Saturday, July 23, 2011

Penipuan Kad ATM/ Kad Kredit

Cerita ni dah lama berlaku 2 bulan lepas kot, tapi sekarang baru teringat nak tulis. Tapi takpe la, at least dapat menjadi panduan kepada sesiapa yang membaca blog picisan ini. Pada suatu petang, lokasi di office. Tengah Masha buat2 sebok tapi sememangnya sebok buat test script, tiba2 ada 1 call from unknown number. Yang call tu suara macam makcik / akak2 la, mula2 dia ckp dgn lemah lembut dan sopan santun gtu. Tanya Masha ni pemegang kad ATM Debit Maybank ke?..
credit from: Google

Masha ckp la ye..then dia tnya ada pkai credit card x..Masha cakap la x..Masha ni kdg2 lurus bendul jugak kan, jujur la sesgt dgn org x dikenali..Then dia mintak Masha bacakan no 12 digit kat depan kad tu yg dimulai dgn no 4283 xxx xxx xxx tu..,then 3 no kad belakang kad tu..Masha pun menurut perintah dah mcm kena pukau je..pon bace la..naseb xbagi no pin je..hehe..then dia sambung ckp lg, yg dia dr Takaful, de provide insurance utk semua pemegang kad akan dikena insurance terhadap kad masing2, dan buat masa pertama ni akan ditolak RM 199 dari account automatically..Start situ Masha dah rasa pelik sikit, then Masha cakap la Masha tak nak kan insurance tu sbb dah de insurance sindri..dia cakap tak boleh..then suara dia macam sedikit marah la kan..Masha apa lagi, argue la dengan dia, mana boleh tolak duit orang tanpa permission owner card sendiri, then dia cakap tak kesah la, dia nak minus juga. Then Masha bengang, tros letak phone..

Tengahari time lunch, Masha cepat2 lari g bank. Dah cuak dah, sebab esok nya gaji masuk kan, kang sesuka hati plak org amik duit kita..Then dah sampai bank, request nak apply kad baru., then cerita la kat orang bank tu kenapa kan, then diorg ckp ini sindiket penipuan macam phishing, but actually bak kata org bank tu,diorg ni sebenarnya nak beli barang online guna maklumat dari kad yang kita bagi tadi (3 no di belakang kad) , so that diorg dapat duit senang2 je...Bukan nya masha xtau, padahal time study dulu semua belajar mende ni, tapi kenapa la jujur sangat kan sampai tak boleh fikir. Nasib dapat replace kad baru, no baru..Legaa...So, kesimpulan di sini, jika ada mana2 orang call, or send sms or email berkenaan dengan kad bank/acc bank anda, jangan percaya dan kalau boleh elakkan menjawab panggilan diorg, bagi la alasan apa2 pon, so diorg xcall lagi. Dan jangan bagi kat sesiapa pon mana2 nombor pada kad anda. Sekian..(",)..

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus