnya gurl..takkan nak pakai color pink kot..hehe..tak kesah la..Masha terima dengan hati yang terbuka n excited plak dapat gift tu..Masha plak, masok kali ni dah 3 kali kot bermimpikan lahirnya cute little baby girl..comel sangat..taktau la ape petanda nya..Nak scan, tapi macam awal lagi, tapi excited nak tau..ape aje..hehe..takpe, ujung bulan ni Masha bertekad nak scan jugak. So, Masha ade jugak buat research jantina baby ni based on experience dan tanda-tanda dari Masha sendiri. 

Tapi kat sini Masha nak list down beberapa tanda yang telah Masha alami sepanjang 5 bulan preggy ni selain dari tanda yang seperti biasa:
  • Tak boleh bau orang mengoreng, bau asap orang goreng..boleh pening kot..lagi2 rumah Masha ni apartment, kalo orang atas/bawah masak boleh masok dalam rumah Masha n Masha memang takkan bergerak kemana2 selagi bau tu tak ilang..Tapi kalo Masha sendiri masak, ok je..hehe.
  • Tak boleh bau perfume rumah n perfume hubby yang bau kuat sangat. Dan sejak preggy Masha tak pakai perfume dah pergi kerja, just pkai body lotion je..tu pon bau jugak..tahan je la, kang busuk plak pergi kije kan.
  • Malas sikit nak buat kerja rumah ye..tapi so far, rumah still in appropriate dan kemas sentiasa. (tak suke tengok rumah selerak)
  • Linear Nigra - line hitam sepanjang dari atas perut ke bawah sangat jelas dan tak putus walaupun ade pusat..hehe..(hubby tengok pon seram).
  • Kulit muka selalu kering dan mengelupas, lagi2 kat area bawah idung n bawah mulut..n time 1st trimester dlu , muka slalu de jerawat..huhu..tak cantek dah..dulu sebelum kawen, jerawat susah nak lekat pun, muke licin je..la ni..sabo je la..Masok 2nd trimester, muka dah ok..licin balik..just ade bekas jerawat yang dlu2 je..
  • Selalu heart burn- sakit ulu hati..tahan je la..tak tau nak buat ape dah..
  • Selalu rasa panas dan berpeluh-peluh sakan.
Yang font color merah tu, tanda yang Masha alami.

                                                                      Bayi Lelaki
  • Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali seminit
  • Anda rasakan beban berat pada bahagian hadapan tubuh
  • Perut anda kelihatan bulat sempurna
  • Bahagian aerola (daerah hitam disekitar puting) akan menjadi lebih gelap
  • Bentuk perut condong ke arah bawah
  • Sukakan makanan yang masam dan masin
  • Suka makan daging dan keju
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk
  • Tangan selalu kekeringan
  • Suka menghadapkan wajah kearah utara semasa tidur
  • Bukan hanya anda, tetapi suami juga mengalami pertambahan berat badan
  • Anda akan kelihatan lebih berseri semasa hamil
  • Hidung tampak lebih mekar
  • Selalu sakit kepala
Bayi Perempuan
  • Mengalami Morning sickness di awal kehamilan
  • Merasakan beban berat pada bahagian punggung dan pinggul
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan
  • Rambut anda berwarna agak kemerahan berbanding sebelumnya
  • Bentuk perut condong ke arah atas
  • Perut tampak agak lonjong
  • Mengidam makanan manis
  • Sukakan buah-buahan
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam
  • Anda jadi lebih cerewet semasa hamil
  • Mudah moody berbanding sebelumnya
  • Kulit wajah mudah bermasalah berbanding sebelum hamil
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnya
  • Payudara kelihatan mengembang
  • Suka menghadap muka kearah selatan semasa tidur
     
    Walaupun banyak kaedah perubatan dan ujian ultrasound dijalankan, kadang-kadang naluri seorang ibu serta cara-cara tradisional ni boleh dikatakan tepat la jugak walaupun tak dijamin 100%..hehe.. So, Masha nye tanda-tanda ni macam banyak ke baby boy je kan..hehe..tak kesah la..girl ke boy, tapi Masha tak sabar2 gak nak tengok anak ummi ni lahir..huhu..Semoga Allah pelihara bayiku selalu..aminn..

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus