Tuesday, March 15, 2011

Botol Polikarbonat Diharamkan Oleh Kerajaan?.

aMasha selalunya kalau pergi beli botol air sendiri, mesti nak kena periksa bawah botol tu kod dia berapa. Bak kata kawan Masha (FarahF), kalau nak beli botol beli yang ada label 5 above (5678..) sebabnya botol-botol ini tahan panas kalau diisi dengan air panas tidak cair. Ilmu ni memang benar, tetapi semalam berita di TV3, Buletin Utama , Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai mengumumkan pengharaman penjualan botol susu polikarbonat kerana mengandungi bahan kimia 'Bisphenol A' (BPA) berkuatkuasa 1 Mac 2012.Sebenarnya fungsi bahan kimia ini diguna utk botol lebih keras dan nampak lutsinar. Yang bahayanya Bisphenol A ni senang terurai pada suhu tinggi atau tercalar pada permukaan botol. 

Kod Plastik yang kita semua perlu tahu

(Sila Klik untuk tumbesaran)

Cara untuk Kenalpasti Botol Susu Bayi Polikarbonat

Botol susu bayi polikarbonat bersifat keras dan lutsinar di mana ianya mengandungi Bisphenol A (BPA). Botol susu ini boleh dikenalpasti melalui kod identifikasi plastik yang biasa didapati di bawah botol susu bayi seperti berikut:


1. Nombor 7 - 
2. Nombor 7 dan PC - 
3. Nombor 7 dan ‘other’ - 


Botol susu bayi yang bebas BPA biasanya dilabelkan dengan perkataan ‘BPA free’ atau bebas BPA.


Cara untuk Pengendalian Botol Susu Bayi Polikarbonat

1. Steril botol susu bayi polikarbonat mengikut arahan pengendalian yang terdapat pada label atau yang diberikan oleh pengeluar sekiranya ada. Jika tiada, pengguna perlu merendam botol susu bayi polikarbonat dalam air yang mendidih selama 5 hingga 10 minit.


2. Elakkan menggunakan air panas secara terus dalam botol susu bayi polikarbonat untuk membancuh susu.


3. Guna peralatan mencuci botol susu yang sesuai seperti span dan berus yang lembut bagi mengelakkan permukaan dalam menjadi rosak dan bercalar.


4. Sentiasa periksa permukaan dalam botol susu dan sekiranya terdapat kesan calar atau rosak, botol susu perlu diganti. Sekiranya tiada kerosakan, botol susu perlu diganti setiap 6 bulan.

Namun, pengguna juga boleh membuat pilihan awal dengan menukarkan penggunaan botol susu bayi polikarbonat kepada botol susu bayi yang bebas BPA mengikut kemampuan masing-masing. Terdapat pelbagai alternatif botol susu bayi di pasaran yang diperbuat daripada polypropylene (PP), polyethersulfone (PES), polyamides (PA), kaca dan lain-lain.
(sumber : Jivebumz blog dan kosmo)


So, botol mana yang sesuai untuk digunakan seharian?

Masha rasa adalah bagus untuk gunakan botol kaca ataupun besi/steel (macam termos). Tetapi, kalau tiada pilihan lain, better gunakan botol plastik dengan kod seperti berikut:
  • 2 HDPE (high density polyethylene) OR 
  • 4 LDPE (low density polyethylene) OR 
  • 5 PP (polypropylene)

1 comment:

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus