Wednesday, March 7, 2012

Mengapa selalu mengantuk dan keletihan?

Masalah ini dihadapi oleh En.Hubby Masha dimana dia selalu je mengomel rasa tidak cukup tidur dan asyik la rasa mengantuk di office. Untuk pengetahuan semua, masa tidur seorang dewasa yang ideal ialah antara 7-8 jam sehari. Tapi Masha memang hari2 mesti tak cukup 7 jam pon tidur..tapi masih boleh bertahan..insyaAllah..Masha pun tak tahu la nak tolong macamana. Tapi Masha selalu amalkan kalau mengantuk je minum air atau makan gula2 Clorex. Rasa mint yang nyaman tu buat jadi tak mengantuk lah. Ada juga cuba Goggle dan jumpa sebab-sebab mengapa kita selalu mengantuk. Antaranya ialah :
 • Tidur Tidak Mencukupi 

Ia mungkin ketara tetapi anda mungkin tidur tidak mencukupi. Itu boleh secara negatif menjejaskan tumpuan dan kesihatan anda. Orang-orang dewasa perlu mendapatkan tujuh untuk lapan jam setiap malam.

Baiki: Buat tidur satu keutamaan dan menyimpan satu jadual biasa. Matikan komputer-komputer riba, telefon bimbit, dan PDAs dari bilik tidur anda. Masih sedang mengalami kesusahan? Minta bantuan dari seorang doktor. Anda mungkin mempunyai satu gangguan tidur.
 • Apnea Tidur
Sesetengah orang fikir mereka tidur secukupnya, tetapi apnea tidur ialah antara sebabnya. Ia secara ringkas menghentikan pernafasan anda sepanjang malam itu. Setiap gangguan itu akan menyebabkan anda bangun sebentar, tetapi anda mungkin tidak menyedarinya. Hasil: anda kurang tidur walaupun membelanjakan lapan jam di katil.

Baiki: Kurangkan berat badan jika anda terlebih berat badan, berhenti merokok, dan tidur dengan CPAP device untuk membantu mengekalkan laluan-laluan jalan udara terbuka pada waktu malam.
 • Tenaga Tidak Mencukupi
 
Makanan adalah salah satu sebab kecil mendorong kepada keletihan, tetapi makan bahan-bahan makanan yang salah boleh juga jadi satu masalah. Makan makanan yang seimbang menolong mengawal gula dalam darah anda dalam satu julat normal dan mencegah  perasaan lembap apabila gula darah anda menjadi kurang.

Baiki: Sentiasa makan sarapan dan cuba termasuk protein dan karbohidrat kompleks dalam setiap hidangan. Misalnya, makan telur dengan roti bakar gandum penuh. Juga makan hidangan dan snek sepanjang hari untuk tenaga dibenarkan.
 • Anemia
Anemia ialah satu punca utama keletihan pada wanita. Kehilangan darah haid boleh menjadi salah satu sebab juga kekurangan zat besi, meletakkan wanita menanggung risiko. Sel-sel darah merah diperlukan kerana mereka membawa oksigen bagi tisu-tisu dan organ-organ anda.

Baiki: Untuk anemia disebabkan oleh kekurangan zat besi, mengambil supplement tambahan zat besi dan makan makanan yang kaya dengan zat besi, seperti daging, pejal, hati, kerang, kekacang, dan diperkaya bijirin, boleh membantu.
 • Kemurungan
Anda mungkin beranggapan kemurungan sebagai salah satu gangguan emosi, tetapi ia menyumbang kepada banyak simptom fizikal juga. Keletihan, sakit kepala, dan hilang selera ialah antara gejala-gejala paling biasa. Jika anda merasa serik dan “pitamuntuk lebih dari beberapa minggu, segeralah merujuk kepada  doktor.

Baiki: Kemurungan perlu perjumpa psikoterapi dan / atau ubat.
 • Hipotiroidisme
Tiroid ialah satu kelenjar kecil di asas leher anda. Ia mengawal metabolisme anda, kelajuan di mana badan anda tukar bahan api kepada tenaga. Bila kelenjar kurang aktif dan metabolisme berfungsi terlalu lambat, anda mungkin rasa lembap dan bertambah gemuk.

Baiki: Jalankan satu ujian darah untuk mengesahkan hormon tiroid anda rendah, hormon-hormon sintetik boleh membawa anda sehingga kelajuan.
 • Terlebih Kafein
Kafein boleh menambahkan tumpuan dalam sesuatu pekerjaan jika diambil dalam dos sederhana. Tetapi jika terlalu banyak boleh meningkatkan kadar jantung, tekanan darah, dan jitteriness. Dan penyelidikan menunjukkan terlalu banyak sebenarnya menyebabkan keletihan dalam sesetengah orang.

Baiki: Beransur-ansur untuk mengurangkan kopi, teh, coklat, minuman ringan , dan sebarang ubat yang mengandungi kafein. Menghentikan tiba-tiba boleh menyebabkan pengeluaran kafein dan lebih banyak keletihan.
 • Tahan Kencing (UTI)
Jika anda pernah mempunyai satu jangkitan saluran kencing- urinary tract infection (UTI), anda mungkin biasa dengan sakit ulu hati dan perasaan asyik ingin terkencing. Tetapi jangkitan tidak selalu datang sendiri dengan tanda-tanda jelas. Dalam beberapa kes, keletihan mungkin adalah salah satu tanda. Ujian air kencing boleh mengesahkan jika adanya UTI.

Baiki: Antibiotik ialah ubat untuk UTIs, dan keletihan biasanya akan hilang dalam satu minggu.
 • Kencing Manis
Pada orang yang mengalami diabetes, jika paras gula yang terlalu tinggi  kekal dalam aliran darah  memasuki sel-sel badan, di mana ia akan bertukar kepada tenaga. Hasilnya ialah badan akan menjadi tidak larat walaupun cukup makan. Jika anda mempunyai keletihan yang tidak boleh diterangkan dengan berterusan, tanya doktor anda untuk diuji tentang kencing manis.

Baiki: Rawatan-rawatan untuk kencing manis mungkin termasuk menukar gaya hidup seperti diet dan latihan, terapi insulin, dan ubat-ubatan untuk membantu gula proses badan.
 • Penyahhidratan (Kurang Air)
Keletihan anda mungkin adalah satu tanda penyahhidratan. Sama ada anda dapat menyelesaikan atau bekerja satu kerja dalam pejabat, badan anda perlu banyak air untuk bekerja dengan betul dan bertenang. Jika anda dahaga, anda telah dinyahhidratkan.

Baiki: Minum air sepanjang hari jadi air kencing anda berwarna cerah. Sekurang-kurangnya dua cawan air sejam atau lebih banyak sebelum satu aktiviti fizikal terancang. Kemudian, menghirup udara sepanjang senaman anda dan kemudian minum air dua lagi.
 • Penyakit Jantung
Bila keletihan menyerang semasa aktiviti-aktiviti harian, seperti mencuci rumah atau merumput, ia mungkin adalah satu tanda bahawa jantung anda bukan lagi sesuai untuk melakukan kerja. Jika anda perhatikannya ia menjadi semakin sukar menyelesaikan tugas-tugas yang pernah suatu ketika mudah, perlu segera berjumpa doktor anda tentang penyakit jantung.

Baiki: Menukar gaya hidup, ubat, dan prosedur terapeutik boleh mengawal penyakit jantung dan memulihkan tenaga anda.
 • Gangguan Tidur Kerja Syif
Bekerja malam atau syif-syif bergilir boleh mengganggu jam dalaman anda. Anda boleh merasa serik apabila anda memerlukan untuk menjadi berjaga. Dan anda mungkin telah menyusahkan tidur semasa hari.

Baiki: Menghadkan pendedahan anda untuk siang apabila anda perlu untuk berehat. Buat bilik anda gelap, senyap, dan dingin. Masih mempunyai masalah tidur? Bertemu dengan doktor anda. Makanan tambahan dan ubat-ubatan mungkin membantu.
 • Alahan-alahan Makanan
Beberapa doktor percaya alahan-alahan makanan tersembunyi boleh membuat anda mengantuk. Jika keletihan anda berlaku selepas makan, anda mungkin alah kepada sesuatu yang anda makan - tidak cukup juga menyebabkan gatal-gatal, hanya cukup membuat anda letih.
 • CFS and fibromyalgia
Jika keletihan anda tahan lebih daripada enam bulan dan ialah begitu teruk yang anda tidak boleh menguruskan aktiviti harian anda, sindrom keletihan kronik atau fibromyalgia ialah satu kemungkinan. Kedua-dua boleh mempunyai simptom-simptom pelbagai, tetapi keletihan tidak diterangkan yang berterusan ialah yang utama.

Baiki: Manakala tiada penyelesaian pantas untuk CFS atau fibromyalgia, pesakit-pesakit sering bergantung kepada perubahan jadual harian mereka, tidur dengan lebih sempurna, dan memulakan program senaman ringan secara istiqamah.
 

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus