Tuesday, December 2, 2014

BAM Demam Campak aka Chicken Pox

As-salam,

Ni story last 2 weeks. My BAM infected by Varicell Zoster Virus (VZV). Alkisahnya pada 7 Nov (Jumaat) dah suspect dh sebab after fetch BAM from bsitter, bsitter ade cakap badan BAM dedar2 (panas) sikit. Tapi BAM, as usual aktif seperti biasa..so Masha tak dapat detect lagi. Masuk hari 9 Nov (Ahad), time nak keluar beli makanan, kami decided nak pergi klinik check sebabnye dh keluar belon2 kecik gitu. So, after jumpe doc kat Klinik Medi-Nur, sah la BAM dh kena Chicken Pox dan ini bermakna Masha n En. Hubby kena EL bergilir-gilir menjaga BAM. 

Nasib la BAM ni tak banyak ragam, makan lalu je. Just Masha pantangkan dia dari makan benda2 yang boleh menyebabkan gatal. Call la Mama n Mak tanya petua camna nak jaga budak kalo terkena Chicken Pox ni. Antara pantang larang dan cara nak mengubati yang perlu dibuat ialah:

  1. Tidak boleh menggoreng di dalam rumah  --> Yang ni Masha musykil kenapa tak boleh menggoreng. Dan disebabkan Masha dan BAM kena kuarantin dalam rumah, dan BAM ni asyik clingy je dengan Masha..So, order (call) je kt kedai Tomyam bawah rumah..hehe..
  2. Suami & Isteri tidak dibenarkan 'bermesra' --> Yang ni pon Masha tak paham, kenapa tak boleh ek?..maybe sebab taknak kami leka eh..xjaga anak sakit..hurmm..
  3. Anak tidak boleh makan makanan yang gatal --> yang ni Masha masak sup ikan je hari2, licin jugak budak ni mamam..
  4. Anak yang dijangkiti Chicken Pox tidak boleh kena hujan --> yang ni sebab diorang cakap takut parut susah nak hilang..maybe la..
  5. Anak yang dijangkiti Chicken Pox tidak boleh mandi menggunakan air sabun --> ade orang cakap la..tapi Masha bedal je guna sabun..sebab BAM ni boleh tahan berpeluh gak dia..nanti ucuk acam acin plak dia kan..hehe..
  6. Seelok-eloknya mandikan dengan air Daun Semambu --> huwaa...susah beno nak mencarinya kt area Taman Equine, Seri Kembangan ni..last2, tak guna pon.
  7. Baring di atas Daun Semambu --> Daun tak jumpa ooo...ade orang cakap jangan bagi daun semambu sebab nanti lagi gatal..xtau la mana yang betul..
  8. Dah nak abis2 Chicken Pox tu keluar  bagi anak minum air kelapa pandan (kelapa kecik dan color cam kuning2 gitu) --> Tak jumpa ooo kelapa pandan, last2 guna kelapa biasa je.

Kesian kan muka dia..huhu..paling banyak belon kt muka dia la..takpe la BAM..kena time kecik2 takpe, nanti parut cepat hilang..

Masha setiap hari selepas mandi akan sapu bedak sejuk (Calamine Lotion) ke seluruh badan BAM, to make sure belon2 Chicken Pox tu kering..Alhamdulillah, dalam seminggu la..BAM akhirnya sihat dah hilang hampir kesemua bintik2 kat muka dia..muka dan kepala dia naik paling banyak dan worse..tapi BAM heal very fast (dah macam wolverine dah)..alhamdulillah..So, Masha terpaksa EL - 3 hari (Mon- Wed), En. Hubby EL - 1 hari (Thurs), dan hari Jumaat kami dah hantar BAM ke bsitter..So, itu sajalah pengalaman menjaga baby yang kena Chicken Pox..Mula2 memang cuak, tapi pengalaman itu yang perlu dihadapi oleh setiap parents. Dulu mak kita jaga kita, sekarang kita plak yang kena jaga anak sendiri..Enjoy the moments, and follow the flow..(",)

2 comments:

  1. BAM behave sangattttt! amboii..takde nangis2 ke masa demam? :D
    suka makan ye.yeayyy! suka acik dengarr. budak selalu taknak makan, macam hanna

    ReplyDelete
  2. mane ade budak xnanges...merap je kje dia..ade gak le nanges..tp xde la slalu..but still active ke hulu ke hilir..alhamdulillah..mau makan smpai skrg..

    ReplyDelete

There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus