Sunday, May 29, 2011

DIY- Mari Belajar Buat Riben..

As-salam,

Siapa tau buat riben?..Angkat tangan..Ok, dah tau ke, tak tau ke, Masha nak ajar juga sebab ada sorang commenter Masha, Cik Princess nak belajar buat riben ni. Lagipun, rencah utama untuk mencantekkan lagi bunga telur untuk majlis Masha nanti ialah Riben. Ok, tengok pic kat bawah ni ada cara membuat riben :-)..enjoy

 Mula2, potong riben (jenis kain) sepanjang secukup rasa

Pastikan riben dibahagi 2, dari centre simpulkan di bahagian kiri dahulu.

Maka, terhasilah simpulan kasih yg belum tersimpul lagi seperti ini.

Ambil yang simpul di belah kanan, dan masukkan ke dalam lubang di bahagian tengah riben dan bawa nya ke atas.

Maka terhasilah sebegini, sebelah kaki riben itu terangkat. Tarik ia ke bawah semula.

 So, jadilah mcmni. Tapi masih tidak kemas, ikatan di tgh (dibulatkan) masih belum ketat dan kemas. Kemaskan ia dengan adjust sedikit demi sedikit di bahagian blkg telinga kanan, dan depan telinga kiri.

Tadaa!!..dah siap dan kemas..(",)

Simple and easy. Diharap semua dapat buat. Kalau still nmpak mcm xkemas, buat lagi sampai boleh. Practice make perfect dear..Good Luck gurls..

1 comment:

  1. susah payah Sha ikut langkah demi langkah. Tapi tetap tak jadi.
    Bila fikir la, buat reben sahaja, rupanya. Dengan pantasnya Sha boleh buat. Tanpa rujuk mana-mana.

    ReplyDelete

There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus