Monday, July 6, 2015

Welcome 3rd Trimester Adik Baby..

Assalammualaikum...

Alhamdulillah, tahun ini berkesempatan berpuasa lagi di bulan Ramadhan 1436H with baby in da womb..Pejam celik pejam celik dah masuk 19 Ramadhan 1436, dan bermakna dapat survive berpuasa 19 hari..hehe..sekejap je rasanya..walaupun kalo ikotkan ibu preggy dan wanita menyusukan anak boleh tidak berpuasa dan hanya membayar fidyah sahaja jika bimbang akan keselamatan diri dan anak nya, tapi Masha rasa masih boleh bertahan la..AdikBaby sangat behave didalam..dan sangat aktif..Alhamdulillah, syukur lagi..

Kalo ikot kepada ticker di bawah ni, AdikBaby dah masuk 28weeks 1 day, dan bermakna Masha pon dh masuk 3rd trimester preggy..Alhamdulillah,.sekejap je masa berlalu preggy kali ni. Lagi 83 hari InsyaAllah, nak sampai Due Date..Nak story pasal Scan 3D/4D AdikBaby pada  last checkup di Klinik Perdana, time tu baby baru dalam 27weeks ++ tak silap..semuanya alhamdulillah ok, placenta dh kt atas, air ketuban cukup, baby pon sehat berat dekat 1.08kg dah, tapiii...baby melintang..Kondisi Masha plak, berat tak naik since last checkup, BP normal, Urine pon normal..Alhamdulillah..Dalam hati Masha, ada sedikit kerisauan melanda, tapi bak kata Doc Hana, insyaAllah, baru lagi usia kandungan..baby akan berpusing nanti..Masha pon think +ve je, percaya baby akan berpusing insyaAllah jika diizinkan Allah..Jika tiada rezeki, Masha pon redha dan pasrah juga la kalo ditakdirkan kena caesarian lagi..sebab BAM dulu pon czer jugak..


Last weekend time Cuti Nuzul Al-Quran, Masha pon planning nak balik Ipoh, sebab tak berkesempatan berbuka puasa dengan family Ipoh lagi kan..Disebabkan dah masok 7 bulan, elok sangat la jumpa Makcik urut yang dh biasa sangat mengurut akak Masha n Masha dulu..Bleh la mintak air dan minyak selusuh sekali. At the same time, kalo diizinkan Allah, nak mintak Makcik Lamah tolong urut bagi baby pusing balik (kalo bleh la)..Tapi pada hari Sabtu tu (040715), Makcik Lamah dapat sediakan Air dan Minyak Selusuh je, dah cuba urut perut, tapi baby taknak pusing lagi...hehe...takpe la..Masha ok je..takde la kecewa sangat..insyaAllah, baby akan pusing nanti..Makcik Lamah pesan jangan susah hati sangat, dan doakan semoga baby berpusing dan bagi chance kat Ummi nya bersalin normal kali ni...

En. Hubby pon cakap, kali ni dia tak kesah..janji Masha dan baby selamat..macam time preggy BAM dulu..Pasal preparation plak, hehe...baju baby tak beli lagi...macam banyak lagi tak beli..jap, nk buat checklist jap..Rasanya kali ni Masha beli sikit je dulu kot, dan recycle balik baju-baju BAM yang masih elok lagi. Macam barang-barang lain, banyak dah orang kasi..macam bouncer, jumper, baju-baju baby..Yang Masha dah beli, macam Set Pump Susu (Autumz Passions) (kali ni nak istiqamah buat stock susu untuk AdikBaby..insyaAllah), set babycot + set tilam kekabu baby, sikit2 la mittens and booties..Kali ni pon sama macam BAM dulu..beli color yang tak berapa focus kt jantina baby, macam2 warna la ada..haha..sebab nya scan baby dah 2kali, 2kali jugak la tak nampak apa2, sebab baby menyorok...muka kali ni pon nampak dari tepi je, tak macam BAM dulu..nampak sebijik muka dia..but this time..still debab macam BAM..muka pon iras-iras macam BAM jugak..most probability (kalo ikot belah En. Hubby), baby pon macam besar gak je..hehe..tiap kali checkup, Ummi paling excited time nk scan baby la..hehe..walaupun dah banyak kali buat..but still...excited lain macam..sebab setiap kali tengok baby yang di Scanned ni, rasa indah + kagum MasyaAllah, SubhanaAllah, sungguh indah ciptaanNya..

Masha tak kesah jugak kali ini, cuma Masha sentiasa berdoa semoga Allah sentiasa pelihara diriku dan kandungan sepanjang tempoh penghamilan ini, sempurnakan rupa, sifat dan akhlaknya, kurniakanlahku anak yang soleh/solehah, alim/ulama, hafidz/hafazah pada masa akan datang dan semoga baby berpusing pada kedudukan yang sebenarnya serta semoga dipermudahkan untuk ku bersalin secara normal kali ini..insya Allah..Doakan Masha dan baby ye kawan2..(",)

1 comment:

There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus