Thursday, October 24, 2013

Raya Aidiladha 1434H - Musim demam 1 family

As-salam,
Waa..busy le plak sejak masuk kije ni..quickly update pasal story cuti raya haji lepas. This year buat pertama kali beraya haji di kampung hubby belah FIL di Kulim, Kedah. Masha start cuti raya pada 12 Oct, Sabtu till  16 Oct, Rabu..mula2 gerak blik mlm Jumaat, singgah Ipoh dulu..punya la jem malam jumaat tu, last2 1 family tdo dlm keter kat RnR Bidor jap..last2 terjaga jem dh abes, bru sambung gerak blik ipoh..Sampai Ipoh pkul 6pg Sabtu.. 

Sampai2 je baby di Ipoh, sume kerumun..lepas srg srg nk amik gambo..sonok plak, tp xdpt spent time lelame..after lunch tros gerak pegi Penang, sebab mlm tu kami bermalam di Penang pule... check in hotel Tabung Haji di Bayan Lepas, Penang..tejuk gile..cuaca di Utara hujan je hari2..dalam hotel lagi la sejuk..huhu..

Then, hari ahad pagi kami gerak ke Kulim, Kedah... preparation ala kadar je.. tapi puas hati sebab dapat balas dendam makan ketupat n lontong byk2..hehe..best2..last time raya kan Masha tengah berpantang..stay kt kulim till hari selasa, dan ptg raya selasa tu jugak blik KL sebab hubby kne kje ari rabu..Tapi, sampai je KL,  mula2 hubby demam, diarrhea, then esoknya masha n baby demam batok flu skali..so, Masha pon dpt mc dari hari Khamis till Jumaat... complete la cuti seminggu..
Tetapi, sangat kesian kt baby Annur. .dia dah la 1st time saket..dan dia sangat merap..24jam nk tido kt lengan Masha, nak Masha peluk n dodoi dia je..kesian dengan batuk kuat n idong meleleh2..huhu..n asyik nanges je.. minom susu pon xlalu sangat..tp hari ahad betul2 baru baby sembuh dari demam..dan till now batok dia xsembuh lg..kesian, malam2 tengah tdo batok2..kita yg tua ni pon xtahan, inikan baby umo 3 bulan..

Dah jumpa Dr.Hani khamis lepas, dan doc ckp pon baby umur bawah 2 tahun xelok bagi ubat..sebab boleh bagi dia mengantuk n kalo dia terlebih tidur, O2 akan kurang kt otak n kadang2 bleh menyebabkan kematian..so, Masha pon google n study cket..so, Masha de jumpa beberapa petua nature..bagi baby Annur minyak bawang putih (ketuk bawang putih 3-4 ulas + minyak masak yg baru), sapu kt tapak kaki, dada n blkg badan baby b4 tdo..ok cket la..n de sapu kunyit hidup punya air (ambil kunyit hidup 1 inch, gosokkan kt tmpt kasar till kuar air) kt batang idong dia..tapi xbpe jadi sangat...xpe la..at least mencuba..tengok la 2 3 hari ni camne... hopefully baby Annur cepat sembuh..masha pon tinggal batok je ni, xsembuh2..ubat batok dh 2 botol abes..last2 semalam try minom air suam + madu 1 tsp + limau kasturi 2-3biji... hopefully sembuh la gamaknyee ..

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus