Friday, February 6, 2015

Alhamdulillah..2nd Pregnancy..AdikBaby Coming soon...

As-salam, 

Alhamdulillah..rezeki datang tanpa diduga. Disaat kami berdukacita kehilangan Arwah Mama tersayang, Allah menggantikan dengan pengganti yang lain.

Allah tidak pernah mengambil sesuatu dari kita kecuali Dia menggantinya dengan sesuatu yang lebih baik. Tetapi itu pun apabila kita bersabar dan tetap redha dengan segala ketetapan-Nya. InsyaAllah..

"Sesiapa Kuambil dua kekasihnya (matanya) tetap bersabar maka Aku mengganti kedua-dua (mata)nya itu dengan syurga." (Hadis Nabi) 
 "Sesiapa yang kuambil orang yang dicintainya didunia tetap mengharap redha (Ku), nescaya Aku akan menggantikan dengan syurga." (Hadis Nabi).

Alhamdulillah, harini sudah masuk 7 weeks Adikbaby, alangkah happy nya kalau Arwah Mama dapat tahu berita ini dengan kehadiran orang baru dalam keluarga kecil kami ini..sebab dulu walaupun BAM masih kecil, asyik la Mama tanya bila nak tambah sorang lagi ini..Al-Fatihah untuk Mama, semoga roh mama tenang disana, semoga dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang yang beriman..

Tanda-tanda Preggy kali ke-2
  • Berat naik mendadak..mula2 saje je la p timbang guna weight scale kt rumah tu..tengok2 berat dh naik 10kg..bior bonar..ingatkan weightscale tu pentipu (sebab BAM slalu main n baling2, mestilah rosakkan). Tak puas hati, esoknya pergi Giant n p timbang..memang weightscale tu dh rosak..rupanya beratku hanya naik 4kg..Fuhhhh..selamat
  • Kat perut membuncit cket k...kenapa eh?..maybe makan banyak kot..
  • Period delay 2 hari (dalam hati ingat, takpe la..esok2 mai kot piyed tu). Sebab last 2 month delay 5 hari, check -ve je..tu yang malas berharap.
  • Tak puas hati, finally suh En. Hubby beli pregnancy test paling murah (kat kedai AAA), yang rm3 punya..haha..punya la kedekut..yela.nk kencing je kot..bokpe mahal2..membazir nanti (dh memang cheapskate, btau je la..haha)
  • Last2 pagi subuh esok, p test urine kt upt..then duduk dalam bilik air tu biar je dulu..lama2..kali ni sangat jelas kot..naik 2 line (bukan macam time preggy BAM dulu, 2nd line malu2 nk timbul, ade pon blur2 je)..Muka keluar toilet..confuse..hurmmm..betoll ke?..Then biar je la upt tu kt dlm toilet, then kejut hubby nak bagi surprise kunun..then hubby msok le toilet, mandi sume  then kuar..tanya dia "Dh tengok ke"..pastu ade ke dia tanya.."Tengok Ape?" pastu Masha g amik upt tu..then tunjuk kat dia, "Punya lama dalam toilet, tak nampak ke mende ni?"..hehe..muka dia..terkejut jugak n senyum meleret.."Syg, betul ke ni..Alhamdulillah..kesian Marissa, tak sempat nak bermanja lagi..Kalo mama ada kan mesti mama happy kan..Terima Kasih sayang, sudi jadi Ummi untuk baby2 kita"..
Perasaan kami memang happy, tapi a bit terkejut sebab planning nak deliver baby tahun 2016, thats mean nk plan preggy dalam bulan 5, 2015 ke atas, tapi Allah nak bagi rezeki awal..kami terima dengan bersyukur sangat..suke2..sebab rindu time preggy dulu..rindu nk bau baby baru lahir..rindu nak baby lagi..(memang orang perempuan ni degil kan, dh sakit nak juga beranak)..Itulah kekuatan orang perempuan yang Allah cipta ini. InsyaAllah, lepas ni akan banyak update lagi mengenai journey our 2nd baby..Doakan ummi dan baby selamat ye..Aminn..

Last Monday, after 2weeks selepas check upt. Pergi klinik untuk scan..Alhamdullilah, sudah nampak kantung baby (dalam pic,yang dark spot tu) dan kantung di dalam uterus..bukan di luar uterus..Alhamdullah.

Belanja pic BAM last Friday, umur sekarang 1 tahun 6 bulan 17 hari..Bakal jadi Kakyong,,InsyaAllah..

4 comments:

  1. alhamdulillah...
    tahniah masha! i'm happy for u dear.. :)

    pray for me also ek! masih menanti dan berusaha.. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..tq sue..insyaAllah pass baton kt sue plak pasni..rezeki jgn ditolak..:-)

      Delete
  2. Replies
    1. TQ Ea..jom le join sekaki..dh abes Masters kn..no tension2 dh..

      Delete

There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus