Thursday, July 15, 2010

Nama Samaran @ Nick Name

SALAH satu perkara yang membezakan antara seorang individu dengan individu yang lain ialah nama. Pemberian nama manusia adalah suatu perkara yang amat penting kerana seseorang itu akan dipanggil mengikut nama yang telah diberikan. Malah, nama juga ibarat penanda untuk dikenal pasti oleh orang lain.

Menurut Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Perdana (JPM), Senator Datuk Dr. Mashitah Ibrahim, pemilihan nama komersial artis amat penting kerana nama yang digunakan akan sentiasa disebut-sebut dan menjadi doa kepada artis berkenaan."Tidak salah jika ingin menggunakan nama gelaran kerana Nabi Muhammad S.A.W juga pernah memberi nama gelaran kepada sahabatnya, Abdul Al-Rahman kepada Abu Hurairah r.a. kerana kegemarannya bermain dengan anak kucing. 

Bagi Masha nama gelaran @ nama samaran @ nama panggilan adalah penting juga untuk lebih mudah mengingati nama seseorang itu, tapi kalau boleh biarlah nama yang elok-elok dan mudah. Nama Masha dalam ic Nor Maisharah Suhaimi, agak panjang le juga. Bagi non Malay yang nak menyebutnya susah gak tang Sharah tu. Dulu time sekolah rendah cikgu semua panggil Maisarah je, sebab senang ingat. Tapi tu pun panjang juga kan, then masa darjah 6, ada seorang kawan Masha berbangsa India panggil Masha dengan nama Maice, mula2 ok la Maice kan, lama2 jadi Mice. Setahu Masha, Mice ni maksudnya tikus kan, Tapi tak pe, sedap juga kan. No heart feeling..hehe..

Ok, antara nickname yang selalu Masha dapat ialah macam Sara (family pggil), Mai, Masha, Maisha, Nor...tu je kot..di bawah ni Masha senaraikan antara nickname orang2 yang Masha kenal yang bagi Masha agak pelik n simple juga la, sebab nama sebenar diorang agak sedap, tapi bila jadi nama panggilan jadi pelik..hehe..
  • Amek @ Amed (Syahrul Azmeer)
  • Bombat ( Faiz Ihsan)
  • Pedot (Faisal) -not sure..
  • Bobob (Khaiziliyah)
  • Ea (Ummu Fatihah)
  • Alet (Mohd Fadzillah)
  • Pitmint ( Ahmad Syafiq Aminuddin)
  • Karau ( Ahmad Syafiq Alauddin)
  • Ustat (Hazwan Shushaimi)
  • Suzen ( Shazana)
  • Kajol ( Farhan Nor Diyana)
  • Nubas ( Zulhilmi) -not sure..hehe..
Bagi Masha semua nama2 tu agak menarik la kan, whatever pun, biarlah nama yang dipilih itu nama yang baik kerana nama juga merupakan satu doa jika nama itu kerap disebut oleh teman-teman. 

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

~ You Might Also Like~

Related Posts with Thumbnails

Disqus for Story of MyChantique

blog comments powered by Disqus